Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Jak zasadit strom: Jednoduchý postup

Markéta Etrychová
1.3.2022

Stromy jsou zásadní součástí naší planety. Společně s dalšími organismy a vodními plochami vytváří nejsložitější ekosystémy, jaké doposud známe. Nejdůležitější funkcí lesa je bezesporu produkce kyslíku. Vedle produkce dřeva – obnovitelné suroviny, plní také funkce klimatické, biologické, protipovodňové, ale také rekreační. Stromy poskytují stín, útočiště pro zvířata nebo snižují teplotu.

Jak zasadit strom: Jednoduchý postup

Víte, že: Vzrostlý listnatý strom vyprodukuje během dne kyslík až pro 3 osoby k jejich denní spotřebě?

Krytokořenná sadba

Ideálním obdobím pro sázení stromů je jaro nebo podzim. Od nás jste obdrželi tzv. krytokořennou sadbu, která není tolik citlivá na okolní vlivy. Ujímavost v přírodě je mnohem vyšší, než u jiných sadeb a v některých oblastech ji lze sázet během celého roku. Krytokořenná sadba se pěstuje ve speciálních sadbovačích, pod kterými volně proudí vzduch. Jedná se o tzv. vzduchový polštář, který zajistí zasychání prorůstajících kořenů. Vzniká tzv. střih vzduchem, jehož výsledkem je hustý kořenový bal bez deformací.

                     

Jak zasadit strom v 9 bodech

 

1. Zvolte vhodné místo 

Pro zasazení stromku vyberte místo, kde bude moci růst dalších několik let. Dub i douglasky jsou velmi přizpůsobiví na okolní podmínky, nejlépe se jim však daří ve vlhkých půdách. Douglaska patří mezi nejhojněji vysazované dřeviny v lesích, oba druhy se však hodí i do zahrady.

 

2. Ujistěte se, zda-li nepotřebujete k vysazení povolení

Stromek vysaďte nejlépe na vlastní zahradu, kde ho můžete kontrolovat a radovat se z jeho růstu. Mimo vlastní zahradu však buďte obezřetní. Strom nesmíte sázet na cizím pozemku, pokud nemáte souhlas majitele. Můžete však vysadit strom na pozemek města nebo obce po předchozí domluvě a povolení. V takovém případě si zjistěte na příslušném obecním úřadě možnosti k zasazení.

 cz expedo.jpg (32 KB)

 

3. Zasazení by mělo proběhnout maximálně do 1 týdne od doručení

Jakmile vám Expedo řidič doručí stromeček, doporučujeme ho co nejdříve zasadit. V mezi čase uložte stromeček do chladu a stínu. Chraňte ho však před ostrým sluncem a mrazem.

 

4. Připravte si stromek, rýč a vodu na zalití

Vše máte zajištěné a chystáte se na samotnou výsadbu? Připravte si potřebné věci - rýč nebo lopatku, vodu na zalití, rukavice.

 

5. Vykopejte jámu

Jáma pro stromeček nemusí být příliš hluboká. Ideálně hlubokou na výšku kořenového balu a 5x širší, než je jeho průměr. Zemina by měla zakrývala celý kořenový bal. Pokud máte možnost na dno jámy můžete nasypat kompost.

DSC07318.jpg (4.55 MB)

6. Usazení stromku

Sazenici očistěte od obalu a usaďte ji do jámy. Stromeček musí stát rovně. Bude-li třeba použijte dřevěný klacek, který bude stromečku v prvních několika měsících oporou.

 

7. Zasypte jámu

Po vložení sazenice stromečku začněte jámu zasypávat a lehce ušlapávat, aby kořeny přilnuly k půdě. Všechny kořeny musí být skryty pod hlínou. Horní vrstvu zeminy nechte nakypřenou.

 

8. Zalití

Horní nakypřenou vrstvu zeminy zalijte dostatečným množstvím vody. Obecně se udává cca 3 l vody na 15 cm stromu. Pokud se po zalití odplaví část zeminy, nebojte se jí dosypat. Vhodnou variantou je také mulčovací kůra.

 

9. Následná péče

Během následujících dnů můžete stromeček kontrolovat a přiměřeně zalévat. Na zahradě ho můžete opatřit pletivovým obalem, který ho ochrání před zvěří. 

DSC06962.jpg (5.14 MB)

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Markéta, Expedo nábytek: odpověď 21.9.2022
Dobrý den, jehličnatý je douglaska tisolistá, zatímco listnatý je dub letní. Hezký den, Markéta.
Jitka: Dotaz 14.6.2022
Dobrý den, dostali jsme od vás stromek,mohu vědět jaký je to strom? Děkuji Kabati
Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek