15% sleva na veškerý nábytek s kódem EXPEDO15

Správná péče o hotelové lůžkoviny

Alexandra Doskočilová
5.1.2023

Maximální komfort hostů je pro hoteliéry posláním číslo jedna. Spokojený host se totiž do ubytovacího zařízení bude rád vracet. Jejich spokojenost ovlivňuje hlavně stav pokoje, kromě kvalitního nábytku, postele a matrace nesmíme zapomínat ani na lůžkoviny.

Správná péče o hotelové lůžkoviny

Povlečení při častých cyklech může měnit svůj rozměr, tvar a vzhled. Aby vám povlečení vydrželo a dobře sloužilo, měli byste mu věnovat patřičnou pozornost a správně ho nejen napoprvé vyprat. Každý materiál má svoje specifické vlastnosti a potřebuje trochu jiné zacházení. Jak na to vám prozradíme v dnešním článku.

1. Vyprání ložního prádla před prvním použitím

Velice záleží na materiálu, ložní prádlo může být lněné, bavlněné, flanelové nebo krepové. Vždy byste měli sledovat konkrétní instrukce na daném výrobku. Vždy se doporučuje prát povlečení naruby, aby nedošlo k jeho poškození.

  • Lněné povlečení by se mělo prát na 40–60 °C – záleží na barvách a doporučení přímo od výrobce, výraznější barvy by se mohly poškodit.
  • Bavlněné povlečení perte také na 40-60 °C.
  • Flanelové povlečení by se mělo prát spíše na 40 °C, abyste nepoškodili jemnost chloupků, ale také barevnost.
  • Krepové povlečení perte také spíše při nižší teplotě okolo 40 °C.

hotel bedding1.jpg (1.95 MB)

2. Praní povlečení a ložního prádla

Při opakovaném praní používejte teplotu mezi 40–60 °C, záleží na materiálu, který zvolíte. Lůžkoviny perte vždy naruby a před vložením do pračky jej zkontrolujte. Nikde by se nemělo trhat a zip nebo knoflíky by měli být v pořádku. Vyberte si šetrný prací prostředek a řiďte se pokyny co se týče dávkování. Ke správné péči také patří vynechání aviváže, ta totiž obalí vlákna a tím může poškodit prodyšnost nebo schopnost pohlcovat vlhkost.

hotel bedding2.jpg (448 KB)

3. Sušení a žehlení povlečení

Pokud potřebujete sušit povlečení v sušičce zvolte raději nízké teploty, prádlo sušte hned po vyprání a naruby. Vysoké teploty mohou poškodit vlákna a také mohou mít vliv na barevnost povlečení. Ideální je sušení venku na čerstvém vzduchu, kde se prosuší rychleji a nehrozí jeho zapaření. Materiály jako len, nebo krep nepotřebují žehlení, lůžkoviny stačí jen proklepat a hezky složit, ostatní můžete při nižší teplotě vyžehlit – opět naruby. Pokud si chcete žehlení usnadnit, ždímejte na nižší otáčky.  

bedding.jpg (98 KB)

Sada ložního prádla SEAT

4. Skvrny na povlečení a jak se jich zbavit

Na pomoc vám může být například žlučové mýdlo a ruční praní na klasické znečištění, co ale dělat, když je znečištění větší:

Další tipy:

  • Make-up – tyto skvrny jsou velice odolné a viditelné hlavně na tmavé látce. V tomto případě vám pomůže klasický přípravek na mytí oken a papírový kapesník. Navlhčete skvrnu přípravkem na mytí oken a jemným krouživým pohybem odstraníte make-up z látky.
  • Rtěnka – v takovém případě vám skvěle poslouží šampon na vlasy. Stačí si vytvořit směs vody a šamponu a opět jemnými pohyby skvrnu odstranit.
  • Čokoláda – skvrnu je co nejdříve potřeba opláchnout vlažnou mýdlovou vodou, pokud je už ztvrdlá naneste na ni citrónovou šťávu a nechte působit. Poté znovu opláchněte.
  • Červené víno – skvrnu pořádně zasypte solí a půlkou citrónu vydrhněte skvrnu, poté stačí jen opláchnout.
  • Ovoce – to umí zanechat velice výrazné skvrny, hlavně pokud jde o jahody, borůvky a podobné ovoce. Jednoduše je odstraníte za pomocí směsi vody, octa a citrónové šťávy.

 

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek