DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na objednávky vytvořené od 10. do 21.4. na VŠE | Nakupujte TEĎ!

Jak se zbavit plísně na zdi

Alexandra Doskočilová
22.9.2022

Místa zasažená plísní je důležité nejdříve vydezinfikovat nátěrem či postřikem, namočit nebo otřít celý povrch vlažnou vodou. Stěna musí být namočená, aby se po bytě nešířila plíseň vzduchem. Poté čistým hadříkem otřete i okolní zeď, cca 10 cm. Plíseň za pomocí hrubého kartáče seškrábejte. Jestliže je nános velký, je potřeba odstranit i zasaženou omítku a v případě potřeby postup opakovat. Pokud vás zajímá více tipů a triků, čtěte dál a my vám prozradíme další varianty.

Jak se zbavit plísně na zdi

1. Jako první je dobré zaměřit se na to, jaké faktory ke vzniku plísní vedou. Nápovědou vám mohou být orosená okna či mokré skvrny na zdi. V momentě, kdy se plíseň objeví je tedy dobré zjistit důvod jejího rozšíření a tento problém vyřešit. Jinak se plísně dlouhodobě nezbavíme.

Příčiny vzniku plísně:

  1. Špatná montáž oken či dveří
  2. Chybně nebo nedostatečně provedené zateplení
  3. Vlhký vzduch v místnosti
  4. Nedostatek světla
  5. Špatné větrání interiéru
  6. Nábytek příliš blízko zdi
  7. Stavební chyby

dominic-spohr-a4RHV8XLK58-unsplash.jpg (2.41 MB)

2. K tomu abychom zabránili plísním můžeme použít dezinfekční postřiky z drogerie. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu musíte se ale vždy chránit brýlemi, respirátorem a rukavicemi. Chemické odstraňování plísní je doporučováno pouze v případě zasažení malých až středních ploch. K tomu můžete využít například tyto přípravky:

  • Savo proti plísním – je vysoce účinný dezinfekční přípravek, vhodný na omítky a malby zdí v interiéru i exteriéru
  • HG odstraňovač plísně

3. Pokud nejste zastánci chemie, máme pro vás další čtyři tipy:

  • Chytrá houba – organická varianta která je pro lidi i zvířata neškodná, jde o mykoparazitickou řasovku, která dokáže zlikvidovat jiné houby a poradí si právě i s plísněmi.
  • Jedlá soda – za pomocí jedlé sody a vody (poměr 1:1) vytvoříme pastu, kterou potřeme zasažená místa, necháme uschnout, pak zeď vydrhneme kartáčkem a otřeme vlhkým hadříkem. Jedlou sodu můžeme využit i jako prevenci.
  • Grep – půlku grepu posypeme jedlou sodou nebo běžnou kuchyňskou solí a tím pak místo očistíme.
  • Ocet – k tomuto budeme potřebovat rozprašovač, ocet aplikujeme na místa, kde se plíseň vyskytuje a necháme hodinu působit. Na konec místo otřeme mýdlovou vodou a necháme pořádně vyschnout.

close-up-grapefruit-slices.jpg (2.37 MB)

Tak jako u spousty jiných problému je lepší jim předcházet správnou prevencí. Podívejte se na různé vychytávky v boji proti plísni.

  • Protiplísňové nátěry a stěrky. Jedná se o materiály, které mají specifické termoizolační vlastnosti. Tyto nátěry jsou vhodné na obvodové zdi nebo do vstupní haly, kde se často sráží rozdílné teploty.
  • Intenzivní větrání, není vhodné mít dlouhodobě pootevřená okna, ideálně párkrát za den otevřít všechna najednou a intenzivně vyvětrat alespoň na 5 minut.
  • Měřte vlhkost vzduchu pomocí inteligentní meteostanice, pokud přesáhne míra vlhkosti 60 % přijde na váš telefon upozornění, která vám umožní zavčasu vymyslet opatření.

adrien-siami-iB3rDL7FNcI-unsplash.jpg (2.09 MB)

Doufáme, že vám nás článek pomohl a zatočíte s plísní jednou pro vždy!

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek