Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Co jíst na Nový rok – 3 recepty z čočky

Konec roku se rychle blíží a s ním ruku v ruce i rok nový. Po vánočním veselí a silvestrovských oslavách většina z nás netouží trávit zdlouhavé hodiny v kuchyni připravováním novoročního oběda. Máme pro vás tři jednoduché recepty z čočky, která tradičně symbolizuje bohatství a prosperitu pro nadcházející rok. Bez ohledu na to, zda věříte na pověry, přidáním čočky do novoročního menu určitě neuděláte chybu. Čočka je nejen zdravá a sytá, ale naše recepty odhalí, že může nabídnout celou paletu lahodných chutí.

Co jíst na Nový rok – 3 recepty z čočky

Čočka na kyselo se zastřeným vejcem

Suroviny:

  • 250 g zelené čočky
  • 1ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce octu
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • Sůl a pepř (podle chuti)
  • K podávání: zastřené vejce

Postup:

Čočku propláchneme pod tekoucí vodou a necháme ji namočenou po dobu 2 hodin. Slijeme vodu a dáme vařit společně s bobkovým listem a novým kořením na cca. 30 minut. Uvařenou čočku scedíme a trochu vody si necháme na podlití základu, na kterém budeme čočku obdělávat.

Na pánvi rozehřejeme olej a dozlatova osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme propasírovaný česnek a minutku necháme provonět. (Pozor, aby se česnek nespálil). Pánvičku s cibulí a česnekem zaprášíme moukou a za stálého míchání přilijeme misku sceděné vody z uvařené čočky. Jakmile je směs hustší konzistence, přidáme uvařenou čočku a na mírném ohni necháme 10 minut provařit. Na závěr dochutíme octem, solí a pepřem. K servírování můžeme čočku doplnit o zastřené vejce.

lentils with egg.jpg (96 KB)

Polévka z červené čočky s rajčaty

Výhodou červené čočky je její rychlá příprava. Na rozdíl od klasické zelené čočky se nemusí předem namáčet a tak vám nachystání tohoto pokrmu zabere necelou hodinku.

Suroviny:

  • 150 g červené čočky
  • 200 g najemno nastrouhané mrkve
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g rajského protlaku
  • 200 g krájených rajčat
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • Sůl a pepř
  • Koriandr na dozdobení
  • Opečený chléb

Postup:

Na olivovém oleji si osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme nastrouhanou mrkev a opékáme 5 minut. Přidáme utřený česnek s lžičkou zázvoru a opékáme další 2 minuty (pozor, aby se česnek nespálil). Přimícháme rajčatový protlak s krájenými rajčaty a vše zalijeme vývarem.

Jakmile přivedeme polévku k varu, přisypeme červenou čočku a vaříme do změknutí čočky – cca 30 minut. Na závěr ochutíme polévku solí a pepřem. Podávat můžeme s koriandrem a opečeným chlebem.

lentil soup.jpg (212 KB)

Čočkové karbanátky

Suroviny:

  • 200 g uvařené červené čočky
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g mrkve
  • 2 ks vajec
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce strouhanky
  • Sůl a pepř
  • Majoránka
  • Olej na smažení

Postup:

Čočku si dáme na 15 minut vařit do vroucí vody. K uvařené čočce přidáme najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek a nastrouhanou mrkev. Směs dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Přidáme vejce a promícháme. Na zahuštění použijeme mouku a strouhanku.

Z hmoty tvoříme karbanátky, které lehce obalíme ve strouhance. Na pánvi si rozehřejeme olej a karbanátky smažíme dozlatova. Po osmažení necháme okapat na papírovém ubrousku který nasaje přebytečný tuk. Podávat můžeme k uvařeným bramborám, nebo zeleninovému salátku.

lentil patties.jpg (147 KB)

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek