Slevové šílenství 50% na VŠE + navíc DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na každou objednávku vytvořenou od 23.4.

Jak pečovat o hotelové postele a matrace

Jana Budinská
6.1.2023

Kvalitní a plnohodnotný spánek vašich hostů záleží na výběru postele, a především na vhodné matraci a roštu. Přinášíme vám několik tipů, jak pečovat o hotelové postele a matrace, aby si zachovaly své vlastnosti po dlouhou dobu. Dopřejte vašim klientům klidný a ničím nerušený spánek. Ať se cítí u vás jak doma.

Jak pečovat o hotelové postele a matrace

Péče o postel a lůžkoviny

1.      Odstraňujte prach a nečistoty

Pravidelná údržba, odstraňování prachu, nečistot a skvrnhotelových postelí zaručí delší životnost, krásný a dlouhotrvající vzhled. Prachu se zbavte pomocí vysavače o nízkém nebo středním výkonu s použitím jemného kartáče, nikdy netlačte, aby nedošlo k poškrábání povrchu. U postelí z masivu stačí otřít prach měkkým, suchým hadříkem nebo lehce vlhkým.

Vzniklé skvrny a nečistoty odstraňte ihned po jejich vzniku. Nejprve vysajte suchým, jemným hadříkem veškerou vlhkost a poté tupým předmětem opatrně odstraňte zaschlou nečistotu. U postelí potažených koženkou a kůží můžete použít i jemně navlhčenou utěrku. U čalouněných postelí vždy čistěte ve směru tkaní.

Používejte vždy jen přípravky určené k péči pro daný typ čalounění.

2.      Lůžkoviny

Jak správně pečovat o hotelové lůžkoviny, aby si zachovali dlouhotrvající krásný vzhled a tvar a byly stále voňavé a příjemné na dotek, je věnován celý článek na našem blogu Správná péče o hotelové lůžkoviny.

bed linen.png (1022 KB)

 

Péče o matraci

1.      Otáčejte matrace

Při spaní lidské tělo zatěžuje matraci nerovnoměrně. Na některých místech se matrace proleží rychleji, proto je důležité matraci otáčet, a to všemi směry – zprava doleva i od nohou směrem k hlavě a naopak. Otáčejte matraci jednou za dva týdny. Před otáčením nechte matraci důkladně provětrat a vyschnout, protože ve spánku člověk vyloučí velké množství potu.

2.      Vysávejte a čistěte

Důležité je zbavit matraci prachu, a proto při každé výměně ložního prádla, matraci i postel vysajte. V případě ušpinění matrace postupujte dle pokynů výrobce. Matrace mívají stejné štítky jako jsou na oblečení, proto je nikdy neodstraňujte. Obecně platí, že matracím spíše svědčí suchý způsob čištění.

V hotelích, penzionech a jiných ubytovacích zařízení je vhodné používat i speciální vysavače na suché bázi, které matraci zbaví všech nežádoucích nečistot. Matraci tím krásně načechráte a provoníte. Po důkladném a profesionálním čištění i několik let stará matrace bude vypadat jako nová.

mattress vacuuming.png (1.67 MB)

 

3.      Větrejte

Matraci i lůžkovinám prospěje pravidelné větrání a přísun čerstvého vzduchu. Před výměnou ložního prádla by matrace měla nejprve důkladně proschnout a vyvětrat. Nezapomeňte také na spodní část, matrace musí dýchat i zespodu. Pokud pod postelí není dostatečně volný prostor, matraci lehce nadzvedněte a posuňte, aby vzduch mohl i pod matrací volně cirkulovat. Pokud je to možné, vysuňte spodní zásuvky, aby se vzduch dostal i pod matraci.

4.      Zvolte vhodný rošt

Kvalitní a dostatečně pružný rošt prodlouží životnost matrace a zachová její vlastnosti po dlouhou dobu. Pružnost roštu ovlivňuje rozložení zatížení matrace. Prodyšnost roštu má zase podstatný vliv na odvětrávání matrace a odpařování vlhkosti. Plný rošť neumožňuje odvětrávání matrace ze spodní části.

5.      Chránič matrace

V hotelích, penzionech a ubytovnách nesmí chybět na postelích chránič matrace. Chrániče na matrace ochrání matraci před potem, prachem, skvrnami, tekutinami, bakteriemi a mikroorganismy a zároveň neovlivní pohodlí a prodyšnost lůžka. Doporučují se i pro alergiky, protože snižují riziko výskytů roztočů. Chránič dokáže také zahladit i drobné nerovnosti na matraci a zvýšit komfort pro vaše ubytované hosty.

Existují dva typy chráničů:

  • obal na matraci – navléká se na matraci, pro snadnější manipulaci je vhodné zvolit takový, který je opatřen zipy nejméně na dvou místech.
  • ochranná podložka na matraci – na matraci se pouze položí a upevní na rozích pomocí gumiček

Chrániče matrace pravidelně perte alespoň na 60 °C, abyste se zbavili všech alergenů.

mattress protector.png (1.15 MB)

6.      Topper

Matraci můžete také ochránit kvalitním topperem. Topper je svrchní matrace vysoká cca 5 centimetrů, kterou položíte a připevníte elastickými pásky na hlavní matraci.

Topper má několik funkcí:

  • chrání matraci před zašpiněním i mechanickým poškozením
  • zvýší komfort a kvalitu dané matrace (vylepší vlastnosti stávající matrace)
  • prodlouží životnost matrace
  • zvýší výšku postele

topper.png (1.03 MB)

TIP: Více informací se dozvíte v našem článku „Topper zajistí komfort a ochrání matraci“.

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek