Oslaďte si život: 3 tipy na lehké dezerty
Osvěžující citronová pěna
Lehké pěny patří během léta k oblíbeným sladkým pochutinám. Existuje několik variant od čokoládové, přes kávovou až po různé druhy ovocných. Každá se však připravuje trochu jinak. Dnes vyzkoušíme osvěžující citronovou.
Ingredience:
500 ml smetany ke šlehání
60 ml citronové šťávy
1 lžíce citronové kůry
100 g cukru krystal
Postup:
Smíchejte smetanu s cukrem v hrnci a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte po dobu 2 – 3 minut. Po odstavení do směsi cukru a smetany vmíchejte šťávu a kůru z citronů. Nechte 10 minut odstát. Poté nalijte do mističek a nechte ztuhnout, nejlépe přes noc. Krém ozdobte čerstvým ovocem, hoblinkami z kvalitní čokolády nebo kůrou z citronu.
Panna cotta s ovocným přelivem
Smetanový dezert, který jistě znáte z restaurací. Udělejte si vlastní se špetkou vanilky a užijte si léto na zahradě. Ze 4 surovin vykouzlíte jedinečný zákusek, který zachutná každému. Navíc je rychlý a snadný.
Ingredience:
400 ml smetany ke šlehání
200 ml smetany na vaření
60 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
5 plátků želatiny
Lesní ovoce
Postup:
Želatinové plátky nechce asi v 0,5 l studené vody nabobtnat. V hrnci smíchejte obě smetany a cukr. Vanilkový lusk rozřízněte podélně, vytáhněte z něho semínka. Semínka i celý lusk vložte do smetany s cukrem. Směs přiveďte k varu, odstavte a vytáhněte části lusku. Nabobtnalou želatinu vyždímejte, následně k ní nalijte asi 100 ml horké smetany a pečlivě promíchejte metličkou. Nalijte ke zbylé smetanové směsi. Zamíchejte. Rozlijte do mističek a nechte v lednici ztuhnout alespoň 4 – 6 hodin. Nejlépe přes noc. Po zchladnutí ozdobte panna cottu čerstvým ovocem nebo ovocným rozvarem z cukrem.
Domácí zmrzlina za 5 minut
Neoblíbenější osvěžení pro děti i dospělé. Kdo by nemiloval zmrzlinu. Vyzkoušejte tu domácí, za použití čerstvého ovoce ze zahrádky. Zmrzlina se stane skvělým osvěžením na dětskou zahradní party. Děti vám mohou s výrobou pomoci a hned zmrzlinu sníst.
Ingredience:
500 g zmraženého ovoce
1 zakysaná smetana
2 – 3 lžíce cukru
Studené mléko (cca 50 – 100 ml)
Postup:
Ovoce, smetanu a cukr umixujte v robotu nebo pomocí mixéru. Lžící pomalu přidávejte mléko, takové množství, aby se všechny suroviny spojily dohromady, ale nevznikl koktejl. Mixujte, než vznikne ledová krémová hmota. Ledovou zmrzlinu ihned podávejte. Jedinečnou krémovou a jemnou chuť si zamilujete. Pokud ji dáte zamrazit, už nebude tak lahodná.
Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.