Jak zařídit pracovní kout v obýváku?

Markéta Etrychová
30.10.2020

Ať už doma doháníte pracovní resty nebo je home office na každodenním pořádku, potřebujete domácí pracoviště. Nevyužitou místnost v bytě nemáte a z krčení se u konferenčního stolku vás bolí záda? Přinášíme Vám ekonomické a praktické řešení, pracovní kout v obýváku. 

Jak zařídit pracovní kout v obýváku?

Kam pracovnu umístit?

Nad umístěním pracovního koutu je nutné se zamyslet. Najděte prostor, kde budete mít klid, nejlépe takový, který můžete uzavřít klidně jen závěsem. Pokud žádné takové místo v bytě nemáte, nezoufejte. Ideální bude volný kout v obývacím pokoji, ten čelem ke dveřím a u okna. Pracovní kout zkuste opticky oddělit od zbývající části pokoje třeba regálem, který snadno využijete jako knihovnu.

Vyvarujte se umístění domácího pracoviště do ložnice. Ložnice je místem relaxace a odpočinku, navíc z nočního ťukání do klávesnice by partner nadšený nebyl.

V rodinném domě se nabízí jako skvělé místo pro pracovnu volný prostor nad schodištěm nebo velká nevyužitá chodba. Myslete však na dostatek přirozeného světla.

Kancelářská židle

Nepleťte si jídelní židli s tou pracovní. Nešvarem a častou chybou home office je nevhodně vybraná židle. Používání jídelní, barové židle nebo dokonce křesla je po několika hodinách práce nepohodlné a nevyhovující pro záda. Způsob sezení při práci je velmi důležitý, proto je dobré vědět, jak sedět správně u počítače.


Neodmyslitelnou součástí kvalitní židle je opěrka hlavy, pevné opěradlo, nastavitelná výška sedu, opora bederní části společně s ergonomickým tvarováním a područky. Obecně se udává jako ideální stav při sezení takový, kdy jsou bedra opřena o opěradlo židle, stehna položena na sedáku a mezi podkolenní jamkou a hranou sedáku je 5 až 10 cm.

jak správně sedět

Pracovní stůl

Při výběru kancelářského stolu hraje prim výška. Sedněte si ke stolu, ruce položte na desku. V kolenou, kyčlích i loktech by měl být pravý úhel. Za ideální výšku stolu lze považovat 75 cm.

Při velikosti pracovní desky berte v úvahu umístění monitoru. Vzdálenost očí od monitoru se doporučujeme minimálně 60 cm. Optimální rozměr desky pracovního stolu je tedy 160x60 cm nebo ještě lépe 160x80 cm.

Pokud budete vybírat také novou obrazovku, věnujte pozornost parametrům monitoru spojených s pracovním využitím. U monitoru budete denně trávit 8 i více hodin, dává tedy smysl, aby se vám na něj dobře dívalo a nebolely vás z něj oči. Pro snížení únavy očí při práci preferujte monitory s vyšší obnovovací frekvencí, adaptivní synchronizací, automatickou úpravou jasu podle světla v místnosti a monitor s matným displejem (či displejem s antireflexní vrstvou).

Úložný prostor

Pro práci doma zajisté potřebujete úložný prostor. Využít můžete nejen regál dělící místnost od pracovního koutu, ale také komodu se zásuvkami. Zásuvky se stanou skvělým pomocníkem pro uložení tiskopisů a drobností. Po ukončení práce všechny věci jednoduše uschováte, nebudou vás rozptylovat během volného času.

Inspirace

Jednoduchost a elegance. Sestavte si vlastní pracovní kout podle představ. Home office se stává nedílnou součástí každé moderní firmy. Vybrali nezbytnosti do obývacího pokoje s pracovním koutem. Koukněte na náš e-shop, ze široké nabídky kancelářského nábytku si vyberte každý.

128762.jpg (76 KB)100017.jpg (49 KB)215535.jpg (43 KB)211855.jpg (190 KB)

 

DOPORUČUJEME: Střídat práci v sedě a ve stoje je bezesporu velice důležité. Vyzkoušejte stůl s nastavitelnou výškou.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek