15% sleva na veškerý nábytek s kódem EXPEDO15

5 tipů, jak vyčistit koberec

Působí váš koberec trochu “unaveně” a bez života? Nevěšte hlavu a s nákupem nového ještě počkejte. Ke krásně zářivému koberci stačí jen trocha nadstandardní péče. Uvidíte, že bude zase jako nový. Jak ale takový koberec vyčistit? Pokud tápete, která metoda čištění bude ideální, je tento článek právě pro vás.

5 tipů, jak vyčistit koberec

Přichystali jsme pro vás 5 základních tipů, které vás zašlého koberce zbaví raz dva. Vysvětlíme si, jaký je rozdíl mezi suchou a mokrou metodou čištění koberců. Dozvíte se, jak se účinně zbavit i zápachu nebo velmi odolných zašlapaných skvrn. Kromě toho vám také prozradíme několik užitečných babských rad, které se mohou vždy hodit. Pojďme na to, ať můžete naše tipy hned sami vyzkoušet...

1. Mokré čištění koberců – klasika, která nezklame

Mokré čištění, známé také jako tepování, je asi nejběžnějším způsobem, jak vyčistit koberec. A není divu. Tepování je snadné a vhodné pro všechny typy materiálů. Ve srovnání s jinými způsoby čištění koberců je navíc nejúčinnější. Pomocí mokrého čištění odstraníte i špínu usazenou hluboko ve vláknech materiálu.

Vyčistit koberec mokrou cestou je poněkud pracnější, nicméně výsledek stojí za to. Potřebovat budete kvalitní čisticí prostředek, kbelík s vlažnou vodou a kartáč. Volte raději prací prostředky vhodné na vlnu. Ty jsou velmi účinné, avšak stále dostatečně šetrné. Z vlažné vody a čističe vytvořte roztok v poměru 15:1. Ten postupně naneste na celou plochu koberce a krouživými pohyby kartáče zapracujte do jeho vláken. Roztok nechejte působit alespoň 20 minut. Pokud je koberec opravdu hodně mokrý, můžete přebytek vody a nečistot odstranit vysavačem na mokré čištění.

Pozor! Než začnete koberec znovu používat, musí důkladně proschnout. Menší kusové koberce zpravidla vysychají rychleji. U větších koberců buďte trpěliví, může to trvat klidně 24 hodin nebo i déle. Záležet bude na hustotě koberce, intenzitě větrání a dalších okolnostech.

woman-cleaning-vacuuming-the-carpet-at-home-free-photo-2210x3315.jpg (1.02 MB)

2. Čištění koberců na sucho? Doslova zázraky na počkání!

Pokud vás trápí zašlé barvy koberce a slehlý vlas, čištění na sucho je perfektním řešením. Tato metoda je mimořádně efektní. Barevnost koberce dokonale oživí a znovu jej načechrá. Vyčistit koberec na sucho přitom není žádná věda.

Potřebovat budete vysavač a speciální absorpční prášek určený výhradně k suchému čištění koberců. Tento přípravek běžně seženete v každé drogerii. Obsah sáčku poté rovnoměrně rozsypte po celé ploše koberce, nechejte působit doporučenou dobu, a nakonec jednoduše vysajte. Překvapí vás, jak moc se koberec znovu rozzáří. Příjemným bonusem bude také svěží vůně, kterou čisticí prášek koberci dodá.

Pamatujte, že suché čištění je vhodnější spíše pro koberce s nižším vlasem. Pozornost věnujte také materiálu. Na bavlněné koberce a předložky suché čištění příliš neplatí. U těchto typů proto raději zvolte jinou metodu.

135602.jpg (62 KB)

3. Se skvrnami rychle pryč

Nehody se stávají a skvrny na kobercích se tak mohou čas od času objevit v každé domácnosti. Základem jejich likvidace je vždy především rychlá reakce. S odstraněním neestetických fleků příliš neotálejte a rozhodně je nikdy nenechejte zaschnout. Mastné skvrny na koberci v kuchyni je potřeba odstranit co nejdříve speciálním čističem a teplou vodou.

Koberec v ložnici se zase může snadno stát obětí některého z líčidel. Skvrny od rtěnky bývají velmi odolné a jejich odstranění vyžaduje i mnohonásobné ošetření koberce. Kromě účinných čističů může pomoci i jedlá soda, ke které se vrátíme později.

A koberec v dětském pokoji? To je kapitola sama pro sebe, obzvláště pokud máte menší děti. Zpravidla zde najdete opravdu pestrou škálu nejrůznějších, často i důkladně zašlapaných skvrn. Nevíte si rady, jak nejlépe vyčistit dětský koberec od moči? Pořiďte si vysavač na vodní vysávání a enzymatický čistič a odstraňovač moči. Tato dvojka vám pomůže udržet koberec stále svěží a hygienicky čistý.

4. Vsaďte na babské rady

Naše babičky neměly zdaleka takové možnosti, které se dnes nabízejí nám. I tak si ale vždy dokázaly hravě poradit a jejich domácnosti se jen blýskaly. Stačilo jim k tomu pár základních surovin ze spíže.

Jedlá soda a ocet si perfektně poradí s mastnými skvrnami a zašlou barvou koberce. Pastu vytvořenou z jedlé sody a octa v poměru 1:1 naneste na celý koberec a nechte působit nejlépe přes noc. Druhý den koberec vyluxujte nebo velmi pečlivě vyklepejte. Barvy budou opět dokonale zářivé.

Zápach koberce snadno vyřeší obyčejný citron. Šťávu z jednoho až dvou celých citronů přidejte do pasty z jedlé sody a octa. Směs bude ještě o něco účinnější a koberec krásně provoní.

5. Chemie až jako poslední možnost

Chemické čištění koberců volte opravdu až jako možnost poslední záchrany. Ačkoliv se jedná o velmi účinnou metodu, přípravky mohou kvalitu koberce narušit. Proto ji volte spíše pro ošetření kusových koberců. Zejména při opakovaném chemickém čištění mohou koberce ztrácet svoji zářivost a barvy často blednou. Zárukou je však dokonalá čistota a svěžest, kterou ocení především alergici.

 

 

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek