DOPRAVA i VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 2.5.

Jak nejlépe uspořádat lednici nejen o Vánocích

Jana Budinská
30.11.2023

Udržet pořádek v lednici může být pro někoho těžký oříšek. Málokdo také ví, jak do ledničky potraviny správně poskládat. A co teprve o Vánocích? Vánoce jsou svátky hojnosti a dobrého jídla, a tak nám ledničky praskají ve švech a ztrácíme přehled nad potravinami, které jsme nakoupili. Pokud chcete udržet řád, je dobré mít nějaký systém. Rádi vám poradíme, jak na to.

Jak nejlépe uspořádat lednici nejen o Vánocích

Správné uspořádání lednice je nezbytné nejen pro zachování čerstvosti potravin, ale také i pro zlepšení organizace a snadný přístup k potravinám.

Zde je několik tipů na efektivní organizaci lednice nejen o Vánocích:

1.      Vyčistěte lednici

Předtím než začnete s uspořádáním, vyjměte všechny potraviny a zbavte se starých, prošlých a nepotřebných věcí. Omyjte vnitřek lednice teplou vodou a saponátem nebo použijte roztok vody s octem. Ocet neutralizuje pachy a vše dokonale vyčistí. Dbejte na to, aby police a zásuvky byly také důkladně vyčištěny. Lednice by měla být čistá a hygienická.

washing the fridge.png (897 KB)

2.      Rozdělení do zón

Základní pravidlo je správné rozmístění surovin do polic a přihrádek. Lednici můžete rozdělit na různé teplotní zóny. Největší chlad se drží ve spodní a v zadní části lednice a nejtepleji bude na horní polici a ve dveřích. Potraviny umístěte vhodně do jednotlivých zón dle jejich teplotních potřeb. Zóny obvykle zahrnují horní, střední police, dveře lednice, spodní police a šuplíky.  

Horní police:

Skladujte zde hotová jídla, která plánujete brzy konzumovat. Na horní polici je vhodné umístit i vajíčka nebo tvrdé zrající sýry, máslo, protože nepotřebují tak nízkou teplotu jako ostatní potravinové produkty.

Střední police:

Upravené masné výrobky, jako šunky, salámy, klobásy a párky vložte do středu lednice. Mléko, jogurty, sýry a další mléčné výrobky patří také do střední části, nejlépe o polici výš nad masné výrobky. Voda, šťávy a jiné nápoje mohou být umístěny také do střední zóny nebo do dveřích lednice.

Dveře lednice:

V této části lednice je největší teplo, proto zde skladujte potraviny, které jsou odolné a vyšší teplota jim nevadí. Jak už bylo řečeno, nejvhodnější je zde uskladnit jakékoliv nápoje, džusy, minerálky, šťávy a jiné tekutiny. Také kečup, hořčice a různé omáčky a dresinky zde mají své místo. Pokud konzumujete pravidelně vajíčka, i prostor ve dveřích je vhodný pro jejich uskladnění.

Spodní police:

Pro syrové maso, drůbež a ryby je nejlepší umístění do spodní části lednice, protože je zde nejchladněji. Dbejte na to, aby tyto potraviny byly řádně odděleny od ostatních, aby nedošlo k jejich kontaminaci. Můžete zde také skladovat potraviny v uzavíratelných plastových dózách.

meat and fish in the fridge.png (1.44 MB)

Spodní šuplíky:

Spodní šuplíky jsou vhodné pro uskladnění ovoce a zeleniny. Pokud je to možné, ovoce a zeleninu oddělte. Mají totiž odlišné procesy zrání a je dobré, aby se vzájemně neovlivňovaly. Jeden šuplík můžete vyhradit pro ovoce, zejména jablka, bobulovité ovoce a hroznové víno. Druhý šuplík je určen pro zeleninu, jako jsou salátové listy, mrkev, pórek, celer, ředkvičky a brokolice.

Co do lednice nepatří:

  • banány, mango, ananas, melouny a jakékoliv jiné exotické či lokální ovoce, které ještě dozrává
  • rajčata, papriky, okurky, cukety, cibule, česnek, lilek, zázvor a brambory
  • pečivo
  • trvanlivé potraviny – med, uzavřené plechovky a zavařeniny.

3.      Uložte produkty na základě potřeb

Skladujte potraviny tak, aby byly snadno dostupné. Výrobky a ingredience, které častěji používáte, dejte dopředu, aby byly dobře vidět a byly rychle k dispozici.

4.      Sledujte a kontrolujte datum spotřeby

Sledujte nebo si označte potraviny s datem spotřeby, abyste zabránili konzumaci prošlých potravin. To, co je nové umístěte do zadní části lednice. Starší suroviny uskladněte do přední části, aby se co nejdříve spotřebovaly. Jakmile se blíží datum spotřeby některých potravin, ihned posuňte tyto produkty co nejvíce dopředu.

5.      Pravidelně prověřujte obsah

Jednou týdně nebo podle potřeby zkontrolujte obsah lednice a odstraňte prošlé potraviny a jídlo, které víte, že už nepoužijete.

6.      Udržujte lednici čistou

Pravidelně čistěte lednici, odstraňte rozlité tekutiny a zbytky potravin, abyste zabránili vzniku zápachů a přenosu bakterií.

7.      Skladujte potraviny ve vhodných obalech

 Využijte uzavíratelné plastové kontejnery, potravinové tašky a obaly, abyste zabránili přenosu pachů a zápachů mezi potravinami.

8.      Používejte praktické organizéry

Používejte organizéry, plastové kontejnery, krabičky, misky a úložné boxy k lepšímu uspořádání a oddělení různých kategorií potravin. Tyto produkty vám pomohou udržet lednici přehlednou, organizovanou a maximalizovat využití prostoru. Praktické a velmi oblíbené jsou nádoby na vajíčka, průhledné plastové dózy na sýry, uzeniny a hotová jídla, zásuvky pro ovoce a zeleninu.

Udržovat systém a pořádek v lednici je velmi důležité. Díky tomu totiž zkonzumujete veškeré potraviny včas a předejdete zbytečnému plýtvání. Správné uspořádání lednice vám pomůže také udržovat potraviny déle čerstvé a předcházet nebezpečí vzniku onemocnění z potravin.

Ať se vám daří udržet lednici uklizenou a zorganizovanou! Držíme palce!

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek