DOPRAVA i VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 2.5.

Jak vyčistit pračku jedlou sodou, octem nebo citronem?

Alexandra Doskočilová
25.10.2023

Naše pračky se neustále starají o naše prádlo, a tak čas od času potřebují také trochu péče. V pračce se může hromadit špína, zbytky pracích prostředků a nepříjemné pachy. Zanedbání čištění má vliv nejen na vůni oblečení, ale může vést i k mechanickému poškození. V tomto článku si představíme různé metody čištění pomocí jedlé sody, citronu a octa.

Jak vyčistit pračku jedlou sodou, octem nebo citronem?

Proč čistit pračku?

  1. Odstranění zápachu: v průběhu času může zachycená vlhkost a prací prostředek vytvořit v pračce zatuchlý zápach.
  2. Zabránění usazování zbytků: prací prostředek a změkčovač tkanin mohou zanechávat zbytky, které ovlivňují účinnost a celkovou čistotu pračky.
  3. Odstranění vodního kamene: pokud je v oblasti ve které bydlíte tvrdá voda, může se uvnitř hromadit vodní kámen, ten může negativně ovlivňovat výkon topného tělesa.
  4. Prodloužení životnosti spotřebiče: pravidelná údržba zajistí hladký chod a delší životnost.

Postup pro čištění pračky:

1. Čištění zásuvek

Vyjměte zásuvku na prací prostředky a namočte ji do roztoku jedlé sody a vody, můžete přidat i citron, který pomáhá rozpouštět vodní kámen. Nechte působit alespoň 20 minut. Poté důkladně opláchněte a vraťte zpět.

2. Čištění bubnu

Vyprázdněte pračku a ujistěte se, že uvnitř nezůstalo žádné oblečení. Nasypte jeden hrneček jedlé sody přímo do bubnu a spusťte cyklus praní na 60-90 °C, nebo program čištění pračky, pokud máte. Jedlá soda pomůže odstranit nečistoty a zápach.

3. Vnější čištění

Smíchejte směs citronové šťávy a vody otřete všechny povrchy včetně ovládacího panelu.

4. Čištění těsnění

Smíchejte stejné díly vody a bílého octa, navlhčete hadřík a otřete jím gumové těsnění a těsnění kolem dvířek, čímž zabráníte vzniku plísní.

clean_washing_machine.png (1.40 MB)

Další tipy pro čisté a svěží prádlo:

  1. Pravidelně čistěte filtr: mnoho praček má filtr proti žmolkům. Nezapomeňte jej pravidelně čistit, abyste zabránili jeho ucpání a zachovali správný odtok vody.
  2. Předcházejte vzniku plísní: pokud pračku nepoužíváte, nechte dvířka pootevřená, to platí hlavně po doprání prádla, aby se vyvětrala a zabránili jste tak vzniku plísní.
  3. Používejte vysoce účinný prací prostředek: zvolte si prací prostředky s vysokou účinností.
  4. Pravidelná údržba: každý měsíc pračku vyčistěte s použitím jedlé sody nebo octa, abyste zabránili zápachu a vzniku plísní nebo usazenin.

washing_machine.png (1.23 MB)

Čistá pračka má zásadní význam pro zajištění svěžího a čistého prádla. Používání přírodních čistících prostředků je nejen účinné, ale také ekologické a úsporné.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek