Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Šedá barva v interiéru – jak si s ní poradit?

Jiří Neužil
5.8.2021

Slovní spojení “šedá myš” známe asi každý. Možná i proto je šedá barva pro většinu lidí symbolem nevýraznosti. V interiéru jsou ale její odstíny dokonale univerzální. Možná až nenahraditelné. Šedá barva vybízí k experimentování s barvami stěn, nábytku, doplňků i drobných dekorací. Kombinací a možností je téměř nekonečné množství. Jak si tedy s šedou barvou v interiéru poradit?

Šedá barva v interiéru – jak si s ní poradit?

Nudná a smutná šedá? Ani nápad!

Pamatujte, že šedá barva není pouze jedna. Existují stovky odstínů. Dokonce i šedá barva má své hřejivější a chladnější podtóny. Každý si tak může přijít na své. A proč je šedá barva v moderních interiérech tak výjimečná?

  • univerzální barva, která miluje barevné a materiálové akcenty
  • může být jak dominantním, tak pouze doplňkovým nebo dokonce tlumícím prvkem interiéru
  • skvěle si rozumí s dřevěným nábytkem a doplňky
  • šedá barva v kuchyni působí výborně v kombinaci s mosazí, mědí nebo nerezem
  • sjednocuje místnost a dodává jí punc luxusu

Nadčasový design – šedá barva v kuchyni

Šedé kuchyně jsou zcela oprávněně výrazným trendem. Odstíny šedé působí nadčasově a lze je zakomponovat do jakéhokoliv stylu. V kuchyni se navíc výborně kombinují s kovovými prvky, kováním skříněk nebo se spotřebiči.

Při volbě kuchyňské sestavy se zaměřte také na její povrchovou úpravu. Šedá vypadá úchvatně v matné i lesklé variantě. Zatímco k matné se více hodí kombinace s dekory dřeva, lesklé šedé kuchyni budou slušet výraznější barevné obklady. Některé barvy dokonce podporují chuť k jídlu. Věděli jste to? V kuchyni s červenými detaily vám tak bude zaručeně chutnat.

yard.jpg (158 KB)

Šedivá v obývacím pokoji? Rozhodně ano!

Obývací pokoj je místem, kde byste na šedou barvu určitě neměli zapomínat. Ať už máte rádi moderní minimalismus, industriální styl nebo extravagantní akcenty barev. Tóny šedé vám pomohou styl vašeho obýváku dotáhnout k dokonalosti.

Oblíbená kombinace teplejších odstínů šedi se dřevem působí velmi moderně. Kromě toho také vytváří dojem pohodlí a celý prostor zútulňuje. Šedé stěny jsou skvělým základem pro využití barevných akcentů. Oživení přinese například zelená, červená, fialová nebo oranžová. Výraznější barvy si v kombinaci se šedou výjimečně dobře rozumí.

Skandinávský design využívá šedou barvu na stěny s velkou oblibou. Často ji vhodně doplňuje o různé typy osvětlení. Stolní i stojací lampy, bodové nebo ambientní osvětlení s měkkým světlem budou vhodnou volbou. Docílíte tak opravdu harmonického pojetí vašeho interiéru.

Pokud jste zastánci spíše barevných stěn, zakomponujte šedou do interiéru pomocí nábytku a doplňků. Šedá sedačka, nejrůznější křesla, komody a police, případně šedý koberec. Tyto detaily interiér krásně propojí.

asakita.jpg (184 KB)

Přineste do ložnice klid použitím odstínů šedé

Ložnice je určena k odpočinku a načerpání nových sil. Použité barvy mají na usínání i kvalitu spánku značný vliv. Do ložnice jsou proto vhodnější barvy s chladnějším podtónem. Šedá barva v ložnici působí relaxačně a vytváří ideální prostředí pro klidný spánek.

Zároveň se nemusíte bát ani tlumených přírodních barev. Zemité odstíny hnědé, tmavě oranžové nebo zelené jsou do ložnice rovněž velmi vhodné. Dominantním šedým prvkem pak může být výrazná čalouněná postel. Možností, jak si s šedou barvou v interiéru poradit, je skutečně mnoho.

maron.jpg (603 KB)

 

Věřte, že šedý interiér rozhodně není nudný. Nebojte se s barvami experimentovat a dejte nám vědět, zda vám náš článek pomohl.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek