DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na objednávky vytvořené od 10. do 21.4. na VŠE | Nakupujte TEĎ!

Seďte tak, aby vás páteř nebolela

Jiří Neužil
21.10.2021

Bolí vás často záda? Nejste v tom sami! S bolestmi páteře se setkal snad už téměř každý z nás. Na vině jsou zejména stále běžnější sedavá zaměstnání, při kterých většinu pracovní doby trávíme za monitorem počítače. Sezení v nepřirozené poloze, zkroucená páteř, nevhodná židle. To vše dává zádům a krční páteři velmi zabrat.

Seďte tak, aby vás páteř nebolela

Pokud víte, jak správně sedět na židli u počítače, můžete si od bolesti zad poměrně snadno sami pomoci. Při příležitosti Světového dne páteře, který připadá na 16. října, jsme připravili tento speciální článek. Poradíme vám, jak na zdravé sezení u počítače, proč je výběr kancelářského nábytku tolik důležitý, nebo jaká by měla být správná výška kancelářské židle.

Chcete konečně ulevit svým zádům? Pak jste tu správně. S našimi radami si zdravé návyky v sezení osvojíte raz dva.

Výběr kancelářského nábytku může být tak trochu věda

Design kancelářských židlí a stolů jde stále kupředu. U pracovních stolů jsou hlavními parametry výška a materiál pracovní desky. Vyplatí se investovat do polohovatelného a výškově nastavitelného pracovního stolu. S pracovními židlemi je to však složitější. Mnoho let byla pro běžnou kancelářskou židli synonymem řada područek a opěrek, které poskytovaly tělu pevnou oporu. V posledních letech se však ergonomie těchto křesel od statičnosti odklání. A když říkáme “odklání”, myslíme to doslova.

Trendem jsou tzv. zdravotní židle s výkyvným sedákem. Koncepce těchto kancelářských židlí staví na faktu, že pro tělo je nepřirozené sedět několik hodin, nebo dokonce celý den, ve stejné poloze. Takové sezení může páteř i poškodit a vést až k rozvoji skoliózy.

Zásadními parametry pro kvalitní a funkční pracovní židli jsou:

  • pohyblivý polstrovaný sedák – umožňuje pohyb do všech směrů a přizpůsobuje se přirozenému pohybu pánve
  • područky umístěné nezávisle k sedáku – jedině tak mohou poskytnout perfektní oporu bez ohledu na naklonění sedáku
  • sklopná opěrka hlavy – poskytuje oporu a úlevu krční páteři
  • nastavitelná výška židle – chodidla by měla být celou plochou opřená o zem

133963.jpg (32 KB)

Nohama pevně na zemi

Pokud nemá vaše kancelářská židle možnost nastavení výšky, rovnou se porozhlédněte po nové. Výška židle, potažmo sedáku, je zcela klíčovou vlastností zajišťující zdravé sezení. Jedná se však rovněž o poměrně individuální parametr, který souvisí s vaší výškou a stavbou těla. Možnost nastavení výšky byste tedy při výběru nové pracovní židle rozhodně neměli opomíjet.

Výška sedáku pracovní židle by měla být nastavena tak, aby se při sezení vaše chodidla celou plochou dotýkala podlahy. Kolena by přitom měla svírat pravý úhel. Sedák a opěradlo zad by k sobě měly být také kolmo, díky čemuž podpoříte správné držení těla. Pokud bude tento úhel menší než 90°, pohodlného sezení se nedočkáte. Stejná pravidla platí také pro nastavení pracovní židle pro děti. Komfort při sezení zvyšují také opěrky na nohy. Vyzkoušejte si je!

139917.jpg (171 KB)

Protahujte se a měňte polohy při sezení

Jak jsme už zmínili, pro tělo je dlouhodobé setrvání v jedné poloze nepřirozené. Proto se při sezení nezapomínejte pravidelně protahovat. I malá procházka, například do kuchyňky pro kávu, dokáže tělo osvěžit a zbavit napětí svalů. Alespoň každou hodinu si protáhněte také prsty a zápěstí. Předejdete tak nepříjemnému brnění, které může být předzvěstí vzniku karpálních tunelů.

Nezapomínejte ani na změny polohy při sezení. Celou pracovní dobu nemusíte trávit s učebnicově narovnanými zády. Právě naopak, protože všeho moc škodí. Čas od času záda povolte. Chcete-li předejít napětí a ztuhlosti zad, měňte polohu při sezení alespoň dvakrát do hodiny.

 

Komfortní sezení je klíčem k pohodovému pracovnímu dni. Seďte tak, aby vás páteř nebolela!

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek