DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na objednávky vytvořené od 10. do 21.4. na VŠE | Nakupujte TEĎ!

Zdravý spánek – jak vybrat správnou matraci

Markéta Etrychová
26.10.2020

Neodmyslitelnou součástí odpočinku a klíčem ke zdraví je spánek. Kvalita spánku je ovlivněna mnoha faktory, mezi které patří prostředí, postel, rošt a v neposlední řadě matrace. Jak vybrat tu správnou a dopřát si plnohodnotný spánek? Máme pro vás několik rad a tipů.

Zdravý spánek – jak vybrat správnou matraci

TUHOST A VÝŠKA

Jedním z nejdůležitějších aspektů při výběru nové matrace je tuhost (H). Úzce souvisí s osobní hmotností uživatele. Pro osoby s vyšší hmotností obecně doporučujeme matrace s vyšší tuhostí. Zatímco pro osoby s nižší váhou, matrace o nižší tuhosti. Stupnice tuhosti zaznamenává celkově pět stupňů a jednu bonusovou, tu s dvojí tuhostí.

tuhost.jpg (18 KB)

Optimální výška matrace pro dospělého člověka je 16 – 20 cm. Ideální výšku poznáte snadno pomocí jednoduchého testu. Pokud se posadíte na postel s matrací a roštem, celá chodidla se musí dotýkat země a kolena svírat úhel 90 stupňů.

OSOBNÍ HMOTNOST

Váha člověka ovlivňuje nejen tuhost matrace, ale i výšku. Matrace musí poskytnout dokonalý komfort a pevnost pro páteř. Osoby s vyšší hmotností by měli vybírat matrace tvrdší a vyšší. Důležité je, aby matraci uživatel „nepromáčkl“.  Proto je nutné sledovat nosnost, která je udávána jako maximální. Měkčí a nižší matrace jsou vhodné spíše pro osoby s nízkou tělesnou váhou, případně děti.

VĚK A POHLAVÍ

Děti a dospělí mají úplně jiné požadavky při výběru matrace. Muži upřednostňují spíše tužší podklad, ženy naopak měkčí.

Při výběru matrace pro dítě je nutné zohlednit mnoho faktorů. Vhodnější je tvrdší matrace, která zaručí zdravý vývoj páteře. Měla by odvádět vlhkost, snadno se udržovat a respektovat anatomický tvar těla, věk i váhu. Pro snadnější údržbu lze pořídit voděodolný chránič na matraci.

tab1.jpg (14 KB)

ROŠT

I ta nejkvalitnější matrace bez správně zvoleného roštu nebude mít požadované výsledky.

Rošt zlepšuje vlastnosti matrace, její odvětrávání, tím prodlužuje i její životnost. Optimálně rozloží tlak, který je na matraci vyvíjen, dostatečně pruží a udržuje tělo v přirozené poloze.

Rošty se rozdělují na laťkové, lamelové nebo polohovatelné. Deskové rošty jsou nevhodné. Matrace neodvětrává, dochází k tvorbě plísní a množení roztočů.

MATERIÁL

LATEX

Latexové matrace jsou velice komfortní a oblíbené. Vyznačují se vysokou bodovou elasticitou. K deformaci dochází pouze v místě zatížení. Navíc jsou vzdušné a snadno odvětrávají vlhkost. Vhodné jsou i pro alergiky. Doporučujeme kombinovat s lamelovým roštem.

PRUŽINY

Pružinové matrace poskytují dostatečnou oporu pro celé tělo. Už dávno se nejedná o vrzavé nebo nepohodlné matrace. Moderní pružinové matrace využívají dva typy pružin, bonellové nebo taštičkové. Díky pružinám jsou matrace vzdušné a poskytují výbornou cirkulaci vzduchu. Doporučujeme kombinovat s laťkovým roštem.

PĚNA

Pěnové matrace jsou zaručeně ty nejoblíbenější na trhu. Vyrábí se z několika druhů pěn, které se snadno tvarují a svému majiteli poskytují vysoký komfort. Jednotlivé druhy pěn se vzájemně kombinují, čímž se spojují jejich jedinečné vlastnosti. Pěnové matrace lze kombinovat s lamelovým i laťkovým roštem.

tab 2-1.jpg (63 KB)

VE ZKRATCE

  • Tvrdší a vyšší matrace – osoby s vyšší hmotností, muže
  • Měkčí a nižší matrace – osoby s nižší hmotností, ženy
  • Střední tuhost – děti i dospělí
  • Ideální výška matrace 16 – 20 cm (test výšky)
  • Deskový rošt je nevhodný

 

DOPORUČUJEME: Stará matrace je nic moc a na novou nejsou peníze?! Zkuste provizorní řešení - topper.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Dana: Vyjádření na reklamaci 10.2.2021
Vaša reklamácia bola prijatá. Bohužiaľ Vám ju musím obratom zamietnuť, a to z dôvodu, že dňa 10.2.2021 ste tovar prevzal/a, a svojím podpisom potvrdil/a, že balík a dodaný tovar je nepoškodený a v poriadku. Týmto sa dňa 10.2.2021 Vaša reklamácia zamieta. V prílohe zasielam nami podpísaný reklamačný formulár. Ďakujeme za pochopenie Avšak pre udržanie dobrých obchodných vzťahov Vám radi poskytneme zľavu vo výške 5%. Prosím Vás o zaslanie čísla účtu. S pozdravem Natália Kašíková Reklamační oddělení V Kasárnách 909 566 01 Vysoké Mýto [email protected] www.expedo.cz
Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek