Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Přehoz na postel – dekorace či praktické řešení?

Jana Budinská
21.9.2023

Přehoz na postel je textilní kryt, který se pokládá přes postel a slouží k různým účelům. Může být jak praktickým, tak dekorativním prvkem ve vaší ložnici a často plní obě tyto funkce současně. Záleží na vašich individuálních potřebách a preferencích.

Přehoz na postel – dekorace či praktické řešení?

Přehoz na postel dodá posteli designový prvek nebo funkční ochranu pro povlečení i matraci. Zde jsou některé z hlavních účelů přehozu na postel.

Přehoz na postel jako dekorace:

1.      Estetický prvek

Přehoz na postel může být použit jako dekorativní prvek, který přidá do ložnice barevný akcent, texturu a styl. Pomáhá vytvořit esteticky příjemný vzhled postele a celého prostoru. Můžete si vybrat přehoz s barvami, vzory a texturami, které ladí s celkovým designem místnosti.

2.      Variabilita v dekoraci

Díky možnosti snadné výměny přehozu můžete rychle a snadno změnit vzhled vaší ložnice podle sezóny a vaší nálady. Můžete mít několik různých přehozů pro různá roční období. Například na jaře a v létě můžete použít světlejší a vzdušnější přehozy s květinovými vzory nebo pastelovými barvami, zatímco na podzim a v zimě můžete přejít na teplejší přehozy v hlubších barvách. Pokud rádi měníte vzhled své ložnice, nebojte se experimentovat s různými přehozy a vzory. Můžete je střídat a kombinovat podle svého vkusu a aktuální inspirace.

3.      Umělecký prvek

Přehozy na postel mohou být považovány za umělecký prvek, který dodá do ložnice osobitost a kreativitu.

bedspread.png (1.17 MB)

Přehoz na postel jako praktické řešení:

1.      Ochrana povlečení a matrace

Přehoz na postel může chránit povlečení a matraci před opotřebením, prachem, skvrnami, roztoči a alergeny. Pokud máte domácího mazlíčka ochráníte postel před jejich chlupy a špínou. To znamená, že nemusíte tak často prát samotné povlečení, což usnadňuje údržbu postele a prodlouží životnost povlečení.

2.      Teplo a pohodlí domova

Přehozy mohou přidat pohodlí při lenošení a ležení na posteli. Můžete se s nimi přikrýt při odpočinku nebo čtení, což vytvoří příjemnější atmosféru. V zimních měsících oceníte dodatečné teplo, pokud použijete přehoz jako vrchní vrstvu přikrývky.

3.      Skrytí nedokonalostí

Pokud máte starší nebo opotřebovanou postel, může přehoz na postel skrýt její nedokonalosti a zároveň vylepšit vzhled postele i celé ložnice. U postele, která už není v nejlepším stavu nebo má škrábance a jiné estetické vady, může přehoz sloužit jako efektivní maskování těchto nedostatků.

4.      Skrytí nedbale ustlaných peřin

Přehoz přes postel může skvěle sloužit ke skrytí nedbale ustlaných peřin nebo nepořádku na posteli. Toto je jedna z praktických funkcí přehozů, které pomáhají vytvářet čistý a upravený vzhled postele, i když jsou pod ním peřiny neuspořádané. Tato funkce přehozu na postel je zejména užitečná, pokud ráno nestíháte nebo pokud nechcete po každém použití postele peřiny složit a uklízet.

Záleží tedy na vás, zda dáte přednost dekoraci, praktičnosti nebo kombinaci obou faktorů.

bedspread types.png (1.97 MB)

Zde je několik tipů, které vám pomohou při výběru vhodného přehozu na postel:

1.      Velikost postele

Nejprve zjistěte, jaká je velikost vaší postele. Přehoz by měl být dostatečně velký, aby pokryl celou postel a vytvořil esteticky příjemný vzhled.

2.      Materiál

Materiál přehozu hraje důležitou roli. Můžete si vybrat mezi různými materiály, jako jsou bavlna, flanel, mikrovlákno, samet, vlna nebo hedvábí. Vyberte vhodný materiál podle vašich potřeb. Měkký a plyšový přehoz může vytvořit útulnou atmosféru, zatímco hladký a lesklý přehoz může dodat moderní vzhled.

3.      Barva a vzor

Zvolte barvu a vzor přehozu, který se bude hodit do interiéru vaší ložnice. Mějte na paměti, že přehoz může být výrazným prvkem v dekoru, takže si vyberte takový, který ladí s barvami a stylem vaší ložnice.

4.      Účel

Rozhodněte se, zda chcete přehoz používat především pro estetické účely nebo také jako ochranu proti skvrnám, prachu, roztočům a alergenům. Pokud hledáte ochranu, obvykle se doporučuje přehoz z voděodolného a hypoalergenního materiálu.

5.      Péče o přehoz

Některé materiály, jako je bavlna, mikrovlákno a flanel, jsou obvykle snadno udržovatelné a lze je prát v pračce. Naopak, přehozy z vlny nebo jiných citlivých materiálů mohou vyžadovat speciální péči, například chemické čištění. Pokud preferujete snadnou údržbu, zkontrolujte, zda je přehoz vhodný k praní v pračce, abyste ušetřili čas a úsilí. Výrobci obvykle uvádějí pokyny pro praní na etiketě produktu.

Pamatujte, že výběr přehozu na postel by měl být přizpůsoben vašim osobním preferencím, potřebám a měl by vytvářet pohodlné a esteticky příjemné prostředí ve vaší ložnici.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek