15% sleva na veškerý nábytek s kódem EXPEDO15

Jak jednoduše vyrobit postel z palet?

Hitem posledních několika let jsou levné a zcela funkční postele z palet. Vyrobte si sami originální kousek za pár korun, který nalezne své místo v bytě i na chalupě. Poradíme vám, jak na to.

Jak jednoduše vyrobit postel z palet?

Nákup a výběr palet

Před samotnou koupí palet je důležité určit velikost budoucí postele. Od toho se následně odvíjí potřebný počet palet.

Palety seženete na internetu nebo u lokálního prodejce v místě vašeho bydliště. Průměrná cena za novou euro paletu o rozměru 120 x 80 cm se pohybuje v rozmezí 200 – 300 Kč. Palety amerického typu 120 x 100 cm seženete kolem 350Kč za kus.

Použité palety seženete o něco levněji. Drobných oděrek a škrábanců se obávat nemusíte. Zpozorněte při viditelné plísni a velkých prasklinách.

pexels-photo-916337.jpeg (87 KB)

Příprava a opracování

Při výrobě manželské postele 200 x 160 cm zvolte klasické euro palety 120 x 80 cm. Po přiložení dlouhé a krátké strany palety vám vznikne délka 200 cm. Dvě krátké strany splňují rozměr 160 cm. Paletu tedy uříznete pouze jedenkrát na velikost 80 x 40 cm, kterou vložíte do chybějícího rohu.

Celkem budete potřebovat 7 palet, které spojíte ve dvou vrstvách. 

Před samotným opracování dřeva odstraňte všechny hřebíčky a kovové sponky. První fázi broušení proveďte ručním hoblíkem a zaoblete ostré hrany. Poté pokračujte ruční bruskou. Následně přetřete krycí barvou nebo lakem. Po uschnutí smontujte pomocí vrutů.

Sestavení

Opracované palety naskládejte na sebe a upevněte k sobě pomocí vrutů nebo hřebíků. Důležité je, aby hlavičky nevyčnívaly, mohlo by dojít ke zranění.

Nejdříve vytvořte spodní patro následně přivrtejte vrchní. Dvě vrstvy palet zajistí dostatečnou výšku a pohodlí při ulehání i vstávání.

paletová postel.jpg (59 KB)

Doplňky

Pro postel z palet doporučujeme koupit kvalitní a dostatečně vysokou matraci, která povrch změkčí. Vybírejte matrace o minimální výšce 15 cm. U paletových postelí je vhodné využít vrchní matrace, tzv. topper. Ten zvýší komfort a hygienu celého lůžka.

1a.jpg (343 KB) 2a.jpg (81 KB)

Z palet můžete vytvořit nejen postel, ale i další nábytek na zahradu i do bytu. Skvělým pomocníkem pro pohodlné venkovní posezení jsou polštáře určené pro zahradní nábytek z palet.

3a.jpg (227 KB)

TIP OD NÁS: Praktickým pomocníkem a vkusným doplňkem je denní polštář. Ten nahradí čelo postele a poskytne pohodlí během sezení v posteli.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek