Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

5 způsobů, jak provonět domácnost bez chemie

Jana Budinská
15.2.2024

Provonění domácnosti bez chemických přísad a výrobků je ten nejlepší způsob, jak udržovat příjemnou vůni ve vašem domově bez umělých a syntetických látek. Přinášíme Vám 5 přírodních a šetrných způsobů, jak provonět domácnost. Inspirujte se navíc recepty, jak si vyrobit doma své oblíbené vůně.

5 způsobů, jak provonět domácnost bez chemie

1.      Pravidelné větrání

Větrání domu a všech jeho místností je důležité pro udržení čerstvého vzduchu a odstranění nepříjemných pachů, vlhkosti a škodlivých látek. Otevírejte okna a dveře tak, aby bylo možné vytvořit průvan a zajistit efektivní proudění čerstvého vzduchu a jeho výměnu. Doporučuje se větrat nejméně dvakrát denně po dobu 5-10 minut. Ideálně ráno a večer.

Pravidelné a správné větrání je nejjednodušším způsobem, jak odstranit z domova nežádoucí pachy a zlepšit kvalitu vzduchu.

2.      Vonné přírodní svíčky

Vonné svíčky jsou skvělým způsobem, jak přidat do vašeho bytu příjemnou vůni, klid a harmonii. Vybírejte z příjemných vůní. Mezi oblíbené patří například levandule, vanilka, citrusové plody nebo vůně jehličnanů. Levandule je vhodná pro relaxaci, citrusové vůně pro osvěžení a vanilka pro teplý a přívětivý pocit. Umístěte svíčky v místnostech, kde trávíte nejvíce času, například v obývacím pokoji, ložnici nebo koupelně.

Investujte do kvalitních vonných svíček, které jsou vyrobeny z přírodních vosků, jako je včelí vosk nebo sójový vosk. Vonné látky jsou získávány z přírodních zdrojů, jako jsou esenciální oleje nebo vonné látky z rostlin. Tento typ svíček může poskytnout přírodní a čistou vůni.

Vonné svíčky vám krásně a svěže provoní celý váš domov. Můžete je zároveň využít i jako dekoraci, která bude ladit s celkovým designem místnosti.

Candles.png (1.30 MB)

3.      Aromaterapie

Aromaterapie využívá přírodní vůně esenciálních olejů, které vám mohou také dokonale provonět váš domov. Esenciální oleje jsou koncentrované aromatické látky získávané z květů, listů, kořenů, kůry a semen rostlin. Aromaterapie se nejčastěji praktikuje pomocí aromadifuzéru nebo aromalampy.

Aromadifuzér je zařízení, které rozptyluje esenciální oleje do vzduchu. Postavte aromadifuzér v místnostech, kde chcete cítit příjemnou vůni. Vyberte esenciální oleje podle své preference – levandule na relaxaci, eukalyptus a máta pro osvěžení, nebo citrusové oleje pro povzbuzení.

Aromalampa funguje na podobném principu jako aromadifuzér. Vložte vodu do nádoby lampy, přidejte pár kapek esenciálního oleje a zapalte svíčku pod ní. Teplo od svíčky pomáhá uvolňovat vůni do okolí.

Aromalamp.png (1.01 MB)

4.      Vonné byliny a květiny

Vonné byliny a květiny mohou přirozeně provonět domácnost. Přírodní vůně mohou poskytnout nejen příjemnou vůni, ale mohou působit i relaxačně.

Květinové a bylinné vázy

Naaranžujte si květinovou vázu s vonnými květinami, jako jsou růže, levandule, jasmín nebo fialky. Umístěte je nejlépe na stůl, komodu či na okno. Květiny uvolní svou příjemnou vůni do vzduchu. Kromě květin můžete vytvořit vonné vázy i s bylinami jako jsou rozmarýn, máta nebo bazalka.

Bylinné věnečky a sáčky

Vytvořte si vonné bylinné věnečky nebo sáčky, které můžete zavěsit na dveře nebo umístit do šuplíků, na poličky nebo do skříních. To může dodat příjemnou vůni do oblečení a ložního prádla.

Lavender.png (970 KB)

5.      Vytvořte si vlastní vůně

Vezměte si rozprašovač. Smíchejte vodu s několika kapkami esenciálního oleje v rozprašovači, dobře protřepte a směs promíchejte. Rozprašujte vůni po místnosti nebo prostoru podle potřeby.

Jednoduché recepty na vlastní vůně, které můžete použít ve svém rozprašovači nebo difuzéru:

Relaxační levandulový zážitek

1 šálek vody

8 kapek levandulového esenciálního oleje

4 kapky ylang-ylang esenciálního oleje

Neodolatelná vůně skořice a pomeranče

1 šálek vody

6 kapek skořicového esenciálního oleje

4 kapky pomerančového esenciálního oleje

Ranní svěžest s grepem

1 šálek vody

8 kapek grepového esenciálního oleje

4 kapky máty peprné esenciálního oleje

 

TIP: Vybírejte vůně, které vám přinášejí radost, pohodu a klid.

Pamatujte, že přírodní způsoby mohou vyžadovat častější obnovení než umělé vůně, ale jsou šetrné k životnímu prostředí a zpravidla jsou pro vás zdravější než syntetické vůně obsažené v mnoha komerčních výrobcích.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek