15% sleva na veškerý nábytek s kódem EXPEDO15

Jídelna ve venkovském stylu

Tradiční materiály, chalupaření a venkov symbolizují venkovský styl. Jeho optimismus a kouzlo si podmaní každého. Jedinečný prostor, ze kterého sálá teplo domova můžete mít raz dva. Poradíme vám několik tipů, jak na jídelnu ve venkovském stylu. Inspiraci hledejte v babiččině kuchyni.

Jídelna ve venkovském stylu

Znaky venkovského stylu

Venkovský styl vznikl v domácnostech zemědělců a rolníků, kteří potřebovali především funkční domovy. Každý kus nábytku i doplněk měl své místo a praktické využití. Nábytek, keramické nádobí a další nezbytnosti byly často ručně vyráběné a předávané z generace na generaci.

Charakteristické znaky venkovského stylu jsou tradice, květinové vzory, masivní dřevo, stylové doplňky a praktičnost. Venkovský neboli rustikální styl je romantický a přívětivý. Zahrnuje především přírodní odstíny. Béžová, hnědá nebo šedá nesmí ve venkovském interiéru chybět. Na stropech naleznete mosazné nebo křišťálové lustry rustikálního stylu a pevné dřevěné trámy. 

Prostory jsou plné doplňků, které si pamatujete z babiččiny chaloupky nebo bytu. Styl inspirovaný venkovem totiž skvěle zapadne i do panelákového bytu. Inspirovat se můžete venkovským style z Francie, Anglie, Ameriky, ale i Česka.

akce_2.png (83 KB)

Inspirováno venkovem

Návrat k přírodním materiálům, v případě venkovského stylu se jedná především o masiv, kov, sklo, ale i kůži nebo pálené cihly. Podlahy zdobí opracované masivní desky a na stropech naleznete pevné dřevěné trámy. Trámy mohou být ošetřeny pouze lakem nebo barvou v neutrálním odstínu.

Neobvyklé nejsou ani přirozené stěny z cihel. Jednu stěnu nechte bez dalších úprav, pouze ryzí z pálených cihel. Existují ji různé náhražky v podobě dlaždic nebo tapet. Ostatní zdi nechte čisté bílé. Tradiční světlé omítky vytvářejí skvělý kontrast s masivní podlahou a stropními trámy.

country style dinnig room.jpg (103 KB)

Praktické materiály

Venkovské interiéry jsou plné masivního dřeva. Masiv symbolizuje obnovitelnost, ekologii i souznění s přírodou. Právě proto v domácnostech nesmí chybět nábytek z masivního dřeva. Zejména jídelní židle a stoly. Masivní dřevo vyniká trvanlivostí, nadčasovým a typickým strukturovaným vzhledem. Viditelná léta dřeva a jemná vůně podtrhují harmonickou atmosféru v domě.

Keramika je úzce spojena s venkovským stylem. Plní funkci estetickou, ale také praktickou. Keramické misky, džbány nebo vázy ozdobí kuchyň, využijete je i během stolování. Sáhnout můžete po klasické jednobarevné keramice nebo malovaných kouskách.

Venkovské stolování

Prostřete stylově. Inspirujte se venkovem. Masivní jídelní stůl ozdobte bavlněným či lněným ubrusem s jemnými proužky. Do keramické malované vázy uprostřed stolu umístěte čerstvé luční květiny nebo sušené levandule.

Keramické talíře doplňte o látkový ubrousek a malou přírodní dekoraci nebo kytičku. Přírodní prostírání nesmí na stole ve venkovském stylu chybět. V přírodě inspirované barvy kombinujte s tmavě modrou nebo starorůžovou.

Jídelny často zdobí masivní dřevěné stoly, židle a klasické lavice. Vkusným elementem jsou v těchto případech kožešiny nebo měkké nadýchané podsedáky.

219405.jpg (121 KB)

Folklorní vzory a motivy

Folklórní motivy aplikujte na keramiku a textilní doplňky. I zde dbejte na střídmost a určitou jednoduchost. Vázy a květináče s folklórním motivem vyplňte bylinkami, čerstvými či sušenými květinami.

Slovácké ornamenty a lidové motivy vpusťte do kuchyně v podobě keramických obkladů. Oblíbené jsou klasické jemné proužky, drobné květiny nebo čtverce.

country.jpg (125 KB)

Zařiďte si jídelnu stylově, inspiraci hledejte ve venkovských staveních nebo na půdě u babičky. Vneste do jídelny nutnou dávku hravosti. Ve starých domech a chalupách probuďte genius loci.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek