DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na objednávky vytvořené od 10. do 21.4. na VŠE | Nakupujte TEĎ!

Kam mohu stromeček zasadit?

Markéta Etrychová
1.3.2022

Stromy jsou pro naši krajinu zásadní, produkují kyslík, dřevo, stín a mnoho dalšího. Zasaďte stromek společně s námi, staňte se součástí projektu na udržitelnost. Lámete si hlavu, kam stromeček umístit? Poradíme vám několik tipů a vysvětlíme možná úskalí. Platí určitá pravidla pro výsadbu stromů v městech i obcích, ale také na vlastní zahradě. Projdeme si několik možných variant.

Kam mohu stromeček zasadit?

Vlastní zahrada či les

I pro výsadbu stromů na vlastní zahradě platí určitá pravidla. Důležité je předcházet možným sousedským sporům. Obecně se udává, že pokud výška stromu nepřesáhne 3 m, pak lze strom zasadit 1,5 metru od hranice pozemku. Bude-li výška stromu nad 3 m, hranice se posouvá na 3 m od hranice pozemku. Neplatí to pro stromy, které tvoří tzv. rozhradu hranic sousedních pozemků. Rozhrada může být plot, zeď nebo právě stromy, brázda či potok.

DSC07327.jpg (4.48 MB)

Soukromý pozemek

Pokud se chystáte sázet strom na cizí pozemek, pak musíte mít povolení od jeho majitele. Ať už se jedná o zahradu, sad nebo les. Můžete se domluvit s osobou nebo společností, která pozemek vlastní a určí vám místo, kam lze strom zasadit. I v tomto případě platí pravidlo 1,5 m nebo 3 m od hranice sousedního pozemku.

cz expedo.jpg (32 KB)

Pozemek města nebo obce

Každý obec je ze zákona povinná vést seznam pozemků určených pro výsadbu. Obvykle bývá tento dokument veřejně přístupný, nahlédnout můžete do plánu ÚSES nebo územního plánu obce. Strom nelze zasadit například na místě, kde vede vodovodní či plynové potrubí, kanalizace nebo jiné inženýrské sítě.

Spojení s obcí není nikterak složité. Kontakt naleznete na webových stránkách obce nebo úřad osobně navštívit. V některých městech prostory pro výsadbu koordinují organizace, ve většině měst je to však odbor životního prostředí. Velká jednání se týkají především ohledně výsadby velkém počtu stromů či zalesnění městských lesů.

 

Sázet stromy stojí za to!

DSC06995.jpg (6.34 MB)

 

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek