DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na objednávky vytvořené od 10. do 21.4. na VŠE | Nakupujte TEĎ!

Jak odstranit vodní kámen? Zaručené tipy, které fungují.

Jiří Neužil
27.10.2021

Každý s ním už měl zkušenost, ale nejraději by jej neznal. Usazuje se všude a nikdy se nevzdává bez boje. Setkat se s ním můžete nejčastěji na obkladech v koupelně, na vodovodních bateriích nebo třeba v pračce. Nevyhýbá se ani kuchyni, kde se nejčastěji objevuje na nerezových spotřebičích, a dokonce i na nádobí. Řeč je samozřejmě o vodním kameni. Nejenže působí velmi neesteticky. V pračce, myčce nebo varné konvici může způsobit pěknou neplechu a spotřebiče poškodit nebo i zcela zničit.

Jak odstranit vodní kámen? Zaručené tipy, které fungují.

Dá se proti vodnímu kameni nějak bojovat? Dobrou zprávou je, že ano. Existuje několik ověřených způsobů, jak s vodním kamenem zatočit. Velmi účinné jsou speciální chemické čističe, které jej zcela rozpustí. Další cestou, na kterou nedaly dopustit už naše babičky, je kombinace octa a kyseliny citronové. Stačí s ní obklady, nádobí nebo spotřebiče umýt nebo vyvařit a budou znovu jako nové. Na tuto silnou dvojku je zkrátka i vodní kámen krátký. A právě proto se na ni dnes podíváme podrobněji. Zbavte se vodního kamene v domácnosti jednou provždy!

Ocet a kyselina citronová – tajná zbraň našich babiček

Jak jsme už nakousli o pár řádků výše, tento domácí čistič používaly k odstranění vodního kamene už naše babičky. I přesto, že máme v současnosti dostupný bezpočet speciálních chemických čističů, existuje hned několik důvodů, proč bychom po octu a kyselině citronové měli sáhnout i dnes.

Oproti chemickému čištění se jedná o podstatně ekologičtější a zároveň také ekonomičtější variantu. Obrovskou výhodou je ale zejména univerzálnost. S octem a kyselinou citronovou, případně šťávou z citronu, můžete usazeniny odstranit prakticky z jakéhokoliv materiálu či povrchu. Aniž byste se přitom museli obávat sebemenšího poškození.

Ocet a citron můžete použít dohromady nebo i zvlášť. Kombinace obou je natolik silná, že vodnímu kameni nedá žádnou šanci. Odstranění vodního kamene octem nicméně není příliš voňavou záležitostí. Naproti tomu citronová šťáva zanechává po použití v ovzduší příjemnou svěžest.

Jak na odstranění vodního kamene z různých povrchů?

Univerzálnost octa a citronu z nich v boji proti vodnímu kameni dělá nepostradatelné součásti každé domácnosti. Jak ale tento domácí přípravek použít na vyčištění různých povrchů a odstranění vodního kamene v koupelně nebo kuchyni?

1. Varná konvice

Vodní kámen z varné konvice vyženete nejúčinněji octem. Připravte si silný roztok octa a vody v poměru 1:1. Nalijte jej do konvice a nechte alespoň 30 minut působit. Během této doby začne ocet vodní kámen rozpouštět. Čím déle bude tato fáze trvat, tím lépe. Poté konvici i s roztokem zapněte a nechte vyvařit. Nakonec octovou vodu vylijte.

Pozor! Nezapomeňte poté konvici alespoň dvakrát vyvařit čistou vodou. Díky tomu se zbavíte zápachu octa a vaše varná konvice se bude znovu blýskat.

kettle 2.jpeg (220 KB)

2. Toaleta

Ačkoliv vodní kámen většinou vytváří souvislý bílý povlak, u WC tak tomu není. Toaleta zanesená vodním kamenem působí velmi zašle, jelikož na keramice vytváří nepěkné hnědošedé mapy. To je způsobeno zejména obrovským množstvím bakterií, které se zde hromadí.

První pomocí je opět ocet. Tentokrát však použijte ocet čistý a klidně celou láhev. Polovinu nalijte do splachovací nádržky a polovinu přímo do záchodové mísy. Nechte ocet působit nejlépe přes noc. Druhý den odstraňte zbytky kamene záchodovou štětkou. Nakonec už stačí pouze několikrát spláchnout.

3. Pračka nebo myčka nádobí

Ať už pračka nebo myčka nádobí, obě dostávají v domácnosti pořádně zabrat. Každodenní používání způsobuje velmi rychlou tvorbu vodního kamene na všech částech. Zanášením nejvíce trpí topná tělesa, která postupně ztrácejí svůj výkon. Pravidelná péče může prodloužit životnost těchto spotřebičů i o několik let.

Udělejte si proto alespoň jednou měsíčně čas a dopřejte vaší pračce i myčce důkladnou očistu. V tomto případě sáhněte raději po kyselině citronové. Pračka a myčka budou po očištění příjemně vonět.

Kyselinu citronovou nasypte přímo do prázdného bubnu pračky a pračku zapněte. V ideálním případě zvolte program „vyvářka“. Vodní kámen se dokonale rozpustí. U myčky zvolte obdobný proces. Kyselinu nasypte buďto do prázdné myčky nebo dávkovače tablet a spusťte nejdelší program. To je vše. Spotřebiče odvedou všechnu další práci za vás.

136460.jpg (168 KB)

4. Sklo a nerez

Tyto dva materiály vyžadují o něco více pečlivosti, a hlavně opatrnější přístup. Sklo i nerez jsou náchylné k poškrábání, proto je zapotřebí vodní kámen odstraňovat šetrně. Ocet by mohl být pro tyto povrchy příliš agresivní. Kyselina citronová bude proto vhodnější.

Asi tři čajové lžičky kyseliny rozpusťte ve čtvrtlitru vody. Do takto vzniklého roztoku namočte kuchyňskou houbičku nebo utěrku a skleničky opatrně vyleštěte. Pokud je sklo silně zašlé, postup klidně několikrát zopakujte. Nedrhněte však sklenice příliš silně, aby nedošlo k jejich poškození.

Jestli existuje místo, které vodní kámen skutečně přitahuje, budou jím bezesporu nerezové vodovodní baterie. Kámen na nich tvoří bílý povlak, který může po čase nerez znehodnotit. Pomůže vám opět kyselina citronová, kterou připravíte stejným způsobem jako při čištění skla. Roztok vodní kámen nejen odstraní, ale také vodovodní baterii částečně ochrání před dalšími usazeninami.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek