Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Jak se zbavit mastnoty v kuchyni

Jana Budinská
28.9.2023

Pravidelný úklid a čistota v kuchyni je důležitá nejen z estetického hlediska, ale má také vliv na bezpečnost, efektivitu vaření a na vaše zdraví. Použití vhodných čistících prostředků Vám zjednoduší a zefektivní úklid. Dnes Vám poradíme, jak na mastnotu v kuchyni.

Jak se zbavit mastnoty v kuchyni

Mastnota z vaření a pečení vzniká v důsledku tepelného zpracování tuků a olejů, které používáme při vaření, smažení a pečení jídla. Při přípravě jídla se tuk uvolňuje z potravin a může zůstat na povrchu nádobí, kuchyňských nástrojů, na digestoři, stěnách či jiném povrchu. Tato mastnota může být viditelná ve formě olejových skvrn nebo filmu.

Jak zatočit s mastnotou v kuchyni? Přinášíme Vám několik tipů, jak toho dosáhnout:

1.      Pravidelný úklid

Pravidelný úklid je základem čisté kuchyně. Stanovte si rutinní čas na úklid a dodržujte ho. Ideálně byste měli mít denní, týdenní a měsíční úklidový plán.

2.      Umyjte nádobí okamžitě

Po použití nádobí, příborů a jiných kuchyňských nástrojů je nejlepší je umýt ihned. To zamezí usazování zbytků jídla a tuku, což by mohlo být obtížné později odstranit.

3.      Důkladně utřete povrchy

Povrchy jako jsou kuchyňské linky, stoly, pracovní desky a varné plotny pravidelně utírejte. Používejte čisticí prostředky vhodné pro konkrétní povrchy. Tuk může stoupat nahoru a usazovat se na stěnách a stropu. Periodicky umyjte stěny a strop v kuchyni teplou vodou a mýdlem, aby se tuk odstranil. Nezapomeňte odstranit mastnotu vhodným čistícím prostředkem i ze skleněných povrchů, jako jsou okna a skleněná dvířka.

4.      Myjte podlahu

Mytí podlahy by mělo být součástí úklidu. Použijte vhodný čisticí prostředek pro podlahy, který odstraní skvrny a mastné fleky a zanechá povrch čistý.

5.      Čisté utěrky a houbičky

Používejte čisté utěrky a houbičky pro čištění povrchů a nádobí. Houbičky nebo jiné hadříky na mytí nádobí vyměňujte 1x za týden nebo častěji, pokud se objeví známky opotřebení či nepříjemného zápachu. Utěrky doporučujeme prát po 7 dnech nebo dříve, pokud se vám rychleji zašpiní nebo začnou nepěkně vonět. Čisté houbičky a utěrky pomáhají udržovat hygienu v kuchyni a snižují riziko šíření nemocí a bakterií.

hood cleaning.png (1.10 MB)

6.      Pravidelné čištění trouby, digestoře a filtrů

Spotřebiče jako je trouba a digestoř by měly být pravidelně čištěny. Po každém pečení odstraňte zbytky jídla a mastnotu, která se může usazovat. Řádně čistěte filtr vaší digestoře nebo proveďte výměnu filtru podle návodu výrobce. Mastnota se může usazovat na filtru a snižovat jeho účinnost.

7.      Používejte ochranné kryty

Používejte poklice či jiné ochranné kryty na hrnce a pánve při vaření, aby se zabránilo stříkání a zachycování mastnoty na okolních plochách.

cleaning products.png (1.43 MB)

Tipy na účinné čistící prostředky:

1.      Komerční čistící prostředky

Existují komerční čistící prostředky určené speciálně pro čištění kuchyňských povrchů. Tyto prostředky bývají účinné při odstraňování mastnoty ze stěn, linky, pracovních desek a spotřebičů.

2.      Jedlá soda

Jedlá soda je skvělým přírodním čistícím prostředkem pro odstranění mastnoty. Smíchejte jedlou sodu s vodou, abyste vytvořili pastu, a poté ji použijte k čištění mastných povrchů. Opláchněte vodou a utřete suchým hadříkem.

3.      Ocet

Ocet je další přírodní čistící prostředek, který lze použít k odstranění mastnoty. Smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1 a použijte tuto směs k otírání mastných povrchů. Opláchněte vodou a vytřete suchým hadříkem.

4.      Citronová šťáva

Citronová šťáva je kyselá a má čistící vlastnosti. Můžete ji použít k odstranění mastnoty z různých povrchů. Naneste citronovou šťávu na mastný povrch, nechte ji působit a poté otřete hadříkem nebo houbičkou.

5.      Tekuté mýdlo

Tekuté mýdlo smíchejte s teplou vodou a použijte tuto směs k mytí nádobí, hrnců, pánví a nádobí zasaženého mastnotou. Tekuté mýdlo pomůže rozpustit mastnotu.

Pamatujte si, že je důležité používat správné čistící prostředky a metody pro daný typ povrchu, abyste nepoškodili materiály nebo povrchy v kuchyni. Vždy postupujte podle pokynů výrobce a testujte nové čistící prostředky nebo metody na neviditelném místě, abyste se ujistili, že nezpůsobují žádné problémy.

cleaning the cooker.png (1.60 MB)

Mastnota, ale i jiná nečistota z vaření může být problematická z několika důvodů. Proč je dobré udržovat kuchyň v čistotě?

Estetický prvek

Kuchyň bez mastnoty a jiných nečistot vypadá lépe a příjemněji. Pomáhá vytvářet pozitivní dojem na hosty a členy rodiny.

Hygienický faktor

Čistá kuchyň je základem pro udržení hygieny ve vašem domě. Zbytky jídla, mastnota a nečistoty mohou být ideálním místem pro růst bakterií a mikrobů.

Zdraví

Čistý kuchyňský kout má vliv na vaše zdraví. Pokud vaříte a připravujete jídlo v čistém prostředí, snižujete riziko kontaminace potravin a následného onemocnění.

Bezpečnost

Mastnota a nečistoty v kuchyni mohou být nebezpečné, protože zvyšují riziko požáru. Například mastnota na sporáku nebo v digestoři může způsobit požár, pokud se zapálí.

Pohodlí a efektivita

Kuchyň bez mastnoty a jiné nečistoty vytváří příjemné a pohodlné prostředí pro vaření a stravování. Je příjemnější, rychlejší a efektivnější pracovat v čistém a uspořádaném prostředí.

Delší životnost

Udržování čisté kuchyně může pomoci prodloužit životnost kuchyňských spotřebičů a povrchů. Nečistoty a mastnota mohou způsobit opotřebení a poškození.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek