Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Jaké barvy vybrat do interiéru? Víte, co znamenají ve Feng – shui filozofii?

Ač si to většina z nás neuvědomuje, barvy v interiéru hrají obrovskou roli. Podvědomě působí na psychické i fyzické zdraví. Některé tóny podporují harmonii a vyrovnanost, jiné podněcují impulzivitu a agresivitu, jak se můžeme dočíst v mnoha knihách o psychologii barev.

Jaké barvy vybrat do interiéru? Víte, co znamenají ve Feng – shui filozofii?

Feng - Shui

Učení nebo chceme–li filozofie Feng - shui sahá svými kořeny do hluboké historie staré více než 3 500 let. Feng – shui lze doslovně vyložit jako Vítr - voda, protože tyto dva živly byly dříve považovány za nositele životadárné energie čchi. Hlavním cílem je umožnit nerušené plynutí energie čchi, která podporuje nás a naše prostředí, kde žijeme. Feng - shui se využívalo nejdříve jako nástroj, pro vyhledání ideálního místa pro odpočinek našich předků. Pak se rozvíjelo a začalo se využívat v různých oblastech života. Dnes si ukážeme jen jeho malou část, která se dá využít při zařizování interiérů, abychom je vnímali jako harmonické a plné pozitivní energie.

Tradiční čínské učení Feng - shui

Úzce souvisí se základními pěti prvky (OHEŇ, ZEMĚ, KOV, VODA, DŘEVO), od kterých se odvíjí samotný výběr barev (viz. tabulka dole). Tyto barvy se však využívají k harmonizaci prostoru způsobem, který Vám může doporučit pouze zkušený znalec Feng –shui. Výběr barev v jednotlivých místnostech závisí na roku dostavby domu, na jeho poloze vůči světovým stranám a okolní krajině a též na půdorysném umístění dané místnosti v rámci domu.

Na rozdíl od tradičního Feng- shui, je nejvíce rozšířené povědomí lidí o moderním Feng –shui, které vzniklo až v minulém století v Americe. Používá metodu BA KUA, která rozdělí půdorys domu na sektory podle světových stran a tyto sektory dá do souvislosti s určitým životním aspektem (zdraví, předkové životní cesta, manželství atd.). Pak přiřadí ke každé světové straně barvu a tou doporučí vymalovat danou místnost. Pokud by barva kolidovala s dalšími metodami, použije se barva prvku podporující daný prvek v sektoru BA-KUA (tj. předchozí prvek v kruhu).

12.jpg (69 KB)

Zdroj: Denisa Vanek

Ve znamení přírody

Jedním ze základních principů Feng - shui je cyklus 5 přírodních elementů, kterými jsou OHEŇ, ZEMĚ, KOV, VODA, DŘEVO. S jednotlivými živly jsou spojené konkrétní barvy a tvary, které dodávají prostoru energii a určitý náboj. Vzniklé vibrace působí na psychiku člověka, proto by ideálně měly být tyto prvky v prostoru vyvážené. Můžeme je do prostoru zakomponovat jako barvy (výmalby, textilií, doplňků), ale také jako materiály nábytku a vybavení místností.

Pět elementů ve vztazích

ELEMENT TVAR BARVA/SVĚTOVÉ STRANY ČÍSLO MATERIÁL PŘEDMĚTY A SYMBOLY
DŘEVO odélník, protáhlý hranol, vysoké a štíhlé tvary zelená, tyrkysová/východ, JV 3, 4 dřevo, rostliny

rostliny, stromy, dřevěný nábytek a podlahy, model plachetnice, obrazy lesů a květin, textilie rostlinného původu, papírové tapety, provazy, pruhované textilie

 

OHEŇ trojúhelník, pyramida, špičaté tvary červená, oranžová, purpurová/jih 9 oheň, světlo

živý oheň (svíčky, krb), svítidla, pyramidy z červeného kamene, zdroje sálavého tepla, obraz slunce, trojúhelníkové tvary

 

ZEMĚ čtverec, krychle odstíny hnědé, žlutá/SV, JZ, střed 2, 5, 8 kámen, hlína

kameny, země, písek, výrobky z keramiky a pálené hlíny, sochy, obrazy krajin a hor, čtvercové a obdélníkové tvary

 

KOV kruh, koule, kopulovité tvary bílá, šedá, metalické barvy/západ, SZ 6, 7 kovy

zvonky, zvonkohry, kovové nádobí, šperky, posilovací nářadí, auta a stroje, umělecké předměty z kovu (gong, tibetské mísy, bronzové plastiky), zrcadla, zvuky hodin a zvonů, kulaté a obloukovité tvary

 

VODA vlnovité a nepravidelné tvary černá, modrá, průhledná/sever 1 voda, led, pára akvárium, fontánky, zvlhčovač vzduchu, obrazy vody a zvlněné cesty, skleněné a průhledné věci, hudba

 

Při výběru barev, ale i nábytku myslete na využití místnosti a na to, jaké barvy mají oblíbené její obyvatelé. Použijte psychologii barev a dobrého designéra, a nebo si domů pozvěte rovnou specialistu na Feng- shui, který vám doporučí ty správné barvy na základě podrobného rozboru Vás samotných a Vaší nemovitosti.

CYKLUS 5 PRVKŮ OBRÁZEK propagace.jpg (65 KB)

Zdroj: Denisa Vanek

Barvy do jednotlivých místností obecně

LOŽNICE

Do ložnice zvolte spíše jemné tóny, které mají zklidňující účinky. Všechny barvy jsou povoleny, jen pokud volíte syté barvy, vymalujte jimi pouze jednu zeď, ať se v ložnici necítíte stísněně. Podle Feng - shui by se strop v ložnici neměl malovat modrou a černou, protože tyto barvy se přiřazují prvku VODA a na psychiku obyvatel nepůsobí dobře. Pokud máte rádi barevné povlečení nebo máte výrazné vzorované závěsy, každý designér by doporučil bílou nebo jednobarevnou výmalbu nejlépe ve světlých pastelových tónech, tak aby ladily s ostatními textiliemi.

OBÝVACÍ POKOJ

Středem domácnosti s největší frekvencí je zaručeně obývací pokoj. Společenská místnost, kde se setkáváme s rodinou i přáteli. I zde by mělo být zařízení, které reprezentuje všech 5 prvků (můžete použít tabulku). Většině z nás se líbí výmalba světle hnědými, krémovými a béžovými odstíny, které navozují pocit uzemnění a stability. Prvek OHNĚ dodáme nejen umístěním krbu, svíček, ale třeba červenými doplňky nebo dostatečným počtem svítidel.

KUCHYNĚ

Kreativní a zábavné vaření podpoří nejvíce oranžová nebo žlutá, která navíc podporuje i chuť k jídlu. Podle čínského učení dobře naladěný kuchař s notnou dávkou nadšení přenese pozitivní energii i do pokrmu. Jen prosím kuchaři neumísťujte sporák tak, aby byl při vaření otočen zády ke dveřím! Pak by se necítil spokojený.  Trendem jsou přírodní odstíny dřeva, betonu a kamene na kuchyňském nábytku.  K nim se dobře hodí doplnit prvek VODY a KOVU (černá a šedá). Chuť potlačují zelená nebo modrá, proto s těmito barvami raději šetřete.

KOUPELNA

Inspirujte se přírodními materiály v kombinaci s bílou. V koupelně chceme mít pocit čistoty, klidu. Feng-shui doporučuje koupelnu v minimalistickém stylu, nezastavět ji nábytkem a nepřeplácat dekoracemi, nechat čchi volně proudit.

DĚTSKÝ POKOJ

Opět zohledníme, které dítě v pokoji spí, a dáme na jeho barevné preference, neboť právě děti si barvy vybírají intuitivně. Tradiční Feng –shui by při výběru barev pro dané dítě použilo výpočet podle jeho data narození a samozřejmě zohlednilo polohu pokoje v rámci domu. Nejen barvy, ale hlavně správné umístění postele a pracovního stolu je z hlediska Feng – shui velmi důležité a ovlivňuje kvalitu spánku a celkovou pohodu.

5 elementů podle tradiční čínské medicíny

Elementy vycházející z přírody, tvoří životní realitu a svým vzájemným propojením vzniká jedinečná dynamika v našich životech. Každý prvek vyniká svojí kvalitou a silou a mění se v průběhu času. Proto přidáním jednoho z nich ovlivníme celkovou rovnováhu. Feng – shui je jedním ze základních pilířů čínské medicíny, proto můžeme říci, že správným Feng – shui prostor nebo člověka léčíme.

Stejně jako u domu, můžeme určit i u člověka, které prvky jsou pro něj podporující, a které mu v určitě etapě života mohou chybět. I zde hraje roli, v jakém čase se právě nacházíme. To obnáší ale hlubší znalosti a zkušeného odborníka na Feng – shui.

 

Nejlepší je, když pravidla Feng-shui zkombinujeme s moderním designem a vytvoříme si tak téměř ideální prostředí ve svém domově. www.moderniprostor.cz  Stejná pravidla můžeme aplikovat i na svém pracovišti nebo v kanceláři.

 

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek