Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Jak se zbavit plísně z venkovního nábytku?

Markéta Etrychová
27.4.2021

Vysoká vlhkost, dostatek vzduchu a chlad v kombinaci s dřevem jsou skvělou živnou půdou pro plísně. Venkovní nábytek snadno začne plesnivět. K vyčištění plísně ze dřevěného nábytku si připravte kartáč, houbu na nádobí a kbelík s vodou. Do vody lze přidat ocet, sůl nebo prostředek na nádobí. Vzniklou směsí vyčistěte celý nábytek a nechte uschnout na slunci.

Jak se zbavit plísně z venkovního nábytku?

Jak zabránit plísním na nábytku?

Pro udržení dlouhé životnosti venkovního nábytku je důležitá správná péče. Ideálně zamezte přístupu vlhkosti, vody, ale také chladu a stínu. Vhodné nejsou ani přímé sluneční paprsky, které dřevo vysuší a naruší jeho strukturu. Následný déšť pronikne až do středu masivu a vytvoří živnou půdu pro bakterie a plísně. Dřevo následně uhnívá a dochází k rozpadu.

Postup odstranění plísně ve 4 krocích:

  • Plíseň mechanicky odstraňte pomocí hrubého kartáče nebo houbičky.
  • Zahlaďte smirkovým papírem.
  • Napusťte speciální impregnací nebo octovým roztokem.
  • Nalakujte nebo natřete lazurou na dřevo, která uzavře póry a zabrání průniku vody.

Octový roztok si připravte z vlažné vody a octa v poměru 3:1. Ocet lze nahradit jedlou solí nebo prostředkem na nádobí.

Na trhu existují chemické a dezinfekční přípravky na bázi chlóru, alkoholu nebo slabých kyselin. Ve většině případů se prostředek aplikuje pouze na postižené místo. U těchto přípravků vždy postupujte dle doporučeného postupu od výrobce.

Jak o zahradní nábytek pečovat?

Pravidelně využívaný zahradní nábytek čistěte houbou nebo hadříkem s vodou a jemným saponátem, který umyje mastnotu nebo zbytky opalovacího krému. Zaschlé nánosy či bláto odstraníte jednoduše pomocí měkkého kartáčku.

Před zahájením sezóny nábytek ošetřete ochranným olejem, stejný postup opakujte po ukončení sezóny, ale také v jejím průběhu. Ideálně tedy 2 - 3x ročně. Než začnete aplikovat olejový přípravek, nábytek musí být dokonalé suchý.


Doporučujeme dřevěný venkovní, ale také paletový nábytek uschovat před sychravým počasím. Nejlépe pod přístřešek, pergolu nebo do uzavíratelné místnosti. Na zimu ho uskladněte do suchého prostoru, a to včetně polstrovaných polštářů.

pexels-photo-59321.jpeg (234 KB)

Jak vyčistit plastový nábytek?

Z plastových židlí a stolů odstraňte hrubé nečistoty proudem vody s pomocí hadříku nebo houbičky. V případě odolné špíny vsaďte na sodu s citronovou šťávou. Vzniklou kašičku krouživým pohybem naneste na skvrnu a nechce 20 min působit, poté opláchněte čistou vodou.

Silnému znečištění lze předejít pravidelnou impregnací pro plastové výrobky. Případné textilní části ošetřete impregnací pro polstrování.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek