Konec léta na terase: Netradiční grilování

Alexandra Doskočilová
15.9.2022

Jelikož se pomalu blížíme ke konci letní sezóny a brzy už se začneme připravovat na tu zimní, je poslední šance ještě vytáhnout gril a potřebné náčiní a pustit se do toho. Může se stát, že po letošní vydařené sezóně už jste přejedení všech klasických receptů, proto na závěr léta přicházíme ještě s pár tipy na to, jak zajímavě a netradičně zakončit grilovací sezónu.

Konec léta na terase: Netradiční grilování

Právě teď se nacházíme v sezóně, kdy mají největší sklizeň papriky. Toto období trvá zhruba od poloviny srpna až do poloviny října. Proto je náš první recept zaměřen právě na tuto surovinu. Věříme, že vám bude chutnat a nezapomeňte se s námi podělit o poznatky v komentářích.

Salát z grilovaných paprik

Ingredience

Červená paprika 2 ks

Žlutá paprika 2 ks

Oranžová paprika 2 ks

Piniové oříšky hrst (mohou být kešu)

Olivový olej 60 ml

Citronová šťáva z půlky citrónu

Petrželka hrst

Sůl

Pepř

Můžete přidat ostatní bylinky dle vaší chuti jako koriandr, pažitku, libeček, …

Papriky necháme opéct na grilu úplně do černa ze všech stran. Pak je vložíme do igelitového sáčku na cca 10 minut, papriky se zapaří načež se mnohem lépe zbavíme tvrdé slupky. Mezitím si prošleháme citronovou šťávu s olejem, solí a pepřem. Odstraníme jadérka, sloupneme slupku i dužinu a nakrájíme na jemné proužky, poté vložíme do misky.

Do směsi přidáme piniové oříšky a nasekané bylinky. Salát zalejeme připraveným dresinkem z citronové šťávy a oleje.

Perfektně se hodí jako předkrm, příloha ke grilovanému masu nebo rybám, jinak vám tento salát vystačí jako lehká večeře do horkých dnů.

Obrázek1.jpg (146 KB)

Abychom do dnešního článku zahrnuli vše, co se týká kvalitně poskládaného menu tak jako další chod pro vás máme tip na hlavní jídlo. Pokud jste milovníky čerstvých a pestrých jídel, tento recept bude přesně pro vás. Zabere málo času, ale radost z něj bude přetrvávat ještě hodně dlouho. Tak hurá na něj.

Pita chleba s kuřecím masem, balkánským sýrem a zeleninou

Ingredience

Pita chléb 4 ks

Kuřecí maso 600 g

Balkánský sýr 200 g

Okurka 1 ks

Rajčata 250 g

Cibule 1 větší kus

Petrželka

Olivový olej

Sůl

Pepř

Koření na gyros (dle chuti)

Bílý jogurt

Česnek

Bylinky dle chuti

Nakrájejte si všechnu zeleninu včetně cibule a dejte do větší misky společně s olivovým olejem, solí a pepřem. Na grilu opečte osolené, opepřené kuřecí maso s troškou Gyros koření. Maso poté nechte chvilku odpočinout, ať nepřijdete o všechnu šťávu. Mezitím si připravte dresink z bílého jogurtu, do něho stačí přidat trochu česneku, bylinky, pokud máte rádi, sůl, pepř a trochu olivového oleje. Pita chléb potřeme trochou olivového oleje a dáme opéct do grilu. Maso si nakrájíme na tenké proužky a postupně začneme skládat. Na pita chleba, který se nám opéká dáme maso, porci zeleniny, zakápneme jogurtovým dresinkem a jako poslední posypeme trochou balkánského sýra. Celé to necháme 2 minutky prohřát a můžeme servírovat.

nancy-hann-cnktbiZJICw-unsplash.jpg (839 KB)

A jako poslední sladká tečka na závěr. Grilovaný ananas se těší velké oblibě v exotických zemích, proč si ho ale nezkusit připravit i u nás doma? Na tento dokonalý recept nebudete téměř nic potřebovat, ale věříme, že vám zachutná natolik, že příští léto to bude jedna z prvních věcí, kterou ogrilujete.

Grilovaný ananas

Ingredience

Zralý ananas 1 ks

Cukr krupice

Vanilková zmrzlina

Ananas očistíme a nakrájíme na stejně velká kolečka. Kulatým vykrajovátkem vykrojíme tvrdá kolečka uprostřed. Ananas obalíme v cukru a ogrilujeme z obou stran dozlatova. Můžeme servírovat s kopečkem vanilkové zmrzliny, nebo jiné, dle chuti.

julien-pianetti-Cr9hZrpC1Oc-unsplash.jpg (261 KB)

Dobrou chuť!

 

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek