15% sleva na veškerý nábytek s kódem EXPEDO15

Jak se zbavit molů v šatníku?

Moli v šatníku mohou napáchat pěknou neplechu. Víte, že s moly zatočíte pomocí černého pepře nebo levandule? Položte snítky levandule mezi oblečení a kuličky pepře na dno skříně. Po pár dnech ale silné aroma pepře vyprchá, nahraďte ho tedy novými kousky. V zimě navíc oblečení vyneste na mráz a šatník pečlivě ukliďte.

Jak se zbavit molů v šatníku?

Nechtěných návštěvníků se těžko zbavuje. Víte, jak s nimi bojovat? Přinášíme vám několik tipů, jak se šatních molů zbavit přírodní cestou, ale také jak předcházet jejich přítomnosti ve skříni. Babičkami hojně využívaného a zapáchajících naftalenu se obávat nemusíte. Potrápit dokáže i mol potravinový, o tom zase příště.

Mol šatní nebo mol kožešinový

V šatních skříních našich domácností se nejčastěji vyskytuje mol šatní, zřídka mol kožešinový. Mol je vlastně drobný motýlek o velikosti 4 – 8 mm. Samotným škůdcem jsou však larvy zmiňovaného motýlka, které se živí rohovinou. Ta bývá obsažena v přírodních materiálech jako je vlna, kůže nebo peří. Další zajímavostí molů je voda. Motýlek ke svému životu nepotřebuje pravidelný přísun tekutin. Potřebnou vodu si vytváří sám, díky svému specifickému metabolismu.

Moli milují tmavé a vlhké prostředí, tedy naše šatny, skříně a komody. Moli však nesnášejí průvan, mráz a vyklepávání oblečení.

Prevence: Pravidelný úklid

Základem úspěchu je prevence. Vytvářejte doma prostředí, které moli nesnášejí. Pravidelně větrejte, nejen místnosti, ale také oblečení ze skříní. Nejlépe si naplánujte na zimu pravidelnou očistu skříně. Vystavte své svršky mrazu, tím zajistíte, že mol se u vás v ložnici ani obýváku zdržovat nebude.

Nenechávejte zakrytá okna žaluziemi nebo závěsy. Mol miluje tmu, nechte proudit do místnosti světlo a otevřete i šatník.

Základní pravidla:

  • 1x – 2x ročně proveďte velký úklid, nejlépe v zimě
  • Oblečení větrejte na mrazu nebo slunci
  • Do skříně ukládejte pouze suché oblečení, zamezíte vlhkosti
  • Do šaten nebo na police nelepte tapety či koberečky
  • Pravidelně perte i málo nošené kousky

141041.jpg (151 KB)

Přírodní tipy: Levandule nebo pepř

Sílu levandule znaly už naše babičky. Pytlíky s voňavými květy fialové rostliny dávaly mezi oblečení během celého roku. Právě pronikavá vůně odrazuje moly a přínosem je příjemná vůně oblečení. Ti, kteří vůni levandulových květů neholdují, mohou vyzkoušet pepř. Ano, slyšíte správně. Pepř, ať už mletý nebo celé kuličky nasypte na dno skříně. Nechte 2- 3 dny působit a vyměňte za nový. Ostrá vůně pepře moly vyžene.

levander.jpg (243 KB)

Existují i jiné byliny, které moly odpuzují. Vyzkoušejte pytlíky se sušenou pomerančovou kůrou, pelyňkem, chmelem nebo rozmarýnem. Podobné účinky mají žlučová mýdla nebo mýdla se zmiňovanými bylinami. Někteří odborníci doporučují kousek cedrového dřeva vložit mezi oděvy.

Další variantou, využívanou našimi babičkami jsou staré noviny. Nejlépe ty z dob našich babiček, můžete ale vyzkoušet i dnes prodávané. Černá tiskařská barva moly odpuzuje. Pravděpodobně ale dnešní barvy nejsou tolik agresivní, jako ty z časů minulých.

Mol ve skříni: Co s tím?

Právě jste objevili mola ve své skříni? Na nic nečekejte a vrhněte se do úklidu. Veškeré oblečení ze skříně vytáhněte, vyvětrejte nebo vyperte a důkladně nechte proschnout. Skříň vytřete mýdlovou vodou a nechte také uschnout. Společně s čistým prádlem vložte výše zmíněné pytlíky s bylinkami nebo noviny.

ventilate clothes.jpg (94 KB)

Dobře fungují také tzv. lapače neboli feromonové pásky s lepivým povrchem, na které se mol nalepí. Trh nabízí také spreje na chemické bázi, který zahubí moly i larvy.

Typickou vůni naftalínu zná snad každý právě ze skříní našich babiček. Nepříjemnou a velice silnou vůni naftalínu dnes nahradil p-dichlorbenzen, který je bez parfemace. 

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek