DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na objednávky vytvořené od 10. do 21.4. na VŠE | Nakupujte TEĎ!

Jak vyčistit podsedáky židlí i zahradního nábytku?

Polstry, podsedáky, podušky. Také se bez nich neobejdete? Není se čemu divit. Pro zajištění pohodlného sezení je zkrátka nic nenahradí. I proto většina z nás volí polstrovaný nábytek jak do interiéru jídelny, tak na venkovní terasu. Nesmíme však zapomínat, že polstry vyžadují důkladnou a specifickou péči. Jedině tak si zachovají svůj původní vzhled, tvar, barvu a kvalitu materiálu.

Jak vyčistit podsedáky židlí i zahradního nábytku?

Při pečlivém ošetřování vydrží polstry židlí klidně i několik let. Víte ale, jak správně vyčistit podsedáky židlí a zahradního nábytku? Co je to impregnace na textil? Nebo proč je ošetření zahradních podsedáků před a po sezóně tak důležité? Pohodlně se usaďte a čtěte dál. S našimi radami si na vás už žádná skvrna na podsedáku nepřijde!

Pravidelná údržba je nejlepší prevence

Krásné podušky zářící novotou by si přál mít doma každý. Řešením je pravidelná péče. I ten nejmodernější materiál bude nutné pravidelně čistit, prát nebo vysávat. Zahradní polstry vyžadují ještě o něco více péče. Mimo běžnou údržbu je také potřeba chránit je před deštěm. Navlhnutí výplně podsedáků by mohlo způsobit plesnivění materiálu.

O něco snadnější to je s podsedáky na židle v kuchyni nebo jídelně. Nemusíte se obávat plísně, zato však budete častěji bojovat se skvrnami. Mnoho práce si ušetříte pořízením podušek s odnímatelným potahem. Praní podsedáků je pak mnohem pohodlnější, než drhnutí každé skvrny ručně. Špinavý potah jednoduše sundáte a vyperete v pračce na doporučenou teplotu. Ta se obvykle pohybuje okolo 30 °C, aby nedošlo k poškození barev nebo tvaru potahu.

133661i_1.jpg (280 KB)

S odstraněním skvrn neotálejte!

Existuje více způsobů, jak lze vyčistit podsedáky židlí i zahradního nábytku. Metody čištění a péče se liší v závislosti na materiálu. V každém případě je ale zásadní včasné odstranění nových skvrn a znečištění. Skvrnu na polstru nenechejte nikdy zaschnout, už byste se jí pak nemuseli nikdy zcela zbavit. To by zejména u celopolstrovaných židlí byla velká škoda. Pro tyto případy je skvělým pomocníkem odstraňovač skvrn na textil s okamžitým účinkem. Po ruce mějte také vysavač, s jehož pomocí se snadno zbavíte prachu a nečistot usazených ve vláknech tkaniny.

akce_2.png (83 KB)

S mastnými fleky od jídla zatočí také jedlá soda. Stačí ji nasypat na konkrétní místo, kde je podsedák znečištěný a nechat pár minut působit. Poté jedlou sodu důkladně opláchněte vlažnou vodou. Tento trik je však spíše jakási první pomoc, speciální čističe to většinou nenahradí. V ideálním případě potah podsedáku rovněž vyperte v pračce.

Podsedáky na zahradní židle a nábytek jsou často ušity z dralonových nebo teflonových tkanin, které se udržují mnohem snadněji. K čištění těchto materiálů můžete použít i klasický přípravek na autosedačky. Povrch polstrů bude svěží, a navíc méně náchylný k usazování prachu.

221006.jpg (133 KB)

Zázrak jménem impregnace

Neustále bojujete se špinavými a zašlými podsedáky? Vyzkoušejte je naimpregnovat. Impregnace podsedáků vám může ušetřit spoustu námahy při jejich čištění. Takto ošetřený polstr dokáže odolat vodě, vlhkosti a samozřejmě rovněž špíně a prachu. Impregnace se bude hodit také pokud si lámete hlavu nad tím, jak vyčistit podsedáky zahradního nábytku před a po sezóně.

Na podzim je dobré sedáky ještě před uskladněním očistit od velkých nečistot, případně vyprat v pračce a důkladně vysát. Konečné naimpregnování polstry přes zimu skvěle ochrání před nánosy prachu. Pokud si chcete ušetřit práci s opětovným jarním čištěním, zabalte takto ošetřené podsedáky do igelitových pytlů a uložte na suchém místě. Na jaře pak stačí opět polstry vysát a použít impregnaci. Víte, proč? Impregnace chrání textilii také před pylem, kterého je na jaře všude plno.

            photo-1621506821957-1b50ab7787a4.jpg (207 KB)

 

Tak co? Už víte, jak vyčistit podsedáky židlí a zahradního nábytku? Dejte nám vědět, zda vám naše rady pomohly nebo se s námi podělte o ty své!

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek