DOPRAVA i VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 2.5.

Jak prostřít vánoční stůl

Alexandra Doskočilová
7.12.2023

Blíží se období Vánoc a připravit perfektní štědrovečerní stůl může být někdy pěkný oříšek. Možná si pokládáte otázky, jaké barvy k sobě zvolit, jestli se držet elegantního bílého porcelánu, nebo vybrat něco extravagantního. V tomto článku se podíváme na základní kroky k vytvoření nezapomenutelné vánoční tabule.

Jak prostřít vánoční stůl

1. Krok: velikost a tvar stolu

Velikost, tvar i materiál, ze kterého je stůl vyroben, jsou základem pro další plánování. Každý by měl mít k jídlu dostatek místa, proto pokud máte stůl u zdi a očekáváte větší počet strávníků, zvažte, zda jej na vánoční večeři neposunete do prostoru.

Pokud máte podlouhlý stůl, na takovou hostinu ideálně rozkládací, bude mu slušet běhoun, zatímco kruhový vyžaduje speciální ubrus tohoto tvaru. Pokud je váš stůl z kvalitního, pěkného materiálu může klidně zůstat i bez ubrusu a vystačí si pouze s hezkými ubrousky a dekoracemi.

2. Krok: Promyslete si, jaký štědrovečerní stůl chcete

Jaká bude vaše tabule? Zářivá, barevná nebo jednoduchá a minimalistická? Snažte se sladit stůl i k ostatním dekoracím, které zdobí váš domov.

Pokud vaše časové možnosti volají po variantě s minimem energie a úsilí, zvolte to, co máte zrovna po ruce. Čistě bílé ubrousky, ozdoby poskládané z papíru a svíčky ve sklenici – krásný stůl snadno prostřete i z toho, co najdete doma.

christmas table.png (635 KB)

3. Krok: Talíře

Jako první rozložte tolik talířů, kolik osob bude u stolu. Kolem nich pak můžete rozmístit zbývající dekorace a uvidíte, kolik místa bude zbývat. Pod talíře můžete prostřít látkové ubrousky.

Navíc můžete vyzkoušet klasickou tradici a schovat tam kapří šupinu, ta prý nosí štěstí a hojnost do dalšího rok, nebo prostřít o jedno místo navíc, kdyby se náhodou zastavil kolemjdoucí.

4. Krok: Přidejte ubrousky a příbory

Ubrousky ideálně použijte papírové, jednoduše přeložené a položené u pravé strany talíře, k nim přiložte také příbory. Správně by měla být vidlička na levé straně, nůž na pravé a jeho ostří by mělo vždy směrovat k talíři.

Také můžete vyzkoušet udělat takový „balíček“ a použít jako další dekoraci.

plateset.jpg (35 KB)

5. Krok: Sklenice

Ty patří k pravé straně talíře, sklenice na víno ke špičce nože a vlevo od ní pak sklenice na vodu či nealko. Pokud máte prostor, přidejte také karafu s vodou doprostřed stolu.

6. Krok: Dekorace

Mrkněte na stůl, jak to v tu chvíli vypadá, kolik dekorací se vám tam vejde a zda zbyde místo ještě ne to nejhlavnější a to mísu s bramborovým salátem a talíř s řízky.

Volné místo doplňte drobnostmi, můžete použít smrkové větvičky, mašličky, vystřižené vločky nebo jednoduché origami. O útulnou, slavnostní atmosféru se postarají zapálené svíčky.

Návod na origami:

christmas_tree_origami.jpg (46 KB)

7. Krok: Bavte se

To je stejně vždycky ze všeho nejdůležitější. Talíře můžete namixovat, ubrousky nahradit papírovou utěrkou a víno nalít do klasické sklenice, pokud se nějaká rozbije. Věříme, že svátky prožijete v klidu a ve zdraví.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek