Grilovací sezóna zahájena: 3 rychlé recepty
Léto klepe na dveře a milovníci zahradních oslav oprašují své grily a nezbytné náčiní. Ať chceme nebo ne, grilování neodmyslitelně patří k létu. Je to skvělá příležitost pro setkání s přáteli a rodinou. Užijte si chvíle pohody a odpočinku. Nechte se inspirovat recepty, které pro vás připravila food blogerka Bruneta v kuchyni.
Dnes se dozvíte jak na přípravu grilovaných žeber, cheeseburgeru se zelenou paprikou a letního osvěžení v podobě míchaného nápoje. Vytáhněte gril, zahradní nábytek a jdeme na to.
Grilovaná žebra podle Brunety v kuchyni
Jedinečný recept na šťavnatá grilovaná žebra s domácí barbecue omáčkou.
Množství: 2 porce Celkový čas: 3,5 h
Ingredience:
2 kg vepřových žeber
1 polévková lžíce mořské soli
1 polévková lžíce čerstvě namletého černého pepře
2 čajové lžičky drceného kmínu
1 čajovou lžičku mletého oregana
špetka skořice
100 ml oleje
voda na podlití
3 stroužky česneku
Na domácí barbecue omáčku si připravte:
1 polévková lžíce třtinového cukru
1 lžička soli
1 lžička dijonské hořčice
½ lžičky bílého vinného octa
1 lžička worcestrové omáčky
250 g rajčatového pyré
2 lžíce sladké papriky
1–2 lžičky mletého chilli koření (podle chuti)
Postup:
- Vepřová žebra důkladně očistěte od blan a nakrájejte na stejně velké kusy. Tyto kusy rovnoměrně osolte, opepřete a vložte do uzavíratelné mísy. Posypte je drceným kmínem, oreganem, skořicí, přidejte prolisovaný česnek a celé podlijte vodou. Nechte marinovat přibližně 2 hodiny.
- Mezitím si můžete připravit domácí barbecue omáčku. Všechny ingredience na barbecue přidejte do hrnce a směs přiveďte k varu. Bez pokličky pozvolna vařte přibližně 1-2 hodiny, až omáčka zhoustne. Často míchejte, aby se vám omáčka nepřipálila. A pokud je omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody.
- Marinovaná žebra dejte na rozpálený gril a grilujte je alespoň hodinu. Následně maso potřete z obou stran připravenou barbecue omáčkou a grilujete dalších 20 minut. Téměř hotová žebra vložte do alobalu a nechte je 5 minut odpočinout na dřevěném prkénku.
- Podávejte s čerstvým salátkem, pečenými bramborami nebo jen tak s chlebem. A samozřejmě se zbytkem domácí barbecue omáčky, radí blogerka Bruneta v kuchyni.
Cheeseburger se zelenou paprikou a hovězím masem
Burger nesmí chybět na žádné garden party. Předveďte se i vy. Výhodou receptu je, že maso můžete nahradit lososem nebo ho úplně vynechat.
Množství: 2 porce Celkový čas: 30 min
Ingredience:
0,5 kg 80 % libového mletého hovězího masa
2 hamburgerové housky
2 zelené papriky nakrájené na tenké proužky
mořská sůl
čerstvě mletý černý pepř
2 plátky čedar sýra
tenké plátky bílé cibule
plátky ledového salátu
plátky čerstvých rajčat
Na dip si připravte:
250 ml bílého jogurtu
2 lžíce majonézy
1 lžička kari koření
sůl a pepř
Postup:
- Nejdříve si připravte dip do hamburgeru, aby se stihly veškeré ingredience krásně spojit do sebe. Smíchejte bílý jogurt s majonézou a přidejte sůl, pepř a kari koření. Vše důkladně promíchejte a dejte prozatím stranou.
- Hovězí maso osolte, opepřete a poté ho rozdělte na dvě stejné poloviny. Vytvořte kouli a lehce ji zmáčkněte, aby vznikla forma přesně do housky. Do spodní strany udělejte prstem malý dolíček.
- Maso dejte na rozpálený gril a grilujte z obou stran podle chuti. 3 minuty z každé strany pro „rare“, 5 minut pro střední opečení a 7 minut pro „well done“, což je maximální opečení bez ztráty šťavnatosti.
- Maso nechte na grilu, ale posuňte ho na stranu, kde není tak velká teplota. Položte na něj plátek sýra a kousky zelené papriky. Rozkrojte si hamburgerovou housku a opečte ji lehce z vnitřní strany.
- Hamburgerovou housku dejte na talíř nebo na dřevěné prkénko, potřete ji připraveným dipem a naplňte ingrediencemi.
- Dobrou chuť
Míchaný drink „Sluneční paprsky“
Osvěžující alkoholický nápoj, který snadno proměníte i v ten nealkoholický. Vynecháte bourbon a můžou si s vámi dát i děti.
Množství: 2 porce Celkový čas: 10 minut
Ingredience:
4 limetky
2 lžíce třtinového cukru
špetka soli
8 listů bazalky
4 snítky máty
90 ml burbonu
Na ozdobu – snítky máty, plátek limetky, bazalka nebo seříznutá kůra
Postup:
- Limetky si důkladně omyjte. 2 nakrájejte na 8 stejně velkých kousků a dejte stranou. Ze zbývajících 2 limetek vymáčkněte šťávu a ostrouhejte trochu kúry.
- Do shakeru přidejte kousky limetky, limetkovou šťávu, kúru, hnědý cukr, sůl, bazalku, mátu a protřepte. Obsah shakeru nalijte do vysoké sklenice naplněné ledem a přidejte poslední ingredienci – burbon.
- Pokud shaker nemáte, vložte vše rovnou do vysoké sklenice a míchátkem důkladně promíchejte.
- Nakonec ozdobte snítky máty, bazalkou, plátkem limety nebo seříznutou kůrou limetky.
DOPORUČUJEME: Máte trochu času nazbyt a sháníte venkovní posezení? Vyrobte si sedačku z palet. Nechte se inspirovat jednoduchým návodem.