Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Údržba nábytkových materiálů

Pravděpodobně nemáte doma služebnou, která by každý den naleštila nábytek a utřela prach. Proto přinášíme pár praktických rad jak se starat o nábytek zakoupený v Expedo, aby vám nově pořízená sedačka, konferenční stolek, nebo obývací stěna vydržely stále pěkné, a dělaly vám radost. Tak jako o auto i o nábytek je třeba se starat. Alespoň občas.
Protože každý materiál si žádá svůj způsob údržby, sestavili jsme vám krátký návod, jak který typ materiálu ošetřovat.  

Údržba nábytkových materiálů

Jak pečovat o čalouněnou sedačku a jiný čalouněný nábytek

Sedací souprava je krom prachu nejvíce zatěžována potem a často ušpiněna dobrotami, které na sedačce konzumujeme.

Běžná údržba

Pokud máte na sedačce snímatelný látkový potah, pak jej pravidelně vyperte. Ne vše ale můžete dát do pračky a tak doporučujeme každý týden vysát prach nástavcem určeným na sedací soupravy. Nezapomínejte ani na zákoutí a škvíry, kam se prach a nečistota také spolehlivě dostane. 2-4x ročně by si sedačka zasloužila důkladnější očistu čistící pěnou. Podle návodu výrobce pěnu nanesete a následně setřete, nebo vysajete.

Dříve než se pustíte do čištění čalounění jakýmkoliv prostředkem, doporučujeme vyzkoušet způsob a reakci na skrytém místě, abyste předešli trvalému poškození na viditelném místě. Vždy čistěte ve směru čalounění, nikdy proti. Také doporučujeme používat prostředky určené přímo pro čalouněný nábytek.

137568i.jpg (155 KB)

Čištění skvrn

Pokud byla vaše sedačka znečištěna chipsy, nebo jinou suchou nečistotou ze sypkého materiálu, použijte vysavač o malém výkonu. Není třeba je čistit na mokro.

Jestliže je skvrna mokrá, nenechávejte ji zaschnout. Co nejdříve odsajte vlhkost pomocí hadříku, nebo kapesníku. Pokud je skvrna již zaschlá, opatrně se ji pokuste odstranit pomocí plochého, tupého předmětu. V případě pozůstalé skvrny po odstranění, použijte vlhký hadřík, či prostředek určený přímo pro čalouněný nábytek, a po směru čalounění se pokuste skvrnu vyčistit. Poté vysušte. Nepoužívat žádné chemické roztoky, hrubou sílu, či drhnutí.

Jak udržovat sedačku z EKO-KŮŽE

K výhodám sedaček čalouněných eko kůží patří dobrá prodyšnost, snadná údržba, široká škála barev a příznivá pořizovací cena. Na první pohled není patrný rozdíl mezi kůží a eko kůží. Pro své vlastnosti je tento materiál oblíben výrobci nejen pro výrobu sedaček a křesel, ale i čalouněných postelí, židlí, nebo sedacích vaků.  Tak jako většina nábytku ani sedačky z eko kůže nemají rády přímé sluneční záření. UV záření způsobuje jejich vyblednutí.  

139907.jpg (50 KB)

Eko kůže nesnáší mastnotu a lidský pot

Eko kůže je částečně prodyšný materiál, který má tendenci zachytávat na svém povrchu lidský pot. Vyžaduje proto pravidelnou údržbu, minimálně 1-2 x měsíčně, zvláště v letních měsících. Exponovaná místa jako sedáky, opěrky zad a hlavy a područky, která potem nejvíce trpí, doporučujeme odmastit technickým benzínem. Nemusíte však mít obavy, že sedačka bude od benzínu zapáchat. Technický benzín má jiné vlastnosti a jako těkavá látka se cca do 10 minut 100% odpaří.  

Pro běžnou údržbu sedací soupravy z eko kůže postačí hadřík navlhčený slabém roztoku mýdla nebo tekutého pracího prášku s neutrálním pH. Vhodné je také ošetřovat eko kůži sprejem, který je přímo určený pro tento materiál.Nikdy nepoužívejte prostředky určené na pravou kůži a vlhčené ubrousky!

Čištění eko kůže

Pokud byla vaše sedačka znečištěna brambůrkami, nebo jinou suchou nečistotou ze sypkého materiálu, použijte vysavač o malém výkonu.

Pokud sedačku znečistíte minerálkou či jinou tekutinou okamžitě vlhkost vysajte savým hadrem, či kapesníkem. Případné zaschlé skvrny očistěte vlhkým hadříkem a utřete do sucha. K sušení nepoužívejte horký vzduch.

Jak pečovat o nábytek z lamina

Pokud požadujete dlouhotrvající vzhled krásného lamina, vyhněte se kontaktu nábytku s přímým slunečním světlem, nebo umístěním vedle velkého zdroje tepla.

Lamino lze otřít hadříkem – suchým, nebo vlhkým. Avšak vždy vlhkost utřete do sucha. Může proniknout do mezer mezi spoji, a tak lamino poškodit. Doporučujeme používat přípravky výhradně určené na nábytek z lamina. Na hladký povrch nikdy nepokládejte příliš horké nápoje a jídla. Mohlo by dojít k trvalému poškození.

121361i.jpg (96 KB)

Jak pečovat o dřevěný nábytek z masivu

Masivní dřevěný nábytek nás provází po celá staletí. Tak jako tehdy i dnes je třeba se o nábytek z masivu starat. Na údržbu si můžete vybrat z řady vosků a olejů. Vždy ale musíte mít na paměti, že dřevo je přírodní materiál, kterému uškodí nadměrné teplo, které způsobí sesychání dřeva a nadměrná vlhkost.

Správná volba umístění

Abyste si uchovali dlouhotrvající vzhled krásného dřeva, u dřevěné postele, komody, nebo skříně, neumisťujte je do blízkosti tepelného zdroje, kterým může být radiátor, nebo krb. Vysoké teploty naruší jak povrchovou vrstvu nábytku, tak i vlastní strukturu materiálu.

Nevystavujte dřevěný nábytek kontaktu s přímým slunečním světlem. UV záření ze slunečního světla může ovlivnit kvalitu povrchu a způsobit podle typu dřeva ztmavnutí nebo naopak zesvětlání dřeva.

Leštěte suchým hadříkem

Nikdy nepoužívejte mokrý hadr na otírání dřevěného nábytku. Přebytečná vlhkost může proniknout do dřeva mikroskopickými trhlinami v povrchové vrstvě a poškodit ho tak.

K pravidelné údržbě nábytku z masivu používejte suchý měkký hadřík. Ten využijete při leštění nábytku, nebo roztírání vosků a přípravků s antistatickou úpravou snižující usedáváni prachu na nábytku z masivu. Speciální čisticí prostředky také dávají povrchu dřevěného nábytku hedvábný lesk a příjemnou vůni. Pro stírání prachu může využít i vysavač, avšak vždy s měkkým nástavcem, aby nedošlo k poškrábání hladkého povrchu. Na plochu lakovaného nábytku nikdy nepokládejte horká jídla či nápoje. Mohlo by dojít k trvalému poškození.

 

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek