DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na objednávky vytvořené od 10. do 21.4. na VŠE | Nakupujte TEĎ!

Rekonstrukce a trendy v interiérech: rozhovor s 3K Architects

Společnými silami založili dnes prosperující firmu, 3K Architects. Dva mladí architekti z Pardubic, kteří se pyšní ne jedním oceněním. Uvažujete nad rekonstrukcí starého domu nebo výstavbou toho nového? Pak Roman Kučírek a Jan Komárek vám poradí jak na to. Vyvíjí se česká architektura k lepšímu a změnila pandemie covid budování domovů v českých rodinách? To vše a mnohem více se dozvíte přímo od samotných společníků pardubické firmy 3K Architects.

Rekonstrukce a trendy v interiérech: rozhovor s 3K Architects

Můžete nám krátce přestavit vaši firmu?

V naší architektonické a projekční kanceláři 3K Architects se zaměřujeme na návrhy a projekty luxusních rodinných domů a interiérů. „Klienty si vybíráme a oni si vybírají nás. Jdeme cestou menšího počtu projektů, o to více času jim můžeme věnovat. Ke každému přistupujeme zcela individuálně.“ říká jeden z architektů Roman Kučírek.

Tvoříme pro klienty všechny fáze projektu od prvotních architektonických skic, přes zajištění průzkumů pozemků, zpracování projektu pro stavební úřad, zařízení povolení stavby až po vypracování projektové dokumentace pro provedení výstavby.

Kontaktuje-li vás zájemce o návrh domu nebo bytu, jak celá akce obvykle začíná?

V prvotním mailu pošleme klientovi zhruba kolem 20 otázek, kterými zjistíme základní informace ohledně jejich projektu a představ. Pokud jsou odpovědi na otázky pro obě strany zajímavé, naplánujeme osobní setkání v naší kanceláři v Pardubicích.

Klientům představíme naši práci, ukážeme, v jaké kvalitě projekty děláme, co je jejich součástí a samozřejmě nastíníme termíny i ceny. Jsou-li klienti spokojeni a líbí se jim náš postup, vypracujeme jim předběžnou nabídku.

Následně se vypravíme na místo činu. Zjistíme podrobné informace nutné k dalším krokům. Pak vypracujeme přesnou kalkulaci a po odsouhlasení a zaplacení zálohové faktury se pustíme do práce.

Za svoji kariéru můžete říct, že se Češi v architektuře vyvíjí?

„Ano, rozhodně můžeme potvrdit, že se Češi v architektuře vyvíjí a služby architektů vyhledávají častěji. Za což jsme rádi.“ souhlasně říkají dva mladí architekti z Pardubic.

Klienti se stávají více a více náročnějšími. Ať už ti, co chtějí levné domy ale pochopitelně i ti, kteří staví domy drahé. A to je na tom to krásné. Tuto rozmanitost a pestrost máme rádi, protože umíme klientům nabídnout různé varianty, ukázat detaily na modelu a vytvořit vizualizace.

„Bohužel u Čechů pokulhává fakt, že pečlivá práce stojí čas i peníze. V tom se máme ještě co učit.“ dodávají s úsměvem na tváři.

Jaké osobně pozorujete trendy v interiérech?

V interiérech jsou teď moderní jednoduché tvary i barvy. Klienti nechtějí mít stovky barev v interiéru, upřednostňují naopak pouze dvě až tři. Aby se zkrátka interiér neokoukal a zůstal vzdušný.

Klienti, alespoň ti naši, mají rádi jednoduchost a pravdivé přírodní materiály. Často si žádají návrhy z poctivých surovin jako je dřevo, kámen, sklo, dále keramická dlažba nebo pohledové stěrky.

Snímek obrazovky 2021-04-30 135913.jpg (224 KB)

Myslíte si, že pandemie covidu ovlivňuje rekonstrukce nebo nové výstavby?

„Určitě ovlivňuje. Jen je otázka, jestli k lepšímu.“ odpovídá Roman Kučírek. Pandemie covidu zapříčinila vysoké zadlužení státu. Centrální banky snížily úrokové sazby, tím se hypotéky pro rekonstrukce i nové výstavby staly dostupnějšími. „Vzniklá vysoká poptávka zapříčinila tlak na architekty, ale také projektanty či stavitele.“ doplňuje Kučírek.

V České republice oproti jiným státům je trend investovat převážně do nemovitostí, takže ceny nemovitostí jsou u nás oproti evropskému průměru vysoké. Klienti jsou tak překvapeni, že projekty i výstavby jsou poměrně dost drahé. Zkrátka vše souvisí se vším.

Kde hledáte inspiraci pro svoji práci?

Inspirujeme se neustále. Pro naši práci je důležité zůstat v obraze. Zdrojů inspirace je mnoho.

Čteme odborné i méně odborné časopisy o českých i zahraničních stavbách. Sledujeme různé české i světové architekty a jejich studia. Kupujeme si knížky o architektuře a zajímavých domech. Inspiraci hledáme také u jiných kolegů architektů.

Můžete jmenovat nějaké nejzajímavější realizace?

Mezi nejzajímavější realizace patří určitě novostavba usedlosti na Vysočině, interiér bytu v pánském stylu, návrh farmářského obchodu u Havlíčkova Brodu nebo interiér bytu 3+kk v Praze. Pozn. Red. Prohlédněte si realizace níže ve fotogalerii.

Nyní se dokončují realizace rezidence Nad Rybníky u Havlíčkova Brodu a rekonstrukce tradiční chalupy na Vysočině. Na konci roku budou dokončeny dva zajímavé rodinné domy. Dům Bumerang a dům V hoře.  

Snímek obrazovky 2021-04-30 135934.jpg (186 KB)

Na jaké své ocenění jste nejvíce pyšný?

Nejvíce jsme pyšní na to, když klienti bydlí v domě nebo bytě, který jsme navrhli. Poté nás kontaktují, že jsme jim navrhli dům podle jejich představ, kde se jim dobře žije a kde se cítí přirozeně. Těší nás, když splníme všechny jejich požadavky na spokojený život. „Pochvala od klientů. Ano, to potěší nejvíc.“ shodně přikyvují Roman Kučírek i Jan Komárek.

 

GALERIE:

Snímek obrazovky 2021-04-30 135840.jpg (213 KB)  Snímek obrazovky 2021-04-30 140232.jpg (275 KB) Snímek obrazovky 2021-04-30 140325.jpg (307 KB) Snímek obrazovky 2021-04-30 140153.jpg (195 KB)

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek