Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Jak na údržbu kuchyně eko prostředky?

Hledáte inspiraci na čisticí prostředky do vaší kuchyně? Chtěli byste takové, co jsou bez škodlivé chemie? V dnešním článku se podíváme na kupované čističe i babské recepty, které si můžete vyrobit doma.

Obsah jsme konzultovali s experty z Econea.cz, kde všechny uvedené čistící prostředky také najdete.

Jak na údržbu kuchyně eko prostředky?

Univerzální čističe

Jsou velice praktické a využijete je na různé povrchy v celé domácnosti. Jsou vhodné na kuchyňské linky a obklady, do koupelny i na toaletu. Odstraňují spolehlivě mastnotu a další nečistoty. Na trhu najdete celou řadu 100% přírodních čističů s vůní nebo bez vůně. Místo pochybných aromat voní po esenciálních olejích.

Babská rada: Smíchejte 0,5 l octa, 0,25 l vody a 20 kapek přírodního esenciálního oleje a máte vlastní DIY univerzální domácí čistič. Nalijte ho do nádoby s rozprašovačem a úklid může začít.

Čistící písky

Se vyrábí tekuté nebo suché. A můžete si je doma vyrobit.

100% přírodní tekutý písek najdete například u německé značky eko drogerie Sonett. Je vhodný pro účinné čištění nerezu, smaltu, plastu, keramiky i vodovodních baterií. Je založený na čistém vápenatém prášku (uhličitan vápenatý). Díky směsi BIO éterických olejů z levandule a citronové trávy má i lehké antibakteriální účinky, což se v kuchyni hodí.

Babská rada pro DIY tekutý písek: Smíchejte citronovou šťávu s jedlou sodou tak, aby vznikla hustší pasta. Namočte do směsi houbičku a mechanicky drhněte znečištěné místo. Kyselina z citronu má dezinfekční i antibakteriální účinky a navíc bělí.

Přírodní suchý čistící písek vyrábí česká firma Yellow&Blue. Je určený pro snadné čištění umyvadel, dřezů, sporáků, nádobí, sklokeramických varných desek i koupelnové keramiky. Prášek nasypte na vlhkou houbičku, utěrku či drátěnku (nedoporučujeme přírodní vetiverovou drátěnku) a nečistotu odstraňte. Po vyčištění povrch důkladně opláchněte vodou.

sonett.jpg (10 KB)

 

TIP: Pokud chcete ušetřit, dívejte se po velkých rodinných baleních, která vycházejí levněji než ta menší.

Prostředky na vodní kámen

Existuje mnoho přírodních odstraňovačů vodního kamene. Nablýskají vodovodní baterie, kávovary, konvičky i dlaždičky.

Odstraňovač vodního kamene Sonett je 100% přírodní a účinný. Jeho základní složkou je kyselina citronová v potravinové kvalitě. Má šetrný účinek na kovové a plastové povrchy v kuchyních, koupelnách i na toaletách. Je vhodný pro septiky a domácí čističky.

Odstraňovač vodního kamene od Yellow&Blue je koncentrovaný. Prášek z kyseliny citronové vyčistí vodní kámen z myček na nádobí, varných konvic, kávovarů, toalet i praček.

Babská rada: Rychlovarnou konvici vyčistíte od vodního kamene roztokem vody a octa 1:1. Nalijte roztok do konvice a nechte přejít varem.

sonet vodni kamen.jpg (15 KB)

Prevence vodního kamene

Tyto prostředky a recepty vám pomohou se vodního kamene dočasně zbavit. Jeho tvorba se ale odvíjí od tvrdosti vody. Čím tvrdší vodu v domácnosti máte, tím více se bude vodní kámen tvořit. Abyste tomu zabránili, můžete provést úpravu tvrdosti vody - například instalací změkčovače vody. Je to speciální filtr na tvrdou vodu, který zabraňuje usazování vodního kamene. Můžete ho nainstalovat k přívodu vody ke konkrétnímu spotřebiči (myčka, pračka,...) nebo pro hlavní přívod vody do celé domácnosti.

Čističe odpadů

Běžné čističe odpadů obsahují často různé škodlivé látky. Pokud chcete čistit své odpady zdravěji pro vás i přírodu, porozhlédněte se po přírodních variantách.

Biologický čistič odpadů od Yellow&Blue čistí sifony a odpadní potrubí zcela "zeleně". Kromě ucpaného odpadu si poradí také s pachy z odpadního potrubí. Skládá se z biologických enzymů, které rozkládají organické usazeniny v odpadech. Je vhodný také jako prevence zápachu a zanášení odpadu. Nepoškozuje plast, keramiku, nerez ani chrom. Je vhodný i pro domácnosti používající biologické čističky vody a septiky s enzymy.

yellow blue.jpg (20 KB)

Babská rada: Nasypte do ucpaného nebo zapáchajícího odpadu 1 hrnek jedlé sody, zalijte octem a nechte působit 15 minut až několik hodin. Pak přelijte litrem vroucí vody.

Mytí nádobí

Nejlepší prostředky na mytí nádobí (ručně i v myčce) jsou zcela bez fosfátů, chlóru, barviv, syntetických parfémů a dalších pochybných ingrediencí, v maximálně přírodní (žádný greenwashing), bezpečné pro životní prostředí a zvířata (a tedy i pro septiky, ČOV a DČOV).

I nádobí jde mýt ručně nebo v myčce přírodně. Prostředků na eko ruční mytí nádobí najdete spoustu - gely, mýdla, pasty, prášky, sodu,... Záleží, co vám pro ruční mytí vyhovuje nejvíce. Pokud máte myčku, podívejte se na eko tablety, prášky, gely do myčky, eko leštidla a soli do myčky. Podle toho, co nejraději používáte.

Houbičky

Nejrozšířenější houbičky na nádobí jsou z plastu. Jejich nevýhodou je, že se z nich při používání uvolňují mikroplasty do odpadní vody. Výskyt mikroplastů v západních zemích stoupá a vědci zkoumají, jak ovlivňují naše zdraví. Můžete se porozhlédnout po udržitelnějších variantách.

Na trhu najdete ekologičtější houbičky na nádobí. Vyrábí se z rostlinné celulózy, recyklovaných PET lahví, bavlny nebo sisalu. Velice oblíbená je také lufa, 100% celulóza, která po namočení změkne a nabyde na objemu. Je vhodná pro čištění zbytků z talířů a přitom povrchy nepoškrábe. Má na houbičku dlouhou životnost - při běžném používání cca 3 měsíce. Z lufy si můžete nastříhat několik menších kousků. Poslouží vám v kuchyni i v koupelně. 

Hadříky

Nejznámější jsou čtvercové savé hadříky z plastu. Věděli jste, že si můžete pořídit hadříky z přírodních nebo recyklovaných materiálů? Pokud jsou zcela z přírodních materiálů, tak je můžete prát. Životnost jednoho kuchyňského hadříku se tak výrazně prodlouží. Přírodní hadříky najdete například u značky More Joy. Dalším významným šetřičem životního prostředí i peněženky jsou hadříky od značky Ecodis. Jejich nano složení je unikátní v tom, že je stačí orosit pár kapkami vody a žádný čisticí prostředek na ně není třeba.

e cloth.jpg (22 KB)

Úklid podlahy v kuchyni

Chcete podlahu v kuchyni uklidit dočista a zbavit se nečistot i bakterií?

Babská rada: Do kyblíku s teplou vodou přidejte 1/4 hrnku octa. Pozor, pokud máte podlahu dřevěnou, raději ocet nepoužívejte.

Na dřevěnou podlahu v kuchyni doporučujeme Bio-D čistič na podlahy s lněným mýdlem.

Dezinfekce

Se občas hodí nejen na toaletě, ale také v kuchyni nebo na podlahách, kde chodí domácí zvířata. Běžné dezinfekční prostředky obsahují většinou roztoky na bázi chloru a dráždivé konzervanty. Proto si raději vybírejte produkty z přírodních ingrediencí jako je rostlinný alkohol, kyselina citronová, octová nebo mléčná. Spolehlivý je například dezinfekční prostředek na omyvatelné povrchy od české značky Yellow&Blue (Tierra Verde).

A pamatujte si, že změny pro ekologičtější domácnost je nejlepší dělat postupně, krůček za krůčkem, vaším vlastním tempem.

 

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek