Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Jarní úklid: 5+1 tip, jak na úklid domácnosti pomocí jedlé sody

Kdo by neznal jedlou sodu. Její použití je známé především v kuchyni nebo jako první pomoc při pálení žáhy. Znáte jí i jako pomocníka v úklidu? Pokud ne, děláte velkou chybu. Přinášíme vám 5 +1 tip, jak a kde využívat jedlou sodu. Levný, ale účinný čistič do každé domácnosti.

Jarní úklid: 5+1 tip, jak na úklid domácnosti pomocí jedlé sody

Co je jedlá soda?

Jedlá soda někdy označovaná jako soda bikarbona je bílý prášek výborně rozpustný ve vodě se zásaditým pH. Všichni ho známe nejčastěji z kuchyně, kde se využívá jako kypřidlo do pečiva. Všestranné použití tohoto prášků možná někoho překvapí. Jedlou sodu lze využívat k čistění povrchů v domácnosti i pohlcování nežádoucích pachů.

1. Skvrny na čalouněném nábytku

Mastné skvrny na sedačkách, křeslech či jídelních židlích jsou častým problémem ve všech domácnostech. Zbavte se jich jednoduše pomocí jedlé sody. Nejdříve mastný flek vysušte papírovou utěrkou. Pak už jen nasypte sodu a čekejte 2 - 3 hodiny, než se vsaje veškerá mastnota. Nakonec vysajte, případně dočistěte jemnou houbičkou a vlažnou vodou.

Čerstvě rozlité víno odsajte papírovým ubrouskem. Na skvrnu nalijte studenou vodu a otřete ji. Mezitím si připravte kašičku z jedlé sody a vody v poměru jedna lžíce sody na dvě lžíce vody. Vzniklou kašičku vmasírujte na místo od vína. Po zaschnutí prášek vysajte.

2. Zápach koberců

Zapáchající koberce, ale také čalounění nebo odpadkový koš. Sodu nasypte na koberec nebo přímo do koše a nechte ji působit několik hodin, optimálně 2 - 3 hodiny. Následně vysajte. Kuchyňská soda pohltí veškerý pach. Funguje také na lednici, zde nasypte jedlou sodu do misky a nechte působit celý den.

3. Odpad

Nasypte 3 lžíce sody do odpadu, zalijte cca 100 ml horké vody z rychlovarné konvice. Nechte působit a po 20 minutých zalijte zbytkem horké vody, ideálně cca 500 ml a více. Pokud potřebujete silnější zbraň na odpady, pak sodu smíchejte s octem, můžete použít hrnek octa a hrnek sody, následně platí stejný postup jako s použitím sody.

3.png (1.05 MB)

4. Venkovní dlažba

Zašlé skvrny na dlažbě, mechy a fleky od listů odstraníte snadno pomocí kuchyňské sody. Vytvořte roztok z horké vody a sody, ten aplikujte na celou dlažbu a nechtě působit cca 5 hodin. Poté opláchněte čistou vodou. Nejdříve doporučujeme aplikovat na menší testovací místo, aby nedošlo k výrazným změnám na dlažbě. Mastné fleky dočistěte kartáčem.

5. Toaleta

Jedlou sodu nasypte přímo do mísy a nechtě asi 15 minut působit. Soda pohltí pachy, zároveň čistí mísu i odpad. Po spláchnutí dočistěte záchodovým kartáčem.

6. Myčka a pračka

Balíček sody nasypte přímo do bubnu pračky nebo do myčky a zapněte na nejkratší program. Jedlá soda osvěží spotřebič a zbaví ho případného zápachu.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek