15% sleva na veškerý nábytek s kódem EXPEDO15

Jak doma poskládat rostliny? Využijte skříňky i knihovnu

Lucie Javůrková
13.4.2021

Rostliny jsou užitečné k odstranění toxických látek ve vzduchu a některé dokonce podporují lepší spánek. Zároveň dodávají v prostoru pocit svěžesti a pohodlí. Nemělo by ovšem chybět systematické uspořádání pokojových rostlin.

Jak doma poskládat rostliny? Využijte skříňky i knihovnu

Umístění rostlin dle podmínek

Uvažujeme-li nad pořízením pokojových rostlin, nejprve se zamysleme nad odpověďmi na následující otázky.

  • Která místnost má nejvíce denního světla?
  • Jakým směrem jsou postavená okna v místnosti?
  • Kde jsou umístěny radiátory?
  • Jaká průměrná teplota je zhruba v mém pokoji?

 Neumísťujme je pouze tam, kde se dekorativně hodí. Uvažujme také nad tím, jaké místo je pro určitou pokojovou rostlinu nejlepší. Některé rostliny potřebují jasné a nepřímé světlo, které se nachází v oknech orientovaných na východ nebo kterého dícílíte použitím venkovních žaluzií. Jižní a západní okna dobře fungují, pokud sluneční paprsky nezasahují přímo na listy rostlin.

 

Druhy pokojových rostlin – popínavé, malé, mohutné

Popínavé rostliny jsou skvělé k zakrytí nedostatků na omítce či prasklin. Využívá se také jako zelená záclona, která poskytne místnosti vzdušnou a romantickou atmosféru. Tento druh „pokojovek“ se ovíjí, plazí, mají úponky a přísavky. Mezi tradiční (klasické) druhy patří fíkus plazivý (Ficus pumila) vyžadující polostín a přímý sluneční paprsek nebude dobře snášet.

Velmi oblíbený je také břečťan popínavý (Hedera helix), pestrá odrůda, která potřebuje jasné a rozptýlené světlo. Tyto typy se dají zavěsit na věšáky, nebo do závěsných květináčů zvané Macramé (popis viz níže).

               annie-spratt-zPktb9QkcGY-unsplash.jpg (6.61 MB)

 

Malé rostliny uspořádáme do jednoho růžku nebo na jedno místo v prostoru. Nejlépe vypadají rostliny s malým květináčem ladících barev, položených na policích nebo v malých závěsných skříňkách či knihovnách. Velmi užitečné jsou také nízké stoličky nazývané trojnožky, dekorativní žebřík a květináče s podstavcem, které jsou k sehnání téměř všude a slouží jako jednoduchý a dekorativní doplněk v prázdném prostoru.

  pexels-daria-shevtsova-1029796.jpg (698 KB)  pexels-ksenia-chernaya-3952029.jpg (1.05 MB)  pexels-cottonbro-4503736.jpg (4.03 MB)

 

 

V kuchyni se mohou vyskytovat rostliny sloužící k dochucování jídla: bazalka, koriandr, máta, pažitka, meduňka, rozmarýn, oregano apod. Tyto nejčastěji používané bylinky při vaření se dávají na police v kuchyni, okenní parapet nebo do stojanu na květiny. Vyrobená domácí zahrádka ve vaší kuchyni slouží k příjemným požitkům na oko i na chuť.

 

                     emile-victor-portenart-9slFL1alEh0-unsplash.jpg (774 KB)

 

Co je Macramé?

Slovo macramé vychází z arabského slova migramah, což je vyšívaný závoj nebo okrasný lem. Již v době námořníků a mořeplavců se vyráběly podobné uzly, sítě na spaní nebo kormidla. Nyní dosáhlo trendu v interiérovém designu v podobě závěsných držáků nebo závěsů na zeď s různými geometrickými vzory. Macramé se nejvíce používá jako dekorace do prostor skandinávského stylu.

 

  pexels-ksenia-chernaya-3965563.jpg (1.91 MB)  pexels-владимир-гладков-6208095.jpg (3.90 MB) 

 

Obývací pokoj používaný primárně jako společenská místnost, přímo vyzývá k nejpohodlnějšímu a nejlépe ozdobenému prostoru v bytě. V tomto pokoji nesmí chybět klasické mohutné rostliny s okrasnými listy jako je Monstera, Shefflera, různé druhy Fíkusů nebo Tchýnin jazyk. Pokud chcete ušetřit a nekupovat pokojovky pouze v obchodech, nárůst pěstování vlastních rostlin např. z pecky avokáda je velmi rapidní a téměř zadarmo.

Umístění mohutných rostlin je obvyklé na podlaze nebo na velkém nábytku jako solitéry, kde potřebují světlo, teplo, zálivku a živiny.

 

                      pexels-huy-phan-3125195 (1).jpg (1.05 MB)

 

 

 

 

 

 

Sdílet článek na:

Komentáře

Vložit komentář

Pro tento článek nebyly prozatím vloženy žádné komentáře.

Výhodná doprava

na veškeré zboží

Vlastní dopravou

zavezeme až k vám

Vrácení zboží

až do 45 dnů

Novinky každý měsíc

přidáváme hezký nábytek