Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Kam umístit postel v dětském pokoji?

Rozložení nábytku v dětském pokoji je často zapeklitý úkol. Zatímco u rodičů hrají hlavní roli bezpečnost a praktičnost, děti se na svůj pokoj dívají úplně jinýma očima. Dobrou zprávou je, že vyhovět všem není zas takový oříšek, jak by se na první pohled mohlo zdát. Klíčové je umístění nábytku podél stěn pokoje. Tak zajistíte dostatečný prostor na hraní a další aktivity uprostřed místnosti. Při zařizování pokoje je však nejdůležitějším rozhodnutím výběr správné dětské postele a její umístění. Víte, jak na to?

Kam umístit postel v dětském pokoji?

Umístění postele v dětském pokoji se řídí několika zásadami. Dítě by ze své postele mělo mít volný rozhled na celou místnost, a zejména pak dveře do pokoje. To zaručuje pocit bezpečí, který je pro dítě nejdůležitější. Čelo postele by mělo být umístěno u zdi bez oken. Pravidel pro umístění dětské postele je ale mnohem více. Zjistěte, která jsou ta nejdůležitější.

2 základní pravidla při výběru dětské postele

Předtím, než se pustíme do hledání ideálního místa pro dětskou postel, je třeba podívat se na to, jak vůbec takovou postel vybrat. Kritérií je mnoho, stěžejní jsou však tato dvě:

1. Materiál postele

Doporučujeme vsadit na klasiku a pořídit dětskou postel ze dřeva, ideálně z masivu. Pamatujte přitom na to, že všechny hrany nábytku v dětském pokoji by měly být z bezpečnostních důvodů zaoblené. To platí i pro postel. Kovovému či plastovému nábytku se raději vyhnete obloukem.

2. Kvalitní matrace

Výběr matrace je naprosto zásadní. Při výběru dětské matrace to platí dvojnásob. Tělo dítěte je totiž v neustálém vývoji a potřebuje dostatek kvalitní regenerace. Tu mu zajistí právě kvalitní matrace o správné tvrdosti. Tuhost matrace je však velmi individuální parametr. Je tedy nezbytné, aby si dítě samo vyzkoušelo, co mu bude nejvíce vyhovovat.

139060i.jpg (142 KB)

Postel máte, ale kam s ní

Jakmile jste perfektní dětskou postel vybrali, lámete si asi nejspíš hlavu s tím, kam ji v pokoji postavit. Správné umístění postele v dětském pokoji je opravdu velice důležité. Stejně tak je dobré promyslet i rozložení nábytku a bytových doplňků v její těsné blízkosti.

V úvodu článku jsme toto téma už “nakousli”, nyní se na něj podíváme trochu více do hloubky. V první řadě bychom měli pamatovat na to, že postel musí stát v nejklidnější části místnosti. Nejlépe zcela mimo osu dveře–okno. Zkrátka na místě, které dítěti poskytne útulné útočiště a rozhled.

Kam má směřovat hlava dítěte při spaní? Rozhodně ne ke dveřím! To v dítěti může vyvolat pocity strachu nebo nejistoty. Vhodné není ani umístění postele do volného prostoru. Jak už jsme zmiňovali, čelo lůžka by mělo stál nejlépe u zdi bez oken. Pokud se chcete řídit světovými stranami, umístěte postel čelem k západu, východu nebo jihovýchodu.

Okolí postele nesmí působit chaoticky. Nadbytek hraček, doplňků nebo poliček může před spaním působit rušivě. Pochopitelně je potřeba myslet také na bezpečnost. V blízkosti postele by se tedy neměly nacházet žádné předměty nebo nábytek s ostrými hranami. Zejména při výběru nočního stolku je potřeba myslet i na tyto detaily.

138925i.jpg (106 KB)

Detaily, které z dětského pokoje vytvoří ráj

Hlavní zásady při rozvržení dětského pokoje už znáte. Různých pravidel však existuje nepřeberné množství. Vždy záleží na vašich preferencích a možnostech, které vám prostor dětského pokoje nabízí. Nicméně některé další tipy by se vám ještě mohly hodit:

  • Zařídit dokonalý dětský pokoj pro chlapce a dívku, nebo pro dvě děti různého věku a s rozdílnými zájmy, může být doslova nadlidský úkol. Nevíte si rady s volbou nejvhodnější barvy stěn a nábytku? Zkuste do dětského pokoje vnést harmonii pomocí filozofie feng-šuej.
  • Psací stůl by měl být v dětském pokoji umístěný v blízkosti okna, což zajistí dostatek přirozeného denního světla.
  • Volný prostor je důležitý, nejvíce by ho mělo být ve středu pokoje. Vznikl vám v pokoji pustý nevyužitý roh? Vytvořte v něm dětem bunkr!
  • Při zařizování dětského pokoje volte spíše přírodní materiály a tlumené barvy, které navozují pocit pohody a podporují kvalitní odpočinek. Příliš výrazné barvy mohou vzbuzovat neklid.
  • Osvětlení dotváří atmosféru. Do různých částí dětské pokoje proto umístěte různé typy svítidel. Skvěle vám poslouží stolní a stojací lampy, dekorativní ambientní osvětlení nebo třeba světelné řetězy.

children room.jpg (98 KB)

 

A to je vše. Už víte, kam umístit postel v dětském pokoji? Podělte se s námi o vaše tipy a zkušenosti při zařizování dětského pokoje.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek