Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

3 důležité body pro výběr sedací soupravy

Sedací souprava je dominantou každého obývacího pokoje. Jde o kus nábytku, který bude zdobit váš dům podstatnou část vašeho života.

3 důležité body pro výběr sedací soupravy

Sedací souprava je dominantou každého obývacího pokoje. Jde o kus nábytku, který bude zdobit váš dům podstatnou část vašeho života. Budete na ní hostit svoje kamarády, příbuzné a užívat si společné chvíle v jejím pohodlném náručí. Její výběr tedy rozhodně nepodceňujte. Přečtěte si náš manuál, který vám odpoví na všechny důležité otázky spojené s výběrem.

Co se v tomto článku dozvíte?

  • Na co se zaměřit před koupí
  • Výběr tvaru a velikosti sedací soupravy
  • Výběr materiálu
  • Shrnutí

3 důležité body pro výběr sedací soupravy aneb na co se zaměřit před koupí

Před tím, než ukážete na vybranou sedací soupravu, si odpovězte na následující otázky. Vezměte si tužku a papír a odpovědi pečlivě zapisujte. Musíte si odpovědět na tyto 3 základní otázky:

  • Kolik prostoru máte k dispozici
  • Kolik osob bude sedačku používat
  • Jaké funkce od sedačky očekáváte

 

Kolik prostoru máte k dispozici?

Zaplnit poslední volné místečko v obývacím pokoji velkou sedačkou není optimální řešení. Před koupí si tedy zjistěte, kolik prostoru můžete nové sedací soupravě obětovat. Myslete při tom i na uličku, která by měla být minimálně 80 centimetrů široká. Máte-li hodně místa, můžete si vybrat rohovou sedačku do L nebo do U. Neprohloupíte ani výběrem sedací sestavy 3+2+1. Jeho dominantou je velký gauč doplněný o menší gauč a křeslo. Tato sestava nabízí hodně míst k sezení a vysokou variabilitu.

 

Kolik osob bude sedačku používat?

Klíčové kritérium při výběru správného gauče. Uvažte, kolik lidí jej bude pravidelně používat. Čtyřčlenným rodinám doporučujeme sáhnout po sedačkách větších rozměrů. Milovníkům večírků a setkávání s kamarády i rodinám dobře poslouží rozkládací sedací soupravy, které v případě potřeby poskytnou dodatečný prostor i pro přespání. V příbytcích s malým počtem obyvatel dobře poslouží menší pohovky a gauče.

 

Jakou funkci bude sedačka plnit?

Další podstatnou otázkou k zvážení je i primární funkce gauče. Pokud jej budete používat jen na posezení před televizí, nemusíte řešit žádné dodatečné funkce. Chcete-li jej využít i k občasnému přespávání, pak rozkládací sedací souprava je tou správnou volbou. V případě potřeby můžete zvětšit její velikost a pohodlně se na ní vyspat. Praktická je pak rozkládací sedačka s úložným prostorem.

 

Co ještě vzít v úvahu

Budou sedačku využívat děti nebo domácí mazlíčci?

Děti a domácí mazlíčci jsou rebelové. Snaží se neustále testovat vaši trpělivost a dělají i věci, které jste jim výslovně zakázali. Jestliže máte doma děti nebo domácí mazlíčky, uzpůsobte tomu i výběr materiálu. Hledejte potah s povrchovou úpravou, který je dobře omývatelný.

 

Kolik peněz do sedačky investujete?

S velikostí roste i cena. Čím větší sedací soupravu tedy budete chtít, tím více financí budete potřebovat. Ale i za málo peněz se dá sehrát velké divadlo. Záleží jen na vašich preferencích, designu a požadovaných možnostech.

 

Výběr tvaru a velikosti sedací soupravy

Věříme, že na otázky uvedené výše už jste si odpověděli. Teď přistoupíme k dalšímu kroku. Potřebujeme vybrat takovou sedací soupravu, která bude přesně vyhovovat vaším požadavkům a možnostem. Pojďme si projít jednotlivé kategorie.

 

Pohovky a gauče

sedacka-I-115608-w.jpg (53 KB)

V této kategorii si vyberete bez ohledu na velikost. Naleznete tu jak malé sedačky, tak velké pohovky. Doporučujeme všem, kteří chtějí vsadit na klasický vzhled a prvotřídní pohodlí. Větší pohovky můžete využít i na občasné přespávání.

 

Rohové sedací soupravy

sedacka-L-120119-w.jpg (67 KB)

Rohové sedací soupravy se hodí do větších i menších obýváků. Jejich design a tvar je uzpůsoben k tomu, abyste je mohli nechat u stěny. Nic ale nezkazíte ani, pokud je umístíte doprostřed místnosti a necháte je zvýraznit koberec umístěný na podlaze nebo poblíž stojící stůl. Mohou posloužit i jako dělící prvek jednotlivých obytných zón.

 

Sedací soupravy do U

sedacka-U-120040-w.jpg (75 KB)

Zatímco pohovky z předchozí kategorie místo spíše šetří, sedací soupravy do U jej ubírají. Proto se hodí zejména do prostorných místností.

 

Sedací sestavy 3+2+1 a 3+1+1

sedacka-3-1-1-120230-w.jpg (73 KB)

Napadlo vás někdy, proč řada lidí raději volí menší gauč a doplní ho o několik křesel? Není to kvůli úspoře místa či peněz. Pohovka ve spojení s křesly zkrátka vypadá dobře. Dá se dokonce říci, že 3+1+1 je tradiční podoba sedací soupravy a před 30 lety jiná konfigurace sedací soupravy na trhu prakticky neexistovala. Oproti tomu 3+2+1 je moderním řešením sedačky, vhodné zvláště tam kde rohová sedačka by bránila jednoduchému přístupu k posezení. Obě varianty se vám odmění svojí flexibilitou a poskytnou sedícím dostatek prostoru, soukromí i pohodlí. Zkrátka není lepší možnosti, jak využít velkého obývacího pokoje.

 

Rozkládací sedací soupravy

sedacka-rozkladaci-119741-w.jpg (22 KB)

Kdykoliv je potřeba, stačí povytáhnout a zvětší svoji užitnou plochu. Zní to skoro jako dětská hádanka, ale reč je o rozkládací sedačce. To se hodí nejen během večírků, ale i v případě, že potřebujete sedací soupravu přetvořit v postel. Koupí tedy rozhodně neprohloupíte.

 

Sedací soupravy s úložným prostorem

sedacka-ulozna-120111-w.jpg (30 KB)

2 v 1 (dva v jednom) to jsou sedací soupravy s úložným prostorem. Zachrání vás, pokud bojujete s nedostatkem místa. Nejde o speciální kategorii, ale spíše vlastnost, která se průřezově objevuje u všech typů sedaček. V jejich útrobách můžete ukrýt peřiny i jiné věci. A ještě k tomu nabídnou pohodlné posezení. Co víc si přát?

 

Výběr materiálu

Tvar tedy máte vybraný. Teď přistoupíme k jedné z nejdůležitějších vlastností, nad kterou nesmíte jen mávnout rukou. Materiál sedací soupravy rozhodne o tom, jaká bude výsledná cena, ale také o životnosti a vlastnostech jako je omyvatelnost.

 

Materiál potahu

Část, se kterou přijdete nejčastěji do styku. To je potah, jedna z nejdůležitějších součástí celé sedací soupravy. Právě jeho materiál bude hrát důležitou roli v tom, jestli vylitý nápoj, rozsypané jídlo či časté používání bude pro tento kus nábytku smrtící. Zvlášť v případě, že máte doma malé děti a domácí mazlíčky, byste měli dbát na to, aby byl potah dobře omyvatelný a dostatečně odolný. V tomto případě je 50 % úspěchu snímatelný potah. Ten snadno sundáte a očistíte. Zbylých 50 % je pak hustě tkané čalounění, které vám poskytne například vlna. Nezahazujte ani možnost impregnace, s jehož pomocí můžete potah pokrýt tenkou vrstvou ochranného materiálu.

Obecně se dá říct, že materiál by měl být pevný, pohodlný a příjemný na dotek. Jestliže sedací soupravu nebudete využívat příliš často, tyto vlastnosti dokonale splňuje samet či hedvábí. Počítejte však s náročnější a častější údržbou, ale také rychlejším opotřebením.

 

Průvodce materiály

  • Bavlna - disponuje nižší cenou, ale používá se jen sporadicky. Důvodem je malá životnost a nestálost barev.
  • Mikrovlákno - luxusní na pohled i na dotek. Snadno se udržuje. Vyrábí se z tenkých mikrovláken, které zaručují dlouhou životnost.
  • Mikroplyš - pevný podklad a odolný svrchní vlas. Nabízí vysokou odolnost proti zašpinění a poměrně jednoduchou údržbu. K potahování souprav se používá nejčastěji.
  • Kůže - přírodní materiál. Bývá zárukou luxusu, působí vznešeně a velmi jednoduše se udržuje. Dobře se přizpůsobuje klimatickým podmínkám v interiéru. Čím starší, tím lepší vlastnosti nabízí.
  • Koženka - na první pohled nerozeznatelná od pravé kůže, v posledních letech se ale používá jen zřídka. Snadno se udržuje, ale má krátkou životnost. Materiál totiž nedokáže odolávat soli, která je obsažena v lidském potu a postupem času začne praskat.
  • Umělá useň - ideální volba pro alergiky. Snadno se čistí. Nabízí také dlouhou životnost díky dvouvrstvému materiálu ze 100% polyuretanu a 100% bavlněného úpletu.
  • Žinylka - náchylný k zašpinění. Hůře se čistí. Příjemný na dotek i na pohled. Módní potah.

 

Materiál výplně

Aby se vám pohodlně sedělo, musíte dbát i na kvalitní výplň sedačky. U levnějších modelů očekávejte molitanovou výplň, někdy v kombinaci s pružinami. Ty sice za nízkou cenu poskytují poměrně kvalitní posezení, nečekejte však perfektní anatomické tvarování a dlouhou životnost. U dražších sedacích souprav zpravidla nalezneme latex a paměťovou pěnu, která v porovnání s výše zmíněnými materiály dokonale splyne s tvarem vašeho těla. Uvnitř ale nejčastěji nalezneme PUR pěnu, někdy doplněnou o kachní nebo husí peří. Výhodou je zejména rozumná cena ve spojení s dobrým odpružením a pohodlím.

 

Materiál konstrukce

Záleží-li vám na pevném materiálu s dlouhou životností? Pak je pro vás jako dělaná kovová konstrukce. Ta disponuje právě výše zmiňovanými vlastnostmi, za které ale platí vyšší cenou. Levnější variantou je tedy dřevěná konstrukce, která při šetrném zacházení také vydrží velice dlouho. Oproti oceli je však více náchylná k poškození. Nejlevnější alternativu pak nabízí dřevotříska a plast. Poslední jmenovaný ale tak velké zastoupení na trhu nemá.

Sdílet článek na:
Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek