Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Jak si rozvrhnout úklid domácnosti

Většina z nás sní o čistém domově, kde panuje klid a vše má své místo. Ale jak toho dosáhnout bez stresu a zbytečného úsilí? V dnešním hektickém světě může být plánování úklidu výzvou. V našem novém článku vám představíme přehledný manuál, který Vám prozradí, co a jak často uklízet, abyste si v klidu mohli užívat svůj čistý a uspořádaný domov.

Jak si rozvrhnout úklid domácnosti

Každodenní úklid

Kuchyň

Kuchyň patří mezi nejrizikovější místnosti v domácnosti. Práce s potravinami zanechává na povrchu bakterie, které se bez důkladné dezinfekce mohou šířit dál a roznést se do ostatních částí domova. Není nezbytné každý den provádět důkladný úklid celé kuchyně. Svou pozornost věnujte hlavně okolí dřezu a pracovní ploše. Houbičky a hadříky vyměňujte ideálně dvakrát týdně. To samé platí i pro látkové utěrky, které kvůli dezinfikování perte ideálně na 90 stupňů.

Týdenní úklid

Koupelna a záchod

Koupelna, kde se střetávají voda, pára a různé hygienické produkty, je náchylná k tvorbě plísní a bakterií. Zaměřte se na důkladné čištění povrchů. Ručníky a rohožky je vhodné prát na 90 stupňů, ideálně jednou týdně. A na závěr, nezapomeňte vyleštit zrcadlo, které dodá koupelně vizuální čistotu.

U záchodu se zaměřte hlavně na dezinfekci mísy. Práci vám usnadní WC blok, který po každém spláchnutí záchod dezinfikuje a provoní. Poté už vám stačí jednou v týdnu použít silnější záchodový čistit.

Podlaha

Každodenní kontakt s obuví a drobný prach postupně vytvářejí vrstvu nečistot. Díky týdennímu úklidu podlahy v podobě vysátí a vytření eliminujete potenciální riziko alergenů a bakterií. V zimních měsících, kdy si domů na botách neseme zbytky sněhu a dalších nečistot, je potřeba úklid provádět častěji.

Prach

Pravidelné utírání prachu minimalizuje hromadění alergenů, udržuje estetický vzhled povrchů a přispívá ke zdravějšímu prostředí. Na úklid použijte hadřík s dezinfekčním přípravkem nebo prachovku. Nezapomínejte ani na odstranění nečistot z potahů na křeslech nebo sedacích souprav.

Měsíční úklid

Lednice

Měsíční úklid lednice je klíčový pro kvalitu potravin. Během tohoto pravidelného rituálu odstraňte zbytky a zkontrolujte datumy expirace. Vnitřní i vnější část lednice umyjte teplou vodou s mýdlem a přebytečnou vodu setřete.

Trouba

Během pečení se na povrchu trouby vytváří mastná vrstva, kterou je potřeba alespoň jednou měsíčně odstranit. Pro snazší úklid můžete část nečistot rozpustit za pomoci páry. Díky pravidelnému úklidu budou vaše jídla chutnat lépe a zároveň prodloužíte životnost trouby a minimalizujete riziko nežádoucích pachů a nečistot.

Okna

Mytí oken většina z nás neustále odkládá. Jejich pravidelný úklid však zlepší vizuální dojem interiéru. Vyčistěte jak rámy, tak sklo, odstraňte prach a nečistoty. Takto důkladné umytí stačí dvakrát ročně.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek