DOPRAVA i VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 2.5.

5 tipů, jak opticky zvětšit prostor

Nemusíte mít obrovský byt, abyste si užili prostorný a pohodlný interiér. S několika jednoduchými optickými triky můžete zmenšit pocit stísněnosti a vytvořit iluzi většího prostoru. Zahrnutím správných prvků, jako jsou barvy, zrcadla a vhodný nábytek, můžete proměnit i malý byt v útulný a prostornější domov, který vás bude inspirovat a bavit.

5 tipů, jak opticky zvětšit prostor

1. Barevná paleta

Barevná paleta hraje zásadní roli při vizuálním zvětšování interiéru. Volba správných barev může výrazně ovlivnit vnímání prostoru. Světlé a neutrální tóny, jako je bílá, světle šedá nebo krémová, mají schopnost odrážet světlo a vytvářet dojem otevřenosti. Zdánlivě nekonečná linie, kdy se barva stropu sjednotí s barvou stěn, opticky zvyšuje stropy a rozšiřuje prostor. Tyto odstíny také nabízejí ideální pozadí pro další designové prvky.

Vhodná volba barev nábytku je pak klíčová. Světlý nábytek se snadno zapojuje do této palety, a tím podporuje dojem většího prostoru. Přesně zvolené akcenty a detaily v barvách mohou interiér oživit a přidat mu hloubku, aniž by narušily jeho vzdušný charakter.

Použití tmavých barev by mělo být promyšlené, neboť mohou opticky zmenšit prostor, avšak správně dávkované tmavé akcenty mohou přidat hloubku a kontrast bez narušení celkového dojmu vzdušnosti.

2. Multifunkční nábytek

Výběr vhodného nábytku je důležitým prvkem při optickém zvětšování interiéru. Zde hraje multifunkční nábytek důležitou roli. Sklápěcí stoly, sedací soupravy s úložným prostorem nebo postele s vestavěnými zásuvkami umožňují maximální využití prostoru a minimalizují nepořádek. Kromě toho je také důležité zvolit nábytek s lehkým a průhledným designem. Právě průhledný nábytek, jako jsou skleněné stolky či židle, působí vzdušně a umožňuje oční kontakt s celým prostorem. Udržování rovnováhy mezi funkcionalitou a estetikou je zde klíčem k vytvoření harmonického interiéru.

3. Zrcadla

Zrcadla jsou jedním z nejúčinnějších nástrojů pro optické zvětšení prostoru. Správně umístěná zrcadla odrážejí světlo, čímž vytvářejí iluzi hloubky. Velké zrcadlo na jedné stěně může vizuálně zdvojnásobit prostor místnosti. Zrcadla by měla být umístěna tak, aby odrážela atraktivní prvky, jako jsou okna nebo zajímavé kusy nábytku, a vytvářela tak dojem, že místnost pokračuje za zrcadlem.

229975.png (867 KB)

Zrcadlo RIZANO

4. Osvětlení

Světla a lampy mohou tvořit zajímavé hry světel a stínů, které ovlivňují vnímání prostoru. Rozptýlené a rovnoměrné osvětlení prostoru může minimalizovat ostré kontrasty a vytvořit plynulý přechod mezi jednotlivými částmi místnosti. Stropní svítidla s odrazovými plochami mohou rozptylovat světlo směrem dolů, zatímco stojací lampy s jemným a nepronikavým světlem mohou posloužit jako dekorační a funkční prvky.

Důležité je také dbát na to, aby osvětlení zahrnovalo různé zdroje světla, které umožní úpravu intenzity podle potřeby. Maximálně využívejte přirozené světlo prostupující prostřednictvím velkých oken. Správně nastavené osvětlení dokáže opticky prodloužit místnost a podpořit pocit otevřenosti.

5. Vertikální prvky

Jedním z efektivních způsobů, jak opticky zvětšit prostor místnosti, je využití vertikálních prvků. Tyto prvky, jako jsou vysoké regály, dlouhé závěsy nebo vertikální proužky na tapetách. Ty totiž mají schopnost ovlivnit vnímání výšky místnosti a vytvořit dojem, že stropy jsou vyšší, než ve skutečnosti jsou. Vertikální prvky tímto způsobem vytvářejí iluzi většího prostoru.

Dlouhé závěsy, které sahají od stropu až ke zemi, mohou vizuálně protáhnout místnost, a tím zvýšit její výšku. Vertikální proužky na stěnách mohou mít podobný efekt. Vysoké regály či knihovny, které zahrnují celou výšku stěny, vytvářejí dojem vertikalizace a dodávají místnosti jistou dávku elegance. Tyto prvky musí být začleněny do celkového designu tak, aby vytvořily harmonickou a působivou atmosféru.

Sdílet článek na:
Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek