Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Jak na voňavou domácnost pomocí esenciálních olejů?

Alexandra Doskočilová
17.8.2023

 Vůně je jedna z prvních věcí, která nás vítá, když přicházíme domů, vytváří pohodlnou a přívětivou atmosféru a z velké části dělá dům domovem. Esenciální oleje, získávané z aromatických rostlin, nabízejí přirozený způsob, jak provoněného bydlení docílit. V tomto článku vám představíme několik tipů, kde se dají využít a jak na výrobu vlastního osvěžovače vzduchu.

Jak na voňavou domácnost pomocí esenciálních olejů?

Výběr správných esenciálních olejů

Každý olej má jinou vůni a terapeutický účinek. Levandule, heřmánek a bargamot působí uklidňujícím dojmem a jsou ideální do ložnice. Energizující oleje jako jsou citrusy (citron, pomeranč, grapefruit) a máta peprná se hodí do prostor, kde chcete zvýšit svoji produktivitu, například do domácích kanceláří. Pro společné prostory jako je obývací pokoj, zvolte teplé a příjemné vůně, jako je cedrové dřevo, vanilka, nebo skořice. Můžete také experimentovat a oleje spolu různě míchat, vytvoříte si tak originální vůni, přímo pro vás.

Jakou vůni zvolit v místnosti?

  1. Ložnice

Pro podporu relaxace a zlepšení kvality spánku zvolte uklidňující vůně jako je levandule, heřmánek, nebo cedrové dřevo.

  1. Obývací pokoj

Do obývacího pokoje se hodí teplé vůně jako vanilka, skořice, nebo bergamot.

  1. Kuchyně

Svěží a osvěžující vůně jako je citron, rozmarýn nebo máta mohou pomoci neutralizovat pachy vznikající při vaření a udržovat v místnosti pocit svěžesti.

  1. Kancelář

Vůně jako máta peprná, eukalyptus nebo citrusové oleje zvyšují soustředění a produktivitu.

  1. Koupelna

Udržujte svěží vůni koupelen pomocí antibakteriálních vůní jako je tea tree, eukalyptus nebo grapefruit.

diffuser.png (1.29 MB)

Jaké metody můžeme využít?

Difuzéry

Difuzéry jsou všestranným a účinným pomocníkem k rozptýlení vůně po celé místnosti. Existují různé typy, jako ultrazvukové, tyčinkové nebo aromalampy.

Bavlněné kuličky nebo kapesníčky

Velmi jednoduchá a cenově dostupná metoda. Naneste pár kapek esenciálního oleje na bavlněnou kuličku, kapesník nebo vatový tamponek a umístěte jej za závěsy, na police, nebo do větracích prostor.

Vlastní osvěžovač vzduchu – jak na to?

Osvěžovač vzduchu si můžete vyrobit i doma, je to velmi snadný a rychlý způsob, jak provonět celou domácnost.

Začněte tím, že smícháte destilovanou vodu s trochou alkoholu, to pomáhá k tomu, aby se vůně rovnoměrně rozptýlila. Do této směsi přidejte několik kapek oblíbeného esenciálního oleje a množství upravte podle toho, jak silnou vůni preferujete. Směs dobře protřepejte a nalijte ji do lahvičky s rozprašovačem a máte vlastní osvěžovač vzduchu připravený.

home air freshener.png (985 KB)

Přestože esenciální oleje nabízejí řadu výhod, jsou silné a měly by se používat opatrně. Před aplikací na pokožku olej vždy nařeďte, uchovávejte je mimo dosah dětí nebo domácích mazlíčků a u difuzérů dodržujte pokyny výrobce. 

Při výběru vůní nezapomeňte zohlednit specifické potřeby pro každou místnost a při používání esenciálních olejů vždy upřednostněte bezpečnost. S trochou kreativity a experimentování můžete svůj domov proměnit v oázu klidu a nádherných vůní.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek