Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Babské rady na vyčištění kuchyňské linky

Jen si to představte. Konečně jste si pořídili svojí vysněnou kuchyň a vaření v ní je jedna radost. Dokonce sami sebe občas přistihnete, jak se krásou nové kuchyně kocháte. Najednou vás ale do oka “praští” mastnota nebo nečistota z vaření. Co teď? Čím a jak vyčistit mastné skvrny na kuchyňské lince? Jak co nejvíce prodloužit životnost kuchyně?

Babské rady na vyčištění kuchyňské linky

Žádné obavy, odpovědi na podobné otázky najdete už v letitých radách našich babiček. Ty si uměly s mastnotou a skvrnami v kuchyni hravě poradit. A nepotřebovaly přitom žádné drahé chemické čisticí přípravky. Bohatě si vystačily s tím, co našly ve své kuchyni nebo spíži.

Základní výbava našich babiček

Se špínou a mastnotou můžete snadno zatočit i bez chemie. Babské rady na vyčištění kuchyně nejčastěji zmiňují citron, ocet, olej, jedlou sodu nebo prášek do pečiva. S těmito několika surovinami zvládnete odmastit kuchyňskou linku i spotřebiče, zbavit povrchy zašlého vzhledu, odstranit vodní kámen nebo dokonce eliminovat nepříjemné pachy. Přečtěte si, jak tyto kuchyňské zázraky snadno využít.

129438i.jpg (68 KB)

Král a královna mezi babskými radami? Citron a jedlá soda!

Královský pár mezi přírodními čističi. I tak by se dala nazvat dvojice citronu a jedlé sody. Zejména citron je výborným a univerzálním pomocníkem. Použít jej můžete na odstranění mastnoty nebo vyčištění takřka čehokoliv. Šťávou z citronu můžete vyčistit i kuchyň s moderní matnou povrchovou úpravou. Jedlá soda se vám bude skvěle hodit při čištění obkladů a kuchyňské pracovní desky.

Dohromady jsou však tyto dva zázraky nepřekonatelné a snadno si poradí i s velmi mastným a špinavým sporákem a dalšími kuchyňskými spotřebiči.

Pomocí jedlé sody a citronové šťávy se rychle zbavíte i vodního kamene na kuchyňské baterii či dřezu. Stačí je nanést na konkrétní místa a nechat alespoň pět minut působit. Krouživými pohyby utěrkou potom vodní kámen odstraníte. Očištěná místa nakonec nezapomeňte důkladně opláchnout teplou vodou. Při odvápňování varné konvice zkuste přidat ještě pár kapek octa. Uvidíte, že se bude blýskat jako nová!

129393i.jpg (126 KB)

Olej – univerzální mistr kuchyně

Olej má v kuchyni své nezastupitelné místo. Při vaření je zkrátka nepostradatelný. Věděli jste ale, že jej využijete i při úklidu a čištění kuchyně? Je to skutečně tak. Olej se často používá pro odstranění zaschnutých mastných skvrn i samotné kuchyňské linky. Čerstvý olej přitom rozpustí ten starý. Obdobě dobře si poradí i se zapečenými zbytky jídla.

Úžasné vlastnosti oleje nejvíce oceníte při ošetřování dřevěného nábytku. Skvěle dokáže navrátit zašlému dřevu jeho přirozený lesk. Ideální je tak pro ošetření dřevěné pracovní desky v kuchyni. Napuštění olejem vám pomůže zacelit i drobná mechanická poškození.

Obrovskou výhodou oleje je jeho šetrnost. Jeho použití nepůsobí žádná další mechanická poškození. Proto je vhodný také pro čištění lesklých kuchyní. Povrchovou úpravu nijak nepoškodíte a kuchyň bude zářit novotou. Chcete prodloužit životnost své dřevěné kuchyňské linky? Sáhněte po oleji a nebudete litovat!

130433i.jpg (109 KB)

 

Svěřila vám babička také některý ze svých triků? Podělte se o ně s námi. Babských rad na vyčištění kuchyně není nikdy dost.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek