Grilovací sezóna zahájena: 3 recepty se zeleninou
Ještě, než si pozvete návštěvu na barbecue, zajistěte si dostatek surovin pro přípravu pokrmů, ale také místo pro sezení. Zahradní nábytek můžete doplnit o ratanová křesla nebo klasické jídelní židle z kuchyně. Důležité je, aby měl každý pohodlí během stolování, ale i po něm.
1. Zeleninový špíz s grilovaným sýrem
Množství: 4 porce Celkový čas: 30 minut
Ingredience:
4 ks oblíbeného pečiva
1 větší cuketa
2 červené papriky
2 cibule, může být i šalotka
Balení cherry rajčat
Sýr feta
Olivový olej
Sůl a pepř
Citronová šťáva, česnek a chilli dle chuti
Špejle
Postup:
- Olivový olej smíchejte se solí, pepřem, česnekem, případně chilli nebo citronem
- Na špejle napichujte zeleninu, sýr dle chuti a vlastních preferencí.
- Hotové špízy položte na gril a grilujte asi 4 – 5 min z jedné a druhé strany.
- Podávejte s oblíbeným pečivem a dresingem.
2. Grilované papriky plněné feta sýrem
Množství: 4 porce Celkový čas: 30 minut
Ingredience:
4 červené kapie
2 balení mozzarelly
1 balení balkánského sýru
Olivový olej
Snítky bazalky
Postup:
- Nejdříve si rozpalte gril asi na 200 °C.
- Papriky omyjte, rozkrojte na půl a odstraňte vnitřní část se semínky.
- Půlky paprik z vnější strany potřete olivovým olejem.
- Mozzarellu i balkánský sýr nastrouhejte nebo nakrájejte na malé kousky.
- Papriky naplňte vzniklou směsí a ozdobte lístkem bazalky.
- Naplněné papriky položte na gril a nechte sýr změknout (cca 5 min).
- Pak už můžete podávat. Sýr lze na závěr posypat čerstvě namletým pepřem.
3. Portobello hamburgery
Množství: 4 porce Celkový čas: 45 minut
Ingredience:
4 celozrnné bulky
4 ks portobello
Olivový olej
Sýr balkánského typu
Ledový salát
Rajčata
Majonéza
Sůl a pepř
4ks špejlí na hamburger
Cibulka nebo chilli dle chuti
Postup:
- Portobello zbavte nožiček, omyjte a osušte papírovou utěrkou.
- Hlavičky potřete olivovým olejem, opepřete a položte na gril.
- Grilujte z každé strany asi 10 minut. Na závěr mírně osolte.
- Celozrnnou housku rozpulte a grilujte z obou stran do křupava.
- Na malou chvíli položte na gril balkánský sýr.
- Pak už vás čeká příprava k servírování.
- Spodní část housky potřete majonézou, naskládejte ledový salát, ogrilované portobello, rajče a na závěr můžete přidat ještě karamelizovanou cibulku nebo chilli, vše přiklopte druhou půlkou housky a propíchněte špejlí na hamburger.
K těmto receptům doporučujeme chutné bílé či červené víno a pokud jste fanoušky šumivých vín, sáhněte po suší variantě prosecca.
Dobrou chuť!
Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.