Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Jak vyčistit koupelnu bez chemie

Váháte, jak přírodní cestou vyčistit vanu, obklady nebo pračku? Inspirujte se u našich babiček, které používaly přírodní prostředky a suroviny z kuchyně, místo chemických čistících prostředků. K odstranění plísně, špíny i vodního kamene si vystačíte s pár surovinami, jako je citronová šťáva, jedlá soda, sůl nebo ocet. Koupelna bude poté zářit jako nová. Dejme se do úklidu společně.

Jak vyčistit koupelnu bez chemie

Toaleta

Usazeniny od vodního kamene na toaletě zná snad každý. Důležitá je především pravidelná údržba, která zachová toaletu v dokonalé čistotě. Pomocníky pro odstranění vodního kamene naleznete ve spíži. Potřebovat budete ocet a sodu. Přímo do záchodové mísy nasypte balíček sody a zalijte převařeným octem. Nechte asi 20 min působit. Zbytky odstraňte WC kartáčem. 

Vana a sprchový kout

K ošetření smaltovaných povrchů, jako je vana nebo umyvadlo postačí soda a C6H8O7 neboli kyselina citronová. Smíchejte asi 100 g jedlé sody s horkou vodou tak, aby vám vznikla hustá kaše. Vzniklou kašičku naneste na povrch vany či umyvadla a nechte 15 min působit. Z kyseliny citronové a vody udělejte roztok, kterým celý povrch dočistíte. Ideálně pomocí houbičky. Následně vanu a umyvadlo opláchněte vodou a smyjte nečistoty.

136163.jpg (87 KB)

Ucpaný odpad

Neustále uspané odpady u koupelnového umyvadla, vany i sprchového koutu vyčistíte snadno pomocí octu a jedlé sody. Ocet navíc minimalizuje zápach vzniklý v odpadním potrubí. Směs jedlé sody a octa nalijte do ucpaného odpadu nebo nasypte 200 g jedlé sody přímo do sifonu a zalijte asi 500 ml octa. Nechte 15 min působit, následně propláchněte horkou vodou. Pro vyšší účinnost celý proces ještě jednou zopakujte.

Vodovodní baterie

S vodním kamenem si poradí citronová šťáva. Naneste několik kapek na baterii a nechte asi 10 min působit. Následně smyjte teplovou vodou. K dokonalému lesku pomůže hladká mouka. Kohoutek lehce posypte hladkou moukou a pomocí navlhčeného bavlněného hadříku vyleštěte a usušte. Vodovodní kohoutek bude hned jako nový.

hands-in-pink-gloves-washing-a-washbasin-with-a-sponge.jpg (226 KB)

Zrcadlo

Ryze přírodní čistící prostředek si můžete vyrobit ze směsi octa či citronové šťávy a vody. Využijte starý rozprašovač a smíchejte asi 0,5 l vody a 50 ml octa a 20 ml čistého lihu. Tento roztok vám vydrží ve skříňce i několik týdnů. Pokud hledáte pouze jednorázovou pomoc, smíchejte vodu a citronovou šťávu. Aplikujte na koupelnové zrcadlo a vyleštěte suchým papírovým či bavlněným hadříkem.

136164i.jpg (122 KB)

Pračka

Dopřejte pračce pravidelnou očistu. Do bubnu pračky nalijte 1 l octa a sáček jedlé sody. Zapněte program na minimální teplotu 60 °C, ideálně na vyvářku. Můžete také rozpustit asi 300 g jedlé sody s vlažnou vodou a nalít do přihrádky určené pro aviváž. Po dokončení očistného pracího programu pračku propláchněte vodou. Nezapomeňte umýt všechny části a nechat řádně vyschnout.

Obklady a dlažba

Ocet, první pomoc při úklidu koupelny. Její sílu využijete i při péči o obklady a dlažbu. Směs octa a vody 1:1 dobře promíchejte a začněte s úklidem. Na větší části postačí houba, zatímco na spáry použijte kartáček na zuby. Následně opláchněte vodou. Do roztoku můžete přidat pár kapek vonného oleje.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek