DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na objednávky vytvořené od 10. do 21.4. na VŠE | Nakupujte TEĎ!

Jak ochladit byt v horkých dnech?

Jiří Neužil
16.7.2021

Léto je opět tady. Horké dny s mnohdy až tropickými teplotami jsou téměř na denním pořádku. Rtuť teploměru se často drží vysoko nad 20 °C i přes noc. Teplu zkrátka není úniku. Přes den jste z úmorného počasí unavení a v noci horkem nespíte. Už nevíte, jak byt ochladit? Pak čtěte rozhodně dál, protože tento článek je přesně pro vás.

Jak ochladit byt v horkých dnech?

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak ochladit byt v horkých dnech, je pochopitelně klimatizace. Existují však i další možnosti. Zatažením předokenních rolet ochladíte místnost snadno, rychle a hlavně dlouhodobě. K ochlazení bytu přispívá také větrání přes noc či velmi brzy ráno, kdy je vzduch chladnější.

Máme pro vás ale řadu dalších triků. Pojďme se podívat na poněkud méně známé způsoby, které vám se snížením teploty v bytě pomohou...

Tip č. 1: Nechte oddechnout sebe i elektroniku

Je pro vás zapnutí televize nebo počítače hned po příchodu domů běžným odpočinkovým rituálem? Možná je na čase jej změnit. Využijte příjemných vlahých letních večerů a relaxujte venku. Ptáte se proč? Odpověď je snadná. Elektronika vytváří poměrně značné množství tepla, které vzduch v obývacím pokoji či pracovně ještě více zahřívá.

Tip č. 2: Vaření a pečení stranou

Zdlouhavé vaření vývarů, omáček a houskových knedlíků. Pečení bábovek či višňových bublanin. V nejparnějších letních dnech tyto činnosti raději vynechejte. Podobně jako elektronika, i zapnutá varná deska vzduch v bytě enormně zahřívá. Otevírání trouby při pečení má na teplotu vzduchu v místnosti ještě větší vliv.

Během tropických dnů si dopřejte lehká studená jídla a nepečené dezerty. Uvidíte, že byt bude o poznání chladnější a vy mnohem méně unavení.

pexels-photo-4667190.jpeg (145 KB)

Tip č. 3: Pomohou studené barvy v interiéru

Věděli jste, že byt je možné ochladit i díky správné volbě barev v interiéru? Některé odstíny jsou přirozeně hřejivější. Jsou proto často využívány pro zútulnění obývacího pokoje nebo ložnice. Tyto barvy však v létě naopak zvyšují pocitovou teplotu v místnosti.

Doslova zářným příkladem je oranžová barva. Svojí sytostí a schopností odrážet paprsky slunce silně umocňuje pocit horka. Volte proto spíše chladnější barvy s neutrálními tóny. Vhodná je šedá, modrá, hnědá se studeným podtónem nebo nestárnoucí klasika – bílá.

Tip č. 4: Pryč s koberci a předložkami

Ačkoliv se tento tip může zdát nepodstatným, opak je pravdou. Koberce v obývacím pokoji nebo předložky v koupelně izolují chlad podlahy v bytě. Na léto se jich zbavte, jejich čas přijde zase na podzim. Rozdíl pocítíte velmi rychle. Pro větší osvěžení je vhodné párkrát za den podlahu přetřít studenou vodou. Vzduch v místnosti bude rázem mnohem chladnější.

Tip č. 5: Vyzkoušejte ochlazovače vzduchu

Pokud už jste z horka skutečně bezradní, vyzkoušejte moderní a stále populárnější řešení. Ochlazovače vzduchu jsou srovnatelně účinné jako klimatizace. V mnoha ohledech dokonce efektivnější.

Tato jednoduchá zařízení nevyžadují žádnou speciální instalaci. Vystačíte si s ledem a obyčejnou elektrickou zásuvkou. Díky odpařovacímu filtru a ledu vhání přístroj do místnosti chladný čerstvý vzduch. Odpařovače zároveň vzduch v bytě čistí od prachu a zlepšují tak jeho kvalitu.

pexels-photo-4947736.jpeg (221 KB)

 

Znáte i jiné triky, jak ochladit byt v horkých dnech? Podělte se o ně s námi!

 

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek