DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na objednávky vytvořené od 10. do 21.4. na VŠE | Nakupujte TEĎ!

Víte, kdy vyměnit dětskou postýlku za postel?

Ten správný čas pro výměnu postýlky za velkou postel je velice individuální a závisí na mnoha faktorech. Obecně lze však říct, že optimální čas pro přechod přichází kolem 2 až 3 let věku dítěte. Vždy myslete na bezpečí, které musí být na prvním místě. Vybírejte postele nízké s postranní zábranou.

Víte, kdy vyměnit dětskou postýlku za postel?

Bezpečnost

Předejděte možným rizikům a vyberte kvalitní provedení, které zajistí bezpečí během dne i noci. Hrany postele by měly být zaoblené a povrch hladký bez výrazných nerovností. Vyčnívající části mohou dítě zranit.

Během noci oceníte postranní zábrany, nejlépe ze všech stran. Pokud umístíte postel ke zdi, zábrana postačí pouze z jedné, nejdelší strany do prostoru. Zabráníte tak nechtěním nočním pádům. Vhodnou variantou jsou nízké postele s možností namontování nožiček. Pro ty nejmenší lze nohy postele oddělat, až dítě povyroste můžete je namontovat, čímž poroste postel společně s ratolestí.

Myslete také na dostatečnou stabilitu postele. V nízkém věku se vyhněte palandám. U dětí jsou sice velice oblíbené, z bezpečnostního hlediska jsou však pro ty nejmenší nevhodné. Patrové postele se stanou praktickým kouskem do dětských pokojů starších dětí.

Doporučujeme: K posteli zavěste dětské nástěnné svítidlo v hravém tvaru nebo nalepte svítící samolepky na zeď.

120787i.jpg (190 KB)

První dětská postel

Při výběru dětské postele máte hned dvě možnosti. První z nich jsou klasické jednolůžkové postele o velikosti 80 či 90 x 200 cm. Druhou variantou jsou postele s menší spací plochou, obvykle o velikosti 80 x 190 cm, 80 x 160 cm či 80 x 140 cm. Výhodou postelí pro děti jsou již zmíněné zábrany.

Kompromisem jsou postele o velikosti jednolůžkových, určených pro dospělé se snímatelnou ochrannou bariérou. Trh také nabízí několik variant cestovních mantinelů a dřevěných zábran, které přizpůsobíte dané posteli.

Ty nejmenší potěšíte oblíbenou domečkovou postelí. Některé z nich nabízejí úložný prostor v podobě zásuvek, který oceníte v malých pokojích. Mezi poslední trendy se řadí postele ve tvaru aut či zvířátek ve výrazných barvách.

Doporučujeme: Přechod může usnadnit samotný výběr postele. Nechte dítě, aby si samo zvolilo barvu či tvar.

Matrace pro děti

Obecně se pro děti doporučují spíše tvrdší matrace. Vhodnými materiály jsou latex a kokosová vlákna v kombinaci s různými druhy pěn. Vždy však vybírejte matrace určené pro děti, nikoliv pro dospělé.

Nezbytným doplňkem pro dětské matrace je snímatelný potah a chránič. Matrace se díky potahu udržuje snadněji v čistotě a chránič nepropustí tekutiny, zabrání promočení a znehodnocení matrace. Doporučujeme pravidelnou výměnu dětských matrací, nejlépe v intervalu 1x za 5 let, dle míry znečištění.

120778i.jpg (147 KB)

Triky pro snadnější změnu:

  • Dovolte dítěti, aby se podílelo na výběru své nové postele.
  • Novou postel umístěte na stejné místo, kde stála postýlka.
  • K posteli položte lampičku nebo nalepte svítící samolepky.
  • Domečkovou postel ozdobte závěsnými světýlky.
  • Zachovejte uspávací rutinu a vybavte novou postel stejnými hračkami.
Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Markéta Expedo nábytek: odpověď - Jaroslav Raclavský 21.1.2022
Dobrý den, pane Raclavský, děkujeme za Váš dotaz ohledně postele pro dceru. Těší nás, že čtete náš blog, a že vám můžeme poradit. Doporučujeme postýlku tvaru domečku z naší nabídky https://www.expedo.cz/detska-postel-mido-1-color-matrace-rost-zdarma-80x160_128536#213433 o velikosti 80x160cm. Jakmile dcera vyroste můžete část čela u hlavy i nohou odmontovat viz montážní návod: https://www.expedo.cz/signys_data/eshop/128536%3D1.pdf Vybrat si můžete z více barevných variant, které jsou na fotografiích, případně se obraťte na náš zákaznický servis na bezplatné lince: +420 800 102 103. Kolegyně Vám poradí s výběrem nebo nabídnou více barevných variant či s vámi i objednávku vytvoří. Veškeré barevné varianty si můžete prohlédnou na slovenské pobočce: https://www.expedo.sk/detska-postel-mido-1-color-matrac-rost-zdarma-80x160_128536#213433. Děkujeme Markéta Etrychová, Expedo nábytek
Jaroslav Raclavský: Postel pro čtyřletou dceru 20.1.2022
Dobrý den, v poslední době s manželkou uvažujeme o koupi nové postele pro naši čtyřletou dceru. Přečetli jsme si rady ve vašem článku a nechali ji vybrat si postel, která se jí bude líbit. Nakonec si našla takovou (https://www.aminabytek.cz/detska-postel-bila?start=0) domečkovou postel, ale nevím, zda mám její přání splnit. Za pár let vyroste a o domečkovou postel již nebude mít zájem. Vím, že komfort je pro klidný spánek velmi důležitý, ale přijde mi trochu zbytečné kupovat každé 3 roky novou. Neznáte nějakou varianta postele, u které by bylo možné rám domečku po čase zkrátka oddělat a používat ji normálně? Děkuji za odpověď a za užitečné rady, které na blog přidáváte. S pozdravem Raclavský
Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek