Novoroční předsevzetí: Organizovaná kuchyň
Kuchyňské organizéry
Organizéry jsou nejšikovnějšími a nejpraktičtějšími pomocníky, kteří zajistí pořádek a více místa v kuchyni. A co si pod tím můžete vše představit? Příborníky do zásuvky, přídavné poličky do šuplíků, stojany na pánve, držáky na pokličky, držáky na hrnky, organizéry do lednice, závěsné tyče do kuchyně a další. Pojďme se s některými seznámit.
Přídavné úložné poličky do skříněk, šuplíků ušetří spousty místa a udrží vaši domácnost čistou a zorganizovanou. Pomocí přídavných poliček můžete do vysoké horní skříňky umístit na sebe mělké, hluboké i dezertní talíře. Do šuplíku na čistící prostředky zase naskládáte čistící saponáty a nad to houbičky a hadříky. Existuje spousta druhů a velikostí a můžete je použít kdekoliv a na cokoliv.
Organizéry na hrnce, pánve a pokličky je nejlepší umístit do spodní části kuchyňské linky. Díky organizéru uložíte více nádobí do šuplíku. Už nemusíte ztrácet čas hledáním pokličky na konkrétní hrnec. Přehledně zorganizované nádobí vypadá skvěle a víte hned po čem sáhnout. Prakticky uspořádaná kuchyň vám zjednoduší a zrychlí přípravu jídel.
Příborníky do zásuvky můžete zvolit dle velikosti horní zásuvky. Zamyslete se, co vše lze do něho vložit. Čím více věcí uspořádáte, tím lépe. Příbory a kuchyňské pomůcky (vařečky, paličky na maso, otvíráky na konzervy, škrabky a jiné) umístěte do jednoho či více organizérů. Uložíte tak překvapivě velké množství kuchyňského náčiní, vše bude přehledné a na svém místě.
Úložné dózy, boxy a krabičky
Potraviny skladujte přehledně a v čistotě. Ve směsi otevřených obalů ztrácíte přehled nad potravinami, které máte ve spíži. Potraviny rychle osychají, vlhnou a mohou se do nich dostat moli či jiní škůdci. Pořiďte si dózy, krabičky, kořenky a skoncujte jednou pro vždy s načatými nebo natrženými pytlíky od rýže, mouky či těstovin.
Nejoblíbenější variantou jsou průhledné dózy, ve kterých vidíte i její obsah. Pokud chcete ušetřit, můžete je nahradit i obyčejnou zavařovací sklenicí. I pro drobné potraviny jako koření nebo čaje jsou k dostání různé velikosti a druhy krabiček, boxů nebo organizérů. Díky nim udržíte pořádek, máte rychlý přehled a vaření se stává radostí.
Třídění věcí
Odpovězte si na jednoduché otázky. Co je pro vás v kuchyni důležité a co není? Jak často některé věci používáte? A co nadměrně velké předměty v malé kuchyni? Zjistíte, že některé kuchyňské pomocníky tak často nevyužíváte a s klidnou duší je můžete přemístit do skříně i do jiné místnosti.
Zbavte se nepotřebných a nefunkčních věcí. Ty, které nepoužíváte nebo jste je dostali darem, ale ve skutečnosti se vám nelíbí nebo střepy po babičce, které je vám líto vyhodit. Nebojte se vyřadit tyto zbytečnosti, za pár dní už si na ně nevzpomenete. Rázem z malé kuchyně vytvoříte větší a vzdušnější prostor.
Držíme palce! Ať se vám podaří efektivně a správně zorganizovat kuchyň! Věřte, že si ji pak zamilujete a budete se v ní cítit dobře.
Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.