Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Jak pečovat o zahradní nábytek?

Letní posezení na zahradě s přáteli. Relax a slunění na chatě. Nebo jen chvilka klidu na terase s ranní kávou. Tyto příjemné momenty známe všichni. Zcela naplno si je můžeme vychutnat i díky pohodlnému venkovnímu nábytku. Při sezónním i celoročním používání je ale potřeba o zahradní nábytek pečovat. Přečtěte si, jak se o venkovní nábytek starat, aby vám mohl sloužit dlouhé roky.

Jak pečovat o zahradní nábytek?

Životnost zahradního nábytku prodlouží pravidelná péče

Abyste si zmiňované příjemné chvilky mohli užívat co možná nejdéle, starejte se o svůj venkovní nábytek průběžně. Pravidelná péče dokáže jeho životnost opravdu výrazně prodloužit.

Nejjednodušším způsobem, jak o venkovní nábytek pečovat, je jeho čištění, ošetřování povrchu a pravidelná kontrola celkového stavu. Přibližně jednou týdně můžete nábytek omýt vlažnou vodou s jemným saponátem. Případné skvrny a špínu odstraňujte pravidelně pomocí speciálních čisticích prostředků. Výbornou ochranu před rozmary počasí poskytnou obaly a návleky na zahradní nábytek.

photo-1617850687395-620757feb1f3.jpg (182 KB)

Různé materiály vyžadují různé způsoby ošetření

Zahradní nábytek se často dělí na tzv. údržbový a bezúdržbový. Nenechte se však zmást. I bezúdržbový nábytek vyžaduje alespoň minimální péči. Některé materiály jsou ale skutečně výrazně méně náročné. Klasickým příkladem jsou zahradní židle a stoly z plastu. Ty stačí otřít kuchyňskou houbičkou. Naproti tomu dřevo vyžaduje podstatně pečlivější údržbu. Jak tedy správně pečovat o zahradní nábytek podle jeho materiálu?

1. Dřevo

Venkovní nábytek z masivu patří k těm nejoblíbenějším. Je robustní, pohodlný, odolný a velmi pohledný. Při správné péči vám vydrží mnoho let. Některé druhy dřevin jsou dokonce přirozeně odolnější proti vlhkosti, hmyzu i tvorbě plísní. Patří sem například teakové dřevo.

Natíráním dřevěného venkovního nábytku zachováte jeho krásnou barvu. Mořením předejdete proniknutí vlhkosti do dřeva a vzniku plísní. Napouštění olejem zase zajistí dřevu zářivý vzhled. Díky pravidelné údržbě předejdete vysychání, vyblednutí i popraskání dřevěného nábytku.

Povrch křesel a sedaček z palet můžete částečně ochránit i díky pohodlným paletovým polštářům. Použitím polstrů předejdete škrábancům a dalším mechanickým poškozením.

136620i.jpg (245 KB)

2. Kov

Kovový zahradní nábytek se obvykle vyrábí z hliníku nebo oceli. Hliník vyniká svou lehkostí. Mimořádně odolný je i při vystavení dešti, velkému teplu nebo naopak mrazu. Péče o venkovní nábytek z oceli spočívá zejména v ochraně proti korozi. Průběžnou kontrolou můžete vznikající rez zavčas podchytit a ošetřit

3. Polyratan (umělý ratan)

Umělý ratan patří k méně náročným materiálům. Zvládne extrémní výkyvy počasí, nevadí mu přímé slunce ani déšť a vlhké prostředí. Při běžné údržbě si vystačíte s mokrým hadříkem. Větší znečištění a skvrny je zapotřebí odstranit speciálním čističem dříve, než je slunce do polyratanu vypálí. Životnost nábytku můžete prodloužit i použitím speciálních potahů.

4. Plast

Umělohmotný venkovní nábytek vyžaduje jen velmi málo péče. Jak už bylo zmíněno výše, stačí jej pravidelně omývat čistou vodou. Zašlému vzhledu můžete snadno předejít impregnací povrchu. Nábytek z plastu je skutečně nenáročný. Vedle toho je však velice odolný vůči nepřízním počasí.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek