Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Jak vybrat matrace do penzionů, hotelů a ubytoven

Hotelové matrace musí splňovat hned několik kritérií. Zásadní je odnímatelný a pratelný potah, volné ložení bez rámu, optimální tuhost a výška. Odnímatelné potahy zaručí vysokou hygienu lůžka, tuhost a výška zase pohodlí. V tomto případě se nezavděčíte všem svým hostům, vybírejte spíše středně tuhé matrace o výšce minimálně 15 cm.

Jak vybrat matrace do penzionů, hotelů a ubytoven

Výška matrace pro hotely a jiná ubytovací zařízení

Výška matrace se skládá ze samotné výšky jádra matrace, ta bývá od 6 do 30 cm a výšky potahu. Optimální výška postele i s matrací by měla být 45 – 50 cm. Pro osoby s pohybovými problémy se doporučuje výška až 60 cm. Při sedu na posteli by měly být celá chodidla na podlaze a kola svírat úhel 90°.

Pro hotely, penziony a další zařízení můžete sáhnout i po nižších hotelových matracích kolem 15 cm, které jsou vhodné pro občasné přespání. Vysoké matrace nad 20 cm působí luxusním dojmem. V úvahu berte také výšku postele. Matrace lze doplnit i toppery neboli vrchní matrace, které zvýší komfort spaní.

topper.png (1.15 MB)

Bude-li matrace na pevné desce nebo laťkovém roštu, pak zvolte matraci vyšší než 15 cm. Pro lamelové rošty můžete vybrat matraci o něco nižší, protože rošt je pružný a podporuje kladné vlastnosti matrace.

DOPORUČUJEME: Do manželských postelí vždy volte 2 samostatné matrace.

Tuhost hotelových matrací

Dalším důležitým aspektem je tuhost. Správně zvolená tuhost se odvíjí od hmotnosti těla. Čím vyšší hmotnost těla, tím tužší matrace se doporučuje. Pro ubytovací zařízení je však splnit individuální požadavky hostů velice obtížené. Z tohoto důvodu se doporučuje zvolit středně tuhé matrace H3, případně H4. Alternativou jsou matrace dvojí tuhosti.

Tuhost lze rozdělit na:

  • H1 - Extra měkké matrace, vhodné převážně k příležitostnému spaní.
  • H2 - Měkké matrace, vhodné pro děti nebo osoby s nízkou váhou.
  • H3 -  Středně tuhé matrace, vhodné pro většinu váhových kategorií.
  • H4 - Tvrdé matrace, oblíbené u osob s vyšší váhou a těch, kteří preferují spánek na tvrdším podkladu.
  • H5 - Extra tvrdé matrace, ideální pro osoby s vyšší váhou. Méně vhodné pro osoby s nízkou váhou. Během spánku nesmí tlačit a brnět končetiny.
  • Dvě tuhosti - Nevyberete-li si ani jednu z nabízených variant, pak můžete zvolit matraci s dvojí tuhostí. Obvykle na jedné straně tuhost T3 a na straně druhé T2. Před uleháním si tak můžete zvolit jakoukoli variantu, stačí matraci pouze otočit.

234192.jpg (138 KB)

Pěnová matrace KRETA, 90x200 s dvojí tuhostí a výškou 18 cm

 

Materiál pro hotelové matrace

V hotelech, penzionech a jiných zařízeních se setkáte nejčastěji s pěnovými či taštičkovými matracemi. Trh nabízí však nepřeberné množství materiálů, oblíbené jsou materiály jako PUR či HR pěna.

PUR pěna

Matrace z polyuretanové pěny tzv. PUR matrace patří mezi neoblíbenější na trhu. Polyuretan je vlastně molitan. Tento typ matrací vyniká tvarovou stálostí, pevností a prodyšností. Doporučujeme kombinovat s lamelovým roštem. Ideální jsou však matrace z kombinace pěn, ne pouze samotné PUR pěny. Jedná se spíše o levnější matrace.

HR pěna

Velice odolná a pružná HR pěna někdy označovaná jako studená. Tvoří ji silnostěnné buňky, které zajišťují vzdušnost a optimální odvod tepla. Jedinečná vlastnost vhodná pro ubytovací zařízení. Zajišťuje správnou oporu páteři v každé spánkové poloze, jsou dostatečně pevné a odolné. Ideální kombinaci tvoří s lamelovým roštem. Matrace oblíbené pro svou kvalitu a cenu.

Paměťová pěna

Speciálním druhem polyuretanové pěny je paměťová neboli viskoelastická pěna. Otevřená buněčná struktura ovlivňuje tuhost v závislosti na teplotě a tlaku těla. Při kontaktu s tělem matrace měkne, čímž se přizpůsobuje hmotnosti těla. Pro dokonalý spánek jsou matrace rozděleny do několika anatomických zón. Paměťová pěna patří k nejpohodlnějším typům, cenově se jedná o dražší matrace.

Taštičkové pružiny

Pružiny mají specifický tvar a sílu jednotlivých pružin. Využívá se několik druhů pružin, které se liší velikostí, pevností či nosností. Velice oblíbené jsou taštičkové pružiny, které jsou zabaleny do samostatných váčků, které ovlivňují komfort a kvalitu spánku. Obecně jsou o něco tužší než pěnové, ale zajišťují dokonalé pohodlí. Velice oblíbené v ubytovacích zařízení.

Hygiena lůžka v ubytovacích zařízení

Hygiena lůžka je v tomto případě vždy na první místě. Potah matrace musí být snímatelný a pratelný ideálně na 60°C. Vhodné jsou speciální antibakteriální povrchové úpravy. Ve většině ubytovacích zařízení je nezbytností použití chráničů matrace. Ty je nutné měnit společně s lůžkovinami.

Chránič matrace patří mezi základní hygienické pomůcky lůžka. Matraci chrání před nečistotami, prachem, šupinkami kůže, poškozením i tekutinami jako je pot či moč. Díky tomu prodlužuje životnost matrace a zvyšuje hygienu lůžka. Chrániče lze prát v pračce při teplotě do 60 °C.

mattress cover.png (1.01 MB)

Sdílet článek na:
Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek