Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Jak pečovat o čalouněný nábytek?

Markéta Etrychová
18.12.2020

Čalouněný nábytek je součástí každé domácnosti. Ať už doma máte pohovku, křeslo nebo židle, dobře víte, jak náročné je udržet čalounění v čistotě. Poradíme vám, jak se o nábytek starat nebo odstranit již vzniklé skvrny.

Jak pečovat o čalouněný nábytek?

Základem je pravidelnost

Bez ohledu na to, jestli máte nábytek potažený látkou či ekokůží, základem je pravidelná péče. Látkou čalouněný nábytek vysávejte nejlépe 1x týdně. Používejte speciální nástavec na hadici vysavače, který je určený pro čalounění. Pokud vám to vysavač umožní, zvolte minimální výkon. Použití hrubého kartáče, silného drhnutí nebo klepání nedoporučujeme. Pravidelné vysávání zbaví nábytek nahromaděného prachu a drobných nečistot z vnějšího okolí.  
128752_4.jpg (366 KB)

Nábytek potažený ekokůží nevysávejte. Důležitá je impregnace, která kůži ochrání před silným znečištěním. K impregnaci použijte speciální přípravek, který nanesete v tenké vrstvě v intervalu 2x za rok. K pravidelnému utírání prachu využijte navlhčený hadřík, případně speciální saponát. Prachu se zbavujte každý týden. Prodloužíte životnost materiálu i barev.

121178_5.jpg (664 KB)

Každá skvrna potřebuje něco jiného

Zaschlé i čerstvé skvrny na pohovce či posteli odstraňujte jemně a bez výrazného drhnutí. Poradíme vám, co na jaký druh skvrn zabírá.

Víno

Červené víno odstraníte vínem bílým. Bílé víno ho naředí, poté skvrnu snadněji odstraníte. Vyzkoušet můžete i sůl. Skvrnu od vína vysušte papírovým ubrouskem, posypte jedlou solí a nechte asi hodinu působit. Sůl pohltí vlhkost a závěrečné vyčištění vodou a houbičkou bude mnohem snadnější.

Krev

Čerstvou krev odstraňte hadříkem a studenou vodou. K dalšímu kroku si připravte roztok smíchaný ze 100 ml vody a čajové lžičky citrónové šťávy. Krev odstraňte, pomocí roztoku a hadříku, krouživými pohyby. Látka by neměla být promočená, mohlo by dojít k narušení její struktury.

Žvýkačka

Žvýkačku odstraníte pomocí ledu. Položte kus ledu na žvýkačku, ta během chvíle ztuhne a půjde jednoduše odloupnout.

Mastné skvrny

Znečištění od jídla je potřeba odstranit co nejrychleji, hlavně od toho mastného. V tomto případě vám pomůže pěnový čistič na čalouněný nábytek. Pěnu naneste na skvrnu a nechte působit, následně setřete houbičkou s vlažnou vodou a vysušte.

Zvířecí chlupy

Chlupy z domácího mazlíčka odstraňte nejdříve mechanicky. Ručně, jemným kartáčkem nebo válečkem na oblečení. V případě většího znečištění použijte speciální pěnový čistící prostředek.

 

TIPY OD NÁS:

  • Využívejte pouze malé množství vody.
  • Místo čistěte krouživým pohybem směrem od vnějšku do středu.
  • Nevystavujte čalouněný nábytek přímému slunci.
  • Skvrny odstraňte ihned.
  • Domácím mazlíčkům dejte deku či pléd. Čalounění můžou znečistit, ale i protrhnout.   

 

pexels-photo-259756.jpeg (327 KB)

 

DOPORUČUJEME: Jednotlivé druhy čalounění se symboly údržby naleznete ve slovníku pojmů.
Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek