DOPRAVA i VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 2.5.

Jak vybrat kancelářskou židli?

Markéta Etrychová
24.11.2020

Máte sedavé zaměstnání nebo během učení strávíte hodně času sezením u počítače?! Důležitý je správný výběr židle. Přinášíme Vám několik rad a tipů, na co se při výběru nové kancelářské židle zaměřit.

Jak vybrat kancelářskou židli?

Kolik času denně na židli strávíte?

Občasné využití až 4 hodiny denně

Pokud kancelářskou židli využíváte zřídka, případně méně než čtyři hodiny denně, pak vám postačí téměř jakýkoli model kancelářské židle. Vybírat můžete ty s pevnou, ideálně s jednoduchou houpací mechanikou. Levné kancelářské židle většinou nabízejí tyto základní funkce.

Do 8 hodin za den

Sedavé zaměstnání a klasická osmi hodinová pracovní doba si žádá kvalitní kancelářskou židli. Součástí židle, pro sezení kolem osmi hodin denně, by měla být nastavitelná opěrka beder a nastavitelné područky. Doporučujeme židle s houpací, asynchronní nebo synchronní mechanikou.

Více než 8 hodin za den

Během zaměstnání musíte sedět více než 12 hodin denně?! Pro zachování zdraví a eliminaci bolestí zad a beder doporučujeme vybírat špičková kancelářská křesla. Vašim zádům poskytnou dokonalý komfort a úlevu. Důležitý je samotný ergonomický tvar, ale i funkce mechanismu. Vybírejte ty s asynchronní nebo synchronní mechanikou a ergonomickým tvarováním.

photo-1587571164387-df579abdc4f3.jpg (153 KB)

Funkce mechanismů

Pevná

Židle s pevnou mechanikou se hodí pouze k příležitostnému využití. Není možné u nich nastavit sklon opěrky, hloubku sedáku nebo výšku područek.

Houpací

Nejběžnější houpací mechanismus je velice oblíbený v mnoha kancelářích. Nastavení výšky sedáku je samozřejmostí. Navíc mechanismus umožňuje plynulou změnu úhlu sezení, tedy houpání, pomocí jedné páky. Změnu úhlu sezení docílíte protiváhou vlastního těla.

Asynchronní

Asynchronní mechanismus umožní nastavení úhlu sedáku i opěradla nezávisle na sobě. Tento typ je opatřen třemi pákami. Jedna ovládá výšku sedu, zatímco druhá umožňuje nastavení úhlu opěrky a třetí sklon sedáku. Kancelářské židle s tímto typem mechaniky se řadí mezi pohodlné s velice dobrými ergonomickými vlastnostmi.

Synchronní

Vynikající ergonomické vlastnosti a pohodlí zaručí nejlepší kancelářská židle nebo křeslo se synchronní mechanikou. Dvě páky umožňují plynulé nastavení změny úhlu sedáku a opěrky. Neustále se přizpůsobuje tvarům a pohybům těla. Součástí je možnost nastavení výšky sedu a síly přítlaku.

Kolečka

Pro měkké podlahy

Tvrdá kolečka jsou určena na měkké podlahy, zejména na koberce nebo podlahové krytiny z PVC.

Pro tvrdé podlahy

Měkká kolečka jsou určena především na tvrdé podlahy jako je dlažba, dřevěné či plovoucí podlahy. Obvod koleček je potažen gumou, která na podlaze nezanechává nehezké stopy.

Univerzální

Stále více oblíbená a výrobci využívaná, univerzální kolečka. Tento typ lze používat jak na koberci, tak dlažbě.

Nosnost

Každá židle i křeslo mají svoji nosnost. Vybírejte takovou, která bude odpovídat vaší tělesné hmotnosti. Nosnost se u většiny kancelářských židlí pohybuje v rozmezí 70 až 180 kg. Doporučujeme ponechat si rezervu, zbytečné přetěžování může vést ke zničení pístu, koleček či plastových částí. Správný výběr nosnosti prodlouží životnost výrobku.

Potah

Síťovina

Jedním z nejvyužívanějších potahovým materiálem je síťovina. Mezi přední vlastnosti patří její vysoká prodyšnost, kterou oceníte během teplých měsíců. Na stranu druhou je údržba síťoviny náročnější a izolační vlastnosti nižší.

1.jpg (78 KB)2.jpg (88 KB)3.jpg (71 KB)4.jpg (65 KB)

Kůže

Poměrně často se setkáváme s pravou či syntetickou kůží. Údržba těchto židlí je velice snadná, vypadají luxusně a pyšní se dlouhou životností. Možnou nevýhodou je nižší prodyšnost.

5.jpg (54 KB)6.jpg (168 KB)7.jpg (160 KB)8.jpg (129 KB)

Tkanina

Výhodou látkou čalouněných židlí jsou dobré izolační vlastnosti. Drobnou nevýhodou je horší údržba materiálu. Vhodné jsou především do chladnějších místností a pro sezení do 8 hodin denně.

9.jpg (52 KB)10.jpg (48 KB)11.jpg (47 KB)12.jpg (60 KB)

 

Základy správného sezení

  • Vzpřímené držení těla, hýždě se dotýkají opěradla
  • Bederní část zad je opřena o opěradlo
  • Lýtko se stehnem svírají pravý úhel
  • Mezi koncem sedáku a podkolenní jamkou je 5 cm
  • Lokty jsou ve výšce desky stolu, svírají pravý úhel
  • Vzdálenost monitoru od očí je 50 – 70 cm
  • Oči jsou ve výšce horního okraje monitoru
  • Pravidelné protahování je podmínkou

 

V testech kancelářských židlí se na předních příčkách umisťují ty s opěrkou hlavy i beder, vzdušným a měkkým materiálem, dále s nastavitelnou výškou sedu i područek a elegantním designem. To vše za přijatelnou cenu.

 

DOPORUČUJEME: Ke kvalitní židli potřebujete i kancelářský stůl. Nevíte-li si rady, mrkněte na článek.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek