DOPRAVA a VÝNOS nábytku ZDARMA na objednávky vytvořené od 10. do 21.4. na VŠE | Nakupujte TEĎ!

Jak namontovat nástěnné dekorační panely?

Populárním řešením prázdných zdí v interiéru jsou obkladové panely. Laťkové či lamelové, čalouněné či kožené. Dekorační obkladové panely na zeď seženete v mnoha barevných provedeních, velikostech a z různých materiálů. Své uplatnění nalezly panely v předsíních, obývacích pokojích i ložnicích. Zdobí také kanceláře, vstupní haly nebo stylové obchody.

Jak namontovat nástěnné dekorační panely?

Co jsou dekorační obkladové panely?

Nástěnné panely můžeme rozdělit na 2 kategorie – tzv. slat a čalouněné panely.

Slat neboli lamelové panely na zeď

Takto se označují panely na zeď, které tvoří laťky či lamely. Vyrobené mohou být z masivního dřeva, lamina či dalších materiálů typu LTD nebo HDF. Plní především funkci dekorativní, ale částečně také akustickou. Dokážou pohltit zvukové vlny a zamezit tak nadměrnému hluku v místnosti. Nejčastěji se prodávají jako díly o velikosti kolem 30 cm na šířku a 270 cm na výšku.

233999.jpg (151 KB)

Nástěnný lamelový panel SPRINTY 2 na bílé podkladové desce

Čalouněné nástěnné panely

Čalouněné panely jsou nejčastěji potaženy měkkou tkaninou či eko kůží. Seženete různé tvary od čtverců, přes obdélníky až po více úhelníky. Čalouněné panely vytváří 3D efekt. Desky ze dřeva nebo MDF se vyplní nejčastěji pěnou a potáhnou čalouněním. Plní funkci dekorativní, ale také místnost odhluční. Akustické panely vytváří akustickou izolaci v místnosti.

235274.jpg (129 KB)

Nástěnné čalouněné panely RUN 7 ve tvaru obdélníku o velikosti 70 x 40 cm v tmavě zelené barvě

 

Montáž nástěnných lamelových panelů

  • Na zeď pomocí vysokopevnostního lepidla

Lamelové obklady lze montovat několika způsoby. Jedním je montáž přímo na zeď. Ta však musí být čistá a rovná. Jednotlivé díly lamelových panelů ke zdi připevníte nejlépe vysokopevnostním lepidlem, které skvěle nahradí hřebíky a šrouby.

detail.jpg (99 KB)

Detail nástěnného lamelového panelu SPRINTY v dekoru dubu na černé podkladové desce.

  • Na zeď pomocí šroubů

Další možností je montáž na zeď pomocí šroubů. Dostatečně dlouhé šrouby s malou hlavou můžete navrtávat přímo do panelů nebo mezi jednotlivé panely do podkladové desky. V tomto případě myslete na dostatečné množství šroubů. Ideálně přivrtat v horní, středové i dolní části na několika místech.

  • Na vyrovnávací latě pomocí lepidla nebo šroubů

Poslední variantou je montáž lamelových obkladů na vyrovnávací latě. Pokud je zeď křivá, můžete na ní namontovat vyrovnávací latě. K těmto latím následně navrtáte či nalepíte designové lamelové panely. Latě přimontujte ke zdi. Latě by měly být optimálně cca 50 cm od sebe, vznikne vám rošt vhodný pro montáž. Lamelové díly na sebe skvěle navazují, takže montáž je opravdu snadná.

 

Montáž nástěnných čalouněných panelů

U čalouněných nástěnných panelů můžete zvolit ze 2 možností montáže. V prvním případě jsou čalouněné panely přidělány ke zdi bez možnosti sundání. Ve druhé variantě můžete panely ze zdi sundat.

235279.jpg (41 KB)

Jeden díl čalouněného panelu RUN 4 o velikosti 42 x 42 cm v růžové barvě

  • Na zeď pomocí vysokopevnostního lepidla

Nástěnné čalouněné panely lze připevnit přímo ke zdi pomocí vysokopevnostního lepidla. Na jednotlivé dílce naneste dostatečné množství lepidla, opatrně na okraje, aby se lepidlo nedostalo na čalouněnou část. Došlo by k nenávratnému poškození textilie.

  • Na zeď pomocí suchého zipu

Designové akustické panely s čalouněním lze ke zdi připevnit pomocí suchého zipu. Jedna část suchého zipu se přilepí na zeď a druhá k panelu. Díky tomu máte možnost čalouněné díly sundat a vyčistit. Jedná se o praktický způsob montáže.

Sdílet článek na:
Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek