Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Ložnice a obývák v jednom: Jak na to?

Markéta Etrychová
3.3.2021

Stále běžnějším řešením je spojení ložnice a obývacího pokoje. Jak prostor zařídit kreativně a zcela funkčně? Podívejte se na několik tipů, jak zakomponovat postel do obýváku a zachovat požadované soukromí a klid jako v samostatné ložnici. 

Ložnice a obývák v jednom: Jak na to?

Velikost místnosti

Minimální velikostí pro sloučení ložnice a obýváku, za zachování dokonalého pohodlí je 20 m2. V případě, že je místnost menší, doporučujeme postel v patře. V atypicky tvarovaných bytech lze využít výklenek pro umístění postele. Prostor díky tomu opticky rozdělíte a vytvoříte spací koutek.

Obytný prostor je dostatečně velký a vy můžete pustit uzdu své fantazii? Rozdělte místnost na dvě části, zachovejte však dostatek přirozeného světla, které můžete regulovat pomocí žaluzií či rolet. Izolujte oblast spánku od volnočasových a denních aktivit. 

1.jpg (211 KB)

Opticky rozdělte prostor

V malých bytech lze postel oddělit paravánem nebo zatažitelným závěsem. Obě možnosti budou navíc jednoduchým estetickým prvkem. Při koupi závěsu se nebojte vybrat zatemňovací, které dokonale oddělí prostor, pokud budete požadovat více světla, stačí závěs jednoduše odhrnout.

akce_2.png (83 KB)

V prostorných pokojích využijte sádrokartony, regály nebo skleněné stěny. V případě výstavby nové příčky, ať už ze sádrokartonu nebo cihel myslete na základní pravidlo, tedy dostatek světla. Mezi stropem a příčkou nechce dostatečné velký otevřený prostor, ideálně 80 cm.

Skleněné stěny výborně izolují od okolního zvuku, pro eliminaci modrého světla, doplňte stěnu o závěs, žaluzie nebo zvolte mléčné sklo.

pexels-photo-4577702.jpg (129 KB)

Spaní v patře

Využijte vysoké stropy na maximum. Vestavěné patro je skvělým řešením. Získáte samostatný a oddělený prostor pro spánek. Tuto variantu doporučujeme při výšce stropu 300 cm a více.

Obecně platí, že na posteli v patře se musíte alespoň posadit. Zatímco, pod patrem musí být dostatek místa pro vzpřímený stoj nejvyššího člena domácnosti.

Velikost patra se odvíjí od rozměru spací plochy. Pro dvě osoby doporučujeme matrace 180 x 200 cm, dostatečný komfort poskytne i rozměr 160 x 200 cm.

Rozkládací sedačka

Sedací soupravy ve většině případů nesplňují požadavky pro pravidelný spánek. Pokud přemýšlíte, nad rozkládací sedačkou jako místem pro každodenní ulehání, vybírejte dostatečně prostornou. Pro dvě osoby o minimálním rozměru 160 x 200 cm. Vrchní část doplňte o krycí matraci, tzv. topper, který povrch změkčí a zarovná malé nerovnosti gauče.

Nezapomeňte také na úložný prostor, kam přikrývky a polštáře můžete uklidit.

a.jpg (215 KB) 

b.jpg (216 KB) 

d.jpg (777 KB)

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek