Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Zbavte se předsudků: Lamino

Markéta Etrychová
1.9.2022

Vybíráte nový nábytek a setkali jste se s pojmem lamino? Obáváte se použitého materiálu a váháte, zda-li vysněný kousek koupit nebo ne? Přinášíme vám přehled o tom, co lamino je. Poznejte jeho výhody i nevýhody. Nábytku z lamina se obávat nemusíte. Navíc lamino seženete v různých dekorech a barvách za velice příznivé ceny.

Zbavte se předsudků: Lamino

Co je lamino?

Lamino je dřevotřísková deska polepená dekoračním laminovacím papírem. Jeho obrovskou výhodou je cenová dostupnost. Pro dokončení laminových desek se používají ABS hrany, které ho chrání před mechanickým poškozením a proniknutí vlhkosti do materiálu. ABS označuje speciální plastové hrany učené právě na lamino. Vlhkost by mohla způsobit bobtnání a poškození celého kusu nábytku. Jádro lamina je tvořeno DTD deskou, která je ze všech stran ošetřena laminovací vrstvou.

Historie laminátových třískových desek sahá na území bývalého Československa do 50. let 20. století. V poválečném období byla obrovská poptávka po nábytku. Válkou poznamenaná Evropa potřebovala rychle vyřešit problém s nedostatkem dřevěného nábytku. První desky u nás začal vyrábět Tomáš Baťa ve Zlíně. Za vynálezce je však považován Němec Max Himmlerheber, který s výrobou začal už v roce 1930.

laminate.jpg chipboard.jpg (115 KB)

K čemu se využívá?

Lamino má široké uplatnění, setkáte se s ním v mnoha průmyslech a odvětvích. Výjimkou není ani nábytkářský průmysl. Díky široké řadě barev a dekorů si ho oblíbili designéři, ale také široká veřejnost. Laminované desky naleznete ve většině českých, ale i zahraničních interiérech.

Nejčastěji se z lamina vyrábí skříně, komody, obývací sestavy, ale také postele nebo nábytek do koupelen či celé kuchyňské linky. Nábytek z lamina se často kombinuje s ostatními materiály jako je sklo, kov nebo masiv. Společně vytváří jedinečný design.

Výhody a nevýhody lamina

plus.jpg (5 KB)

Největší výhodou lamina je bezesporu jeho nízká cena. Cenovou přívětivost ocení studenti, mladé rodiny, ale i další skupiny zákazníků. Mezi další výhodu se řadí vysoká variabilita barev a dekorů. Snadno si tedy vyberete vhodnou barvu do svého domova. A samozřejmě snadná údržba. K pravidelné péči vám postačí pouze hadřík a trocha teplé vody. Použít můžete speciální přípravek určený na nábytek z lamina.

minus.jpg (5 KB)

Nábytek z lamina se obecně nedoporučuje vícekrát skládat a rozkládat. Častým montováním šroubů dochází k rozvrzání. Lamino nesnáší velké množství vody. Voda způsobí tzv. nabobtnání. A v porovnání s masivním dřevem nelze opravit. Masiv většinou stačí obrousit, natřít či přelakovat. V případě ulomeného rohu u jídelního stolu z lamina, už nemáte šanci opravit ho do původního tvaru.

I přes jeho nevýhody patří lamino mezi nejpoužívanější materiály při výrobě veškerého nábytku. Ani vy se se lamina nemusíte bát.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek